NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Afvalinzameling staat of valt met gedrag’

‘Afvalinzameling staat of valt met gedrag’

Afvalstromen zijn steeds vaker vervuild, constateren ze bij MCB Milieu & Techniek, ontwerper en producent van afvalinzamelsystemen. Het bedrijf denkt daarom steeds vaker in een vroeg stadium mee met hun opdrachtgevers, veelal gemeenten. “Wij geloven in maatwerk. Onze inzamelsystemen zijn een middel om afval in de juiste stromen van de consument naar de verwerker te krijgen, zodat die er nieuwe grondstoffen van kan maken.”

“In 2050 moet onze economie volledig circulair en dus restafvalvrij zijn,” stelt sales manager bij MCB Milieu & Techniek, Mark van Beers. “Maar wat we steeds vaker zien is dat de verschillende afvalstromen te vervuild zijn, waardoor alles toch weer op de grote hoop van restafval terecht komt. GFT en textiel zijn daar een voorbeeld van. Met onze afvalinzamelingssystemen proberen we daar oplossingen voor te bedenken.” 

Zijn collega Gerwin van der Welle vult aan: “Je ziet dat er tweespalt ontstaat tussen bronscheiding en nascheiding. En bij bronscheiding zien we dat de uitdaging steeds meer over de kwaliteit van de afvalstromen gaat. Er is steeds meer vervuiling. Wij als producent en ontwikkelaar van afvalinzamelingsconcepten willen daarop inhaken door bij te dragen aan het kwalitatief inzamelen van grondstoffen. Samen met opdrachtgevers willen we de kwaliteit van grondstoffen die worden ingezameld upgraden.”

MCB Milieu & Techniek doet dat onder andere met een speciaal voor gemeenten ontwikkelde routekaart. Van der Welle: “Inzameling in binnensteden zal de komende jaren enorm veranderen en wij kunnen dat handen en voeten geven. Want schone bronscheiding staat of valt met gedrag van mensen. Het positief beïnvloeden van dit gedrag is een forse uitdaging voor gemeenten. Aan de hand van de door ons ontwikkelde routekaart – waarmee we meedenken tot in de keuken van bewoners – kunnen we per gemeente of zelfs wijk maatwerk leveren. Want afvalinzameling kan niet generiek. De manier van inzameling is afhankelijk van het soort wijk, de bevolkingssamenstelling en de manier van communiceren. En het gaat niet alleen om het gedrag van burgers, maar ook om het gedrag van inzamelaars. Wij ontwerpen en adviseren gedurende dat hele proces.” 

Van Beers: “Bijvoorbeeld met slimmer ontworpen textiel containers die niet met een zwaar kraanvoertuig geleegd wordt, maar een uitrijdbare gaaskar heeft waardoor hij eenvoudig met de hand wordt gelost. De Inzamelaar kan zo eerst controleren of de inhoud niet te vervuild is en vervuiling meteen verwijderen. Zo voorkom je dat de volledige inhoud van een inzamelroute wordt afgekeurd omdat er een paar vervuilde containers in zijn beland.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details