Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Kunststofrecycling

Acht multinationals pakken samen handschoen op ‘Snellere transitie naar circulair plastic’

plastic-bottles-388679

Tekst | Tekst Armand Landman | Beeld Pixabay.com

18 maart 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Een integrale aanpak gericht op baanbrekende innovatie en samenwerking is nú noodzakelijk. Primair vanwege het milieu, tegelijkertijd biedt de transitie economische kansen voor de gehele waardeketen.

In de publicatie ‘Transition Time! A circular economy for plastics’ geeft de coalitie inzicht in de plastic uitdagingen, deelt ze innovatieve cases en geeft ze specifieke aanbevelingen om gezamenlijke actie te stimuleren. De publicatie werd in januari door Jan Peter Balkenende aangeboden aan het Nederlandse kabinet en Frans Timmermans, Executive Vicepresident European Commission & European Green Deal. “Een transitie van deze omvang vraagt om gedeelde waarden en de bereidheid van verschillende partners om een verantwoordelijke samenleving te creëren, waarin plastic – dat nu veel te vaak als afval wordt beschouwd – een bron vormt”, aldus Jan Peter Balkenende.

Frans Timmermans beaamde tijdens het in ontvangst nemen van de publicatie dat het plastic vraagstuk gezamenlijk aangepakt moet worden. “Deze publicatie is hoognodig: we willen in de EU de hoeveelheid plastics en de plastics die verbrand worden sterk verminderen en moeten het prijsverschil tussen nieuwe plastics en gerecyclede plastics overbruggen. We gaan daarop inzetten bij het herzien van verschillende richtlijnen.”

De voordelen van de transitie zijn enorm. In een circulaire economie zal de hoeveelheid plastic in het milieu radicaal verminderen. Tegelijkertijd neemt het energie- en waterverbruik flink af, evenals de CO2-uitstoot. Nieuwe technologieën kunnen worden opgeschaald naar innovatieve toepassingen, om ervoor te zorgen dat plastic als secundaire grondstof zijn waarde behoudt. Om gezamenlijk de keten te sluiten is samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven cruciaal. DSGC-leden beschrijven innovatieve cases uit de eigen praktijk, waarin zij laten zien hoe zij concreet bijdragen aan het sluiten van de plastic-keten samen met stakeholders. De gedeelde kennis & ervaring kunnen een inspiratiebron voor andere bedrijven vormen om ook te investeren in een circulaire economie. Om initiatieven te laten uitgroeien tot impactvolle duurzame oplossingen zijn zowel geharmoniseerd beleid alsmede een effectieve wettelijk kaders van groot belang, waarvoor de DSGC specifieke aanbevelingen deelt.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details