Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Nieuws

10 miljoen ton in 2025

Ton Van der Giessen, CEO Van Werven.

Tekst | Van Werven

Beeld | Van Werven

26 oktober 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Tien miljoen ton plastic recyclen in 2025; dat is het plastic recycling doel van de Circular Plastic Alliance. In 2018 is deze Alliance ­opgericht door de European Commission en inmiddels, door ondertekening van een declaratie, gesteund door meer dan 300 organisaties. Om ­transparant te laten zien hoe ver we zijn met het behalen van de doelstelling, is PolyREC aangewezen als monitoring organisatie. 

PolyREC is een initiatief van zeven overkoepelende brancheorganisaties: Plastic Recycling Europe (PRE), Polyolefin Circular Economy Platform (PCEP), Vinyl Plus, Plastics Europe, Styrenic Circular Solutions, PetCore en de EU manufactures of EPS (EUMPS). PolyREC gebruikt de tool RecoTrace voor het vastleggen van alle gerecyclede en toegepaste plastic volumes. Deze tool is mede gebaseerd op de ervaringen van Vinyl Plus. Een organisatie met twintig jaar ervaring in de vastlegging van gerecyclede PVC volumes. 

Misschien denkt u tijdens het lezen ‘wat een verscheidenheid aan namen van organisaties en systemen’, maar plastic recycling is door de vele verschillende soorten en toepassingen ook geen makkelijk onderwerp. Alleen door het grotere belang te zien in de recycling van plastic en het positieve effect op klimaatverandering, kunnen we de tien miljoen ton waarmaken. De kracht van deze samenwerking zit in het feit dat al deze organisaties diep doordrongen zijn van deze ambitie. Samen hebben zij alle kennis en expertise om het grote doel te realiseren en te monitoren.

Liggen we op schema? Die vraag hoor ik regelmatig voorbijkomen. Als je de gemiddelde stijging van de afgelopen jaar ziet, is het antwoord ‘nee’. De boost moet nog komen in de laatste jaren tot 2025 en dat is al over 3,5 jaar. Het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen kunnen samen die boost geven.  Het verplichten van het gebruiken van recycled content, CO2-belasting en een verbod op het storten en verbranden van recyclebaar afval, zijn stappen waarbij de overheid een belangrijke rol speelt. Het bedrijfsleven moet investeren in uitbreiding van sorteer- en recyclingcapaciteit en kennisinstellingen kunnen een rol spelen in verdere innovatie van de recyclingprocessen en kwaliteitsverbeteringen. 

Met elkaar maken we progressie in de stijging van de gerecyclede en toegepaste volumes. Als de grafiek er eind 2025 uitziet als de bekende hockeystick, zullen de volgende generaties ons dankbaar zijn!

Ton van der Giessen

CEO Van Werven Plastic Recycling

Chair of PCEP and Board member of PolyREC 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details