Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Bronneberg is er trots op dat Hohenwalt weer voor de bewezen techniek uit Helmond kiest.

Absoluut maatwerk en een ongekende performance in aluminium persen

Nieuwste pers uit Helmond legt de lat weer hoger

We bevinden ons in Helmond. Op het kantoor van Bronneberg praten Alexander Jegerings, International Sales en collega Erwin Kuijpers, Technisch Service Manager, ons bij over het nieuwste wapenfeit op het gebied van aluminium persen. “Hohenwalt Recycling VOF uit Kelpen-Oler had speciale wensen op het gebied van aluminium persen”, vertelt Kuijpers. “Er werd gevraagd om een Bronneberg MPZ pers als basis, maar met een nog hogere perskracht dan normaal in combinatie met kortere cyclustijden. Zulke uitdagingen gaan we graag aan.”

Zelfs de kleinste spanen kunnen compact geperst worden.

Met een historie en expertise in het ontwerpen en bouwen van recyclagemachines die ongeëvenaard is, was het de engineers van Bronneberg wel toevertrouwd om tot een ontwerp te komen voor de nieuwe pers van Hohenwalt. Dat zoiets niet over één nacht ijs gaat wordt door Jegerings bevestigd: “We spreken over maatwerk tot in het fijnste detail. Om tot een goed ontwerp te komen hebben we onze engineers, onze mensen uit onze werkplaats en onze servicemonteurs samengebracht, om ieder hun eigen input te laten leveren, op iedere discipline die erbij komt kijken. We hebben eerst gekeken naar de complexiteit van het te persen materiaal, naar het onderhoud, naar de performance, naar de besturing … Alle input is naar de afdeling engineering gegaan, die het ontwerp in 3D maakte. We moesten voor deze opdracht dus letterlijk terug naar de tekentafel. Het eindresultaat van deze evolutie: de Bronneberg MPZ Extreme.”

De wedergeboorte van de MPZ

De nieuwste telg in de Bronneberg MPZ familie maakt waar wat er beloofd is aan Hohenwalt, dank­zij een combinatie van verschillend geprofileerde Hardox 450 slijtplaten. “De knipspleet tussen het vaste mes en het mes op het eerste drukblok bedraagt slechts 0,1 à 0,2 mm”, licht Jegerings toe. “Dat is ongekend, zeker bij de snelheid die deze MPZ Extreme haalt. Hohenwalt perst nu volautomatisch aluminium met een cyclustijd onder 30 s.” 

De hele hydraulische aandrijving is aangepast, zodat extra perskracht en snelheid bereikt kunnen worden. Kuijpers licht toe: “In plaats van met de gebruikelijke 1 x 45 kW aan vermogen te werken, werkt deze pers met 2 x 37 kW. De combinatie van geprofileerde slijtplaten en de hogere perskracht van de zijcilinder maakt dat ook flinterdun materiaal schitterend gecompacteerd kan worden. Of het nu gaat om spanen, plaatmateriaal of blikjes.” Door de in de vultrechter gemonteerde vul­sensoren zijn de pakketten aluminium zeer consi­stent qua maat, dichtheid en dus gewicht. “Daar­door zijn ze perfect stapelbaar”, aldus Jegerings. “Besef dat aluminium recyclage een heel belangrijk onderdeel is van de huidige duurzaamheids­eisen. Om aluminium te recycleren is 95% minder energie nodig, ten opzichte van de productie van nieuw aluminium. Tel daarbij de problemen die er vandaag spelen in de aluminium productieketen op wereldniveau en je begrijpt dat gerecycleerd aluminium bijzonder belangrijk geworden is. Wij zijn er als Bronneberg dan ook heel trots op dat we -niet alleen met aluminium overigens- het verschil kunnen uitmaken in de recyclagewereld, vooraan in de keten. Wij streven ernaar om met onze machines zoveel mogelijk grondstoffen weer terug de smeltoven in te voeren.”

De nieuwe pers is dan ook niet met zijn componenten in lijn gebouwd, maar met de componenten om zich heen opgesteld.

Een belangrijke speler op de Europese markt

Bronneberg is er trots op dat Hohenwalt weer voor de bewezen techniek uit Helmond kiest. Kuijpers schetst de relatie met Hohenwalt als een soort partnerschap. “In Kelpen-Oler staan al drie Bronneberg compressie snelpersen en een Bronneberg dekselpers, daar is nu deze MPZ Extreme bijgekomen. Hohenwalt speelt een belangrijke rol op de Europese markt als het om gerecycleerd aluminium gaat en zorgt ervoor dat de aangeleverde aluminium pakketten optimaal het smeltproces ingaan. Er gaat nagenoeg niets verloren. Het bedrijf blinkt uit in een strakke organisatie, orde, netheid en professionaliteit. Ook de nieuwe MPZ staat indrukwekkend opg­esteld. Er is in het ontwerp rekening gehouden met plaatsing binnen een vooraf vastgestelde ruimte. De nieuwe pers is dan ook niet met zijn componenten in lijn gebouwd, maar met de componenten om zich heen opgesteld. Een plaatje om te zien.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details