Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Afdichtingen op maat verlengen standtijd
Het materiaal wordt, na het nodige studie- en engineeringswerk waarin alle parameters van de toepassing in kaart gebracht worden, verspaand in functie van de toepassing.

Afdichtingen op maat verlengen standtijd

Stof, vocht, vuil en roterende delen … Dat is geen goede combinatie, om het met een understatement te zeggen. Zeker in de veeleisende toepassingen die eigen zijn aan de recyclingindustrie zullen de oplossingen die de constructeur voorzien heeft niet altijd volstaan. Rubix en SKF zetten daarom hun gezamenlijke expertise in om te kijken hoe de standtijd van een toepassing verlengd kan worden. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de zogenaamde ‘gemachineerde afdichtingen’. De afdichting wordt dan in polyurethaan op maat van jouw machine, component of as gemaakt, zodat deze langer zonder onderbreking kan werken.

Het grote voordeel van ‘gemachineerde afdichtingen’ is dat ze altijd op maat zijn en niet in grote hoeveelheden afgenomen hoeven worden.

Ken je dat gevoel? De garantieperiode is net verstreken wanneer jouw as helemaal vastdraait. Een veel voorkomende oorzaak is stof, vocht of vuil dat door slijtage van de afdichtingsring in de as is gekomen. Je kunt ze weer vervangen door dezelfde dichting, maar dan zal dezelfde uitval ook weer plaatsvinden. “Onverwachte stilstanden zijn als kiespijn, die komen nooit gelegen. Wij proberen onze klanten te ondersteunen door zo snel mogelijk voor een oplossing te zorgen, zodat ze weer verder kunnen, maar ook dieper te zoeken naar de oorzaak van het probleem. Dan kunnen we bij een volgende onderhoudsstop voor een duurzamere oplossing opteren”, legt Dick Van Elsen uit, commercial director bij Rubix Competence Center Bearings & Power Transmission.

Afdichtingen zijn vaak een kwetsbare plek. Een klein onderdeel, maar één dat een grote impact kan hebben.

Gemachineerde dichtingen om standtijd te verlengen

De drijfveer achter die verbetertrajecten is vaak het optrekken van de standtijd van roterende onder­delen. En dat hoeft niet altijd om gigantische ingrepen te vragen. “We zien vaak dat afdichtingen een kwetsbare plek zijn. Een klein onder­deel, maar één dat een grote impact kan hebben”, vertelt Dick. Geoffrey De Ram, SKF Business manager Seals Benelux vult aan: “Constructeurs van machines of componenten ontwikkelen oplossingen die voor het gros van de toepassingen uitstekend zullen dienen. Maar zeker in de veeleisende omgeving van de recyclingsector schieten ze soms tekort. Of er zijn, door technologische verbeteringen, betere alternatieven mogelijk geworden. Het grote voor­deel van ‘gemachineerde afdichtingen’ is dat ze altijd op maat zijn en niet in grote hoeveelheden afgenomen hoeven worden. Het materiaal wordt, na het nodige studie- en engineerings­werk waarin alle parameters van de toepassing in kaart gebracht worden, verspaand in functie van de toepassing. Is de engineering al gebeurd, dan kan de afdichting al vier weken later bij de klant liggen.”

Binnen de polyurethaan familie bestaan er nog bijzonder veel varianten om tot de juiste mix van fysieke en chemische eigenschappen te komen voor de toepassing in kwestie.

Betere slijtageweerstand met polyurethaan

Bepalend in dat traject zijn de materiaalkeuze en het design van het profiel. Het team van specialisten van SKF dat zich met deze service bezig houdt, schuift vooral polyurethaan naar voren als materiaalkeuze. En dat is niet zonder reden. “DIN-testen hebben uitgewezen dat de slijtagebestendigheid vijfmaal hoger ligt dan bij klassiek rubber. Daardoor gaat het materiaal tot driemaal langer mee. Bovendien heb je ook binnen de polyurethaan familie nog bijzonder veel varianten om tot de juiste mix van fysieke en chemische eigenschappen te komen voor de toepassing in kwestie”, aldus Geoffrey. Een tweede belangrijk voordeel van het materiaal is de mogelijkheid om gedeelde afdichtingsringen te maken. “Als de afdichting niet in zijn geheel om de as kan, doordat een bepaald machineonderdeel niet of moeilijk gedemon­teerd kan worden, dan kunnen we het afdichtingsmateriaal splitsen en zetten dit daarna weer aan elkaar zonder in te boeten op de werking.”

Duidelijke communicatie

Het resultaat dat deze gemachineerde dichtingen kunnen bewerkstelligen, mag er zijn. “Voorspellen hoeveel langer de dichting zal meegaan dan de klassieke oplossing, dat kunnen we niet. De klant garanderen dat zijn standtijd zal verlengen, dat wel. Indien gewenst kunnen we ook nog calculaties maken, bijvoorbeeld om te zien hoe het materiaal zal reageren onder druk. Daarom zetten we in op een open communicatie. Na een grondige analyse zeggen we duidelijk wat we kunnen”, besluit Geoffrey.  

Voorbeeld uit de praktijk

Voor een Belgisch bedrijf actief in kunst­stof recycling, werd voor één van de water­baden een verbetertraject met gemachineerde afdichtingen opgestart. De scherpe kunststof snippers maakten immers dat de stopbuspakkingen snel gingen slijten, met veel lekken tot gevolg. Een kritisch onderdeel in het proces, dat gemiddeld elke drie à zes maanden aan vervanging toe was. Het team van Geoffrey ging aan de slag om te onderzoeken wat een betere oplossing zou kunnen zijn. Het antwoord was een druppelvormig profiel, een ontwerp dat het vuil al aan de buitenkant zoveel mogelijk tegenhoudt, om ophoping en slijtage te vermijden. De keuze voor het materiaal viel op S-ECOPUR, een hydrolysebestendig polyurethaan met zelf-smerende eigenschappen. En het concrete resultaat? “Dat is nog even afwachten. Onze belofte hebben we al waar gemaakt, we zijn nu meer dan zes maanden later en de dichting heeft het nog niet begeven.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details