Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
De RED maakt zelf onderscheid tussen de warmte van broei of een draaiende motor.

24/7 broeidetectie met slim camerasysteem

Hoewel het bedrijf pas 10 jaar bestaat, heeft leverancier van mobiele tijdelijke camerasystemen Kooi uit Drachten een stevige positie op de Europese markt veroverd. Met de zelf ontworpen Units for Observation (UFO’s) worden onder andere bouwplaatsen, windparken en sloop- en recyclingbedrijven 24/7 bewaakt met een eigen alarmcentrale. Speciaal voor de recyclingbranche ontwierp Kooi een innovatief broeidetectiesysteem, Rising Early Detetction (RED). Alleen al in 2020 werden daarmee 341 incidenten in een vroegtijdig stadium gesignaleerd.

“Het risico op broei en brand is in de recyclingbranche aanzienlijk”, vertelt Richard Venema, Productmanager RED bij Kooi. “Met ons RED-systeem kunnen we broei in een vroeg stadium detecteren en daarmee brand voorkomen. Alleen al in 2020 hebben we in Nederland op deze manier zeker 341 keer erger voorkomen.” 

Met de RED biedt Kooi een totaaloplossing. Het systeem bestaat uit een 24/7 detectiesysteem op basis van trendanalyse. De RED beschikt over een draaibare thermometrische camera die constant de temperatuur in de afvalopslag registreert. Stijgt  de temperatuur tot boven de ingestelde waarde dan worden met behulp van Kunstmatige Intelligentie in miliseconden een aantal berekeningen gedaan om valse alarmen uit te filteren. Als het systeem constateert dat het om een echt incident gaat volgt er onmiddellijk een alarmmelding naar het  Kooi Alarm Center. “Met de klant spreken we een op maat gemaakt protocol af. Soms volstaat alleen een melding zodat een medewerker van  het recyclingbedrijf de afvalhoop uit elkaar kan trekken, waardoor het gevaar is geweken. Maar mochten we ‘s-nachts of in het weekend een melding krijgen kunnen we ook direct de brandweer inschakelen.” 

Van de RED bestaat zowel een vaste of mobiele opstelling.

Met de broeidetectie van Kooi kan veel leed en schade worden voorkomen. Venema weet dat sommige verzekeraars de systemen al verplichten. Overigens hoeft niemand te vrezen voor valse meldingen. “De RED werkt met kunstmatige intelligentie (AI) en maakt zelf onderscheid tussen de warmte van broei of een draaiende motor of de uitlaat van een kraan of wiellader”, legt Venema uit. 

Van de RED bestaat zowel een vaste of mobiele opstelling en klanten krijgen een eigen inlog voor de RED-portal. Dan kunnen ze zelf ook 24/7 meekijken. Maar dat hoeft niet,” zegt Venema. “Onze centrale alarmcentrale is 24/7 bemand.” Klanten betalen een vaste weekprijs aan Kooi en daar is de afhandeling van alarmen bij inbegrepen.

Kooi groeide sinds de oprichting in 2010 stormachtig. Er werken momenteel 140 mensen en het bedrijf heeft vestigingen in Drachten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. In Frankrijk staat ook een eigen alarmcentrale en in Duitsland is er één in aanbouw. “Die spreiding maakt dat we op alle meldingen uiterst adequaat kunnen reageren”, stelt Venema. “Goed voor de nachtrust van onze klanten dus.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details