NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Absoluut maatwerk en een ongekende performance in aluminium persen

RecyclePro ging polsen op het terrein hoe het eraan toegaat en wat de grootste uitdagingen zijn inzake afvalbanden. Een gesprek met Pieter De Saedeleir van Alfamet.

De precieze ontstaansdatum is verloren gegaan in de mist der tijd, maar wat wel buiten kijf staat is dat met Pieter De Saedeleir de vijfde generatie aan het aan de slag is bij Alfamet. Een familiebedrijf, sinds 1985 gevestigd in Dendermonde, dat al van bij zijn ontstaan circulariteit in het DNA had. Eerst als inzamelaar van vodden, later als schroothandel maar vandaag ook als recycleerder van banden. “Een shift die gebeurde met de eeuwwisseling. Door de felle concurrentie en door het afnemende volume in schroot, heb je als lokale speler maar twee opties. Ofwel gevoelig uitbreiden om te overleven, ofwel een complementaire afvalstroom zoeken.” Alfamet koos voor het laatste. “Recyclage van banden is in België een nichemarkt. Bovendien zijn het producten die redelijk wat tonnage in de schaal werpen, terwijl het stockagevolume eens verwerkt eerder beperkt blijft.” 

Verkleinen op maat van de klant

Via vooral bandencentrales belanden de afvalbanden bij Alfamet en zijn 22 medewerkers. De Saedeleir legt uit hoe ze te werk gaan: “We sorteren de banden eerst op hergebruik of recyclage. Het deel dat voor de recyclagemarkt bestemd is voeren we ofwel rechtstreeks af naar andere verwerkers ofwel gaan we ze volgens de wensen van klant kleiner maken door ze te versnipperen of te knippen. De eigenlijke eindverwerking om van banden weer bruikbaar rubber te kunnen maken, gebeurt grotendeels in het buitenland. Het meeste van wat wij inzamelen en verwerken vertrekt dan ook voor export.” Daar vindt het verder zijn weg naar poeders en granulaten voor rubberen tegels, schokdemping in looppistes, rubberen wielen … De centrale ligging in het economische centrum van Vlaanderen en tegelijk de vlotte toegang tot de Antwerpse haven zijn sterke troeven van Alfamet. Maar het is vooral de focus op service die het verschil maakt. “We gaan geen uitdaging uit de weg om klanten en leveranciers te helpen. Daarnaast zetten we zoveel mogelijk in op hergebruik en recyclage. Dat is goed voor het milieu, maar we betalen dan ook minder milieuheffingen”, aldus De Saedeleir.

Afvalbanden
Via vooral bandencentrales belanden de afvalbanden bij Alfamet en zijn 22 medewerkers.

Volumes gedaald door corona

Een belangrijke uitdaging het afgelopen jaar was corona. De Saedeleir: “Minder kilometers op de weg, betekent ook minder slijtage van banden. We zagen een duidelijke terugval in ons volume, van ongeveer 15% We hopen tegen begin 2022 weer op het niveau van voor de crisis uit te komen. Maar van zodra er weer 15% bijkomt, zullen de beperkte afzetmogelijkheden die er vandaag zijn voor gerecycleerd rubber wel weer meer beginnen spelen. 

Meer nood aan initiatieven

Een tweede uitdaging volgens De Saedeleir is de monopoliepositie die Recytyre inneemt in de markt. “Als beheersorganisme voor afvalbanden innen ze de milieubijdrage om de selectieve inzameling van banden te financieren. De organisatie heeft echter zelf jaren handel gedreven in afvalbanden en bandenrecycleerders als wij dus oneerlijke concurrentie aangedaan. Dit heeft een enorme vertrouwensbreuk tot gevolg gehad. Bovendien willen ze vanaf 2022 een nog strenger systeem, waarbij wij zelf geen handel kunnen drijven in afvalbanden, maar enkel een vaste vergoeding krijgen voor de verwerking volgens hun eisen en bepalingen. Een mechanisme dat de doodsteek zou betekenen voor de vrije markt, terwijl we net meer nood hebben aan initiatieven.” 

Grondstoffen in Europa houden

Vandaag gebeurt er veel export naar Azië. “Het is ecologisch gezien een onhoudbare situatie om afvalproducten/grondstoffen naar de andere kant van de wereld te verschepen waarna de afgewerkte producten soms terug naar Europa worden verscheept. Onafhankelijkheid van de Aziatische verwerking en de grondstoffen in Europa houden kan alleen voordelen opleveren op alle denkbare vlakken (tewerkstelling, ecologisch, economisch …). Een gezond investeringsklimaat, zal mijns inziens veel meer toegevoegde waarde brengen in de afvalbandensector dan bijvoorbeeld subsidies of het green-er fonds dat grotendeels beheerd wordt door personen actief binnen Recytyre.”   

Absoluut maatwerk en een ongekende performance in aluminium persen

Nieuwste pers uit Helmond legt de lat weer hoger

We bevinden ons in Helmond. Op het kantoor van Bronneberg praten Alexander Jegerings, International Sales en collega Erwin Kuijpers, Technisch Service Manager, ons bij over het nieuwste wapenfeit op het gebied van aluminium persen. “Hohenwalt Recycling VOF uit Kelpen-Oler had speciale wensen op het gebied van aluminium persen”, vertelt Kuijpers. “Er werd gevraagd om een Bronneberg MPZ pers als basis, maar met een nog hogere perskracht dan normaal in combinatie met kortere cyclustijden. Zulke uitdagingen gaan we graag aan.”

Zelfs de kleinste spanen kunnen compact geperst worden.

Met een historie en expertise in het ontwerpen en bouwen van recyclagemachines die ongeëvenaard is, was het de engineers van Bronneberg wel toevertrouwd om tot een ontwerp te komen voor de nieuwe pers van Hohenwalt. Dat zoiets niet over één nacht ijs gaat wordt door Jegerings bevestigd: “We spreken over maatwerk tot in het fijnste detail. Om tot een goed ontwerp te komen hebben we onze engineers, onze mensen uit onze werkplaats en onze servicemonteurs samengebracht, om ieder hun eigen input te laten leveren, op iedere discipline die erbij komt kijken. We hebben eerst gekeken naar de complexiteit van het te persen materiaal, naar het onderhoud, naar de performance, naar de besturing … Alle input is naar de afdeling engineering gegaan, die het ontwerp in 3D maakte. We moesten voor deze opdracht dus letterlijk terug naar de tekentafel. Het eindresultaat van deze evolutie: de Bronneberg MPZ Extreme.”

De wedergeboorte van de MPZ

De nieuwste telg in de Bronneberg MPZ familie maakt waar wat er beloofd is aan Hohenwalt, dank­zij een combinatie van verschillend geprofileerde Hardox 450 slijtplaten. “De knipspleet tussen het vaste mes en het mes op het eerste drukblok bedraagt slechts 0,1 à 0,2 mm”, licht Jegerings toe. “Dat is ongekend, zeker bij de snelheid die deze MPZ Extreme haalt. Hohenwalt perst nu volautomatisch aluminium met een cyclustijd onder 30 s.” 

De hele hydraulische aandrijving is aangepast, zodat extra perskracht en snelheid bereikt kunnen worden. Kuijpers licht toe: “In plaats van met de gebruikelijke 1 x 45 kW aan vermogen te werken, werkt deze pers met 2 x 37 kW. De combinatie van geprofileerde slijtplaten en de hogere perskracht van de zijcilinder maakt dat ook flinterdun materiaal schitterend gecompacteerd kan worden. Of het nu gaat om spanen, plaatmateriaal of blikjes.” Door de in de vultrechter gemonteerde vul­sensoren zijn de pakketten aluminium zeer consi­stent qua maat, dichtheid en dus gewicht. “Daar­door zijn ze perfect stapelbaar”, aldus Jegerings. “Besef dat aluminium recyclage een heel belangrijk onderdeel is van de huidige duurzaamheids­eisen. Om aluminium te recycleren is 95% minder energie nodig, ten opzichte van de productie van nieuw aluminium. Tel daarbij de problemen die er vandaag spelen in de aluminium productieketen op wereldniveau en je begrijpt dat gerecycleerd aluminium bijzonder belangrijk geworden is. Wij zijn er als Bronneberg dan ook heel trots op dat we -niet alleen met aluminium overigens- het verschil kunnen uitmaken in de recyclagewereld, vooraan in de keten. Wij streven ernaar om met onze machines zoveel mogelijk grondstoffen weer terug de smeltoven in te voeren.”

De nieuwe pers is dan ook niet met zijn componenten in lijn gebouwd, maar met de componenten om zich heen opgesteld.

Een belangrijke speler op de Europese markt

Bronneberg is er trots op dat Hohenwalt weer voor de bewezen techniek uit Helmond kiest. Kuijpers schetst de relatie met Hohenwalt als een soort partnerschap. “In Kelpen-Oler staan al drie Bronneberg compressie snelpersen en een Bronneberg dekselpers, daar is nu deze MPZ Extreme bijgekomen. Hohenwalt speelt een belangrijke rol op de Europese markt als het om gerecycleerd aluminium gaat en zorgt ervoor dat de aangeleverde aluminium pakketten optimaal het smeltproces ingaan. Er gaat nagenoeg niets verloren. Het bedrijf blinkt uit in een strakke organisatie, orde, netheid en professionaliteit. Ook de nieuwe MPZ staat indrukwekkend opg­esteld. Er is in het ontwerp rekening gehouden met plaatsing binnen een vooraf vastgestelde ruimte. De nieuwe pers is dan ook niet met zijn componenten in lijn gebouwd, maar met de componenten om zich heen opgesteld. Een plaatje om te zien.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details