NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Aantal branden is gehalveerd. Mede door preventie’

‘Aantal branden is gehalveerd. Mede door preventie’

Hij constateert dat het langzaam iets beter gaat, mede door preventiemaatregelen, maar voordat verzekeraars weer bereid zijn om recyclingbedrijven te verzekeren moet er nog veel meer gebeuren. 

“Het is bijna topsport aan het worden om nog zaken verzekerd te krijgen”, zegt  Burghgraef. Er klinkt enige frustratie door in zijn stem. “De buitenwereld denkt misschien dat verzekeringsbedrijven schatrijk zijn, maar ik weet ook dat er verzekeraars tussen zitten die in 2017 nog één miljoen euro per week moest uitkeren aan branden bij afval- en recyclingbedrijven. Niet zo vreemd dus dat er geen enkele Nederlandse partij meer is die nog recyclingbedrijven wil verzekeren. Het ging gewoon te vaak mis.”

Toch is het niet alleen recyclingbedrijven zelf aan te rekenen, meent de risico-expert. “Het ligt ook aan het Bouwbesluit. De eisen die daarin aan een gemiddelde loods of hal gesteld worden zijn gewoon veel te laag. Een recyclingbedrijf dat een nieuwe hal bouwt en zich keurig netjes aan het Bouwbesluit houdt, krijgt die hal nooit of te nimmer verzekerd. Want je kunt heel licht bouwen, hoeft maar een klein beetje isolatie te gebruiken en zolang je onder de 2500 vierkante meter blijft hoef je geen beveiliging toe te passen.” 

Jurjen Burghgraef
Jurjen Burghgraef

En dus wordt de ene na de andere brandgevaarlijke hal opgetuigd. “Een hal die aan onze eisen voldoet is al snel twee keer zo duur als een loods die volgens het Bouwbesluit is gebouwd. En veel recyclingbedrijven schakelen een architect in die zich keurig aan het Bouwbesluit houdt. Maar zo’n architect snapt niets van brandveiligheid. Maar als je ze uitlegt waarom ze beter iets meer geld kunnen uitgeven, dan zijn de meeste bedrijven daar best toe bereid. En als je goed bouwt heb je sneller een verzekeraar die het aandurft je bedrijf te verzekeren.”

Kleinere fracties

Nog maar vijf jaar geleden was ieder recyclingbedrijf gewoon nog verzekerd, weet Burghgraef. “Het is sinds 2010, 2012 langzaam mis gegaan”, blikt hij terug. “Vanaf dat moment zijn we in Nederland meer gaan scheiden en in kleinere fracties gaan shredderen. Maar ook het gebruik van lithium batterijen – tot in wenskaarten aan toe – nam rap toe. In 2015 gaf ik een lezing met de titel ‘Hoe houd je de branche verzekerd’. En in 2017 waren er zoveel branden dat de overheid er zich mee ging bemoeien en verzekeraars massaal afhaakten. Het werd te duur.”    

Sinds het ‘rampjaar’ 2017 is er veel veranderd, ziet Burghgraef. “Volgens mijn cijfers is het aantal branden sindsdien gehalveerd. Dat komt door betere preventie en een betere doorlooptijd. Er ligt minder materiaal opgeslagen en ik vermoed dat er ook minder afval geïmporteerd wordt. Men snapt ook beter hoe broei werkt, haalt hopen op warme dagen eerder uit elkaar en heeft betere brandbeveiliging en broeidetectie.” 

Mede daardoor constateert de risico-expert dat financiers het vaker aandurven om een verzekering achterwege te laten. “Als een recyclingbedrijf zijn preventie zo goed op orde heeft dat het eigenlijk niet mis kan gaan, waarom zou je dan nog een hele dure verzekering afsluiten? Waar je ook nog eens 21% assurantiebelasting over moet afdragen?”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details