Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Afvalmakelaar in keramisch materiaal
Marc Stroucken, mede-eigenaar van Thijssen Emans.

Afvalmakelaar in keramisch materiaal

Al vele decennia is de firma Thijssen Emans gespecialiseerd in het inzamelen en verwerken van keramisch materiaal tot klantspecifieke chamotte, een geweldige grondstof voor tal van keramische producten. Marc Stroucken, mede-eigenaar van Thijssen Emans, gunt ons een kijkje in de keuken bij dit Limburgse recyclingbedrijf dat ‘wereldfaam’ geniet in de branche als voorloper in de circulaire economie.

Thijssen Emans is een gerenommeerde naam in de recycling van keramisch materiaal.

Thijssen Emans is in 1968 opgericht en was in de beginjaren vooral actief met het vermalen van keramisch materiaal tot gravel voor tennisbanen. Vanaf 1982 werd de scope verlegd en wist men het keramische afvalmateriaal zodanig op te werken tot toeslagstoffen voor de keramische industrie. “We vermalen productie-uitval van steen-, sanitair-, porselein- en tegelfabrieken tot granulaten die weer terug het proces in kunnen. En dus voldoen aan de gewenste eigenschappen, korrelgrootte, kleur en samenstelling”, legt Marc uit en hij verzekert ons dat het absoluut een specialisme is en kennis van zaken vraagt. 

Het wagen- en machinepark van Thijssen Emans.

Vuurvaste materialenstromen

Thijssen Emans is dan ook een gerenommeerde naam in de recycling van keramisch materiaal. “Datzelfde doen we overigens ook met vuurvaste materialenstromen die afkomstig zijn uit de afbraak van ovens of verbruiksmateriaal van ovens, hulpmiddelen die gebruikt worden bij het opstoken van producten”, zegt Marc. “Dit vuurvaste keramische materiaal wordt hier gerecycled, gereinigd en gesorteerd naar kwaliteit. Het kan vervolgens weer ingezet worden als secundaire grondstof bij de productie van nieuwe keramische en vuurvaste producten.” 

Scheiden aan de bron

Niet iedere sloper is zich bewust van de waarde van sommige materialen, erkent Marc. “Daarom verzorgen we ook al jaren het sloopwerk voor een zorgvuldige inwinning van materialen. Zeker bij vuurvaste materialen is het van belang dat het aan de bron wordt gescheiden. Een oven in elkaar drukken kan iedereen, maar om daarna nog alle vuurvaste materialen eruit te halen is behoorlijk arbeidsintensief. Dat doen we bij voorkeur dus zelf aan de bron. Een aspect waar wij ons al jarenlang in onderscheiden.”

Mobiele brekers van Thijssen Emans.

Mobiele breker

Ook voor het slopen van niet-vuurvast materiaal ben je bij Thijssen Emans aan het juiste adres. “We zijn al 35 jaar zeer actief betrokken bij sloop-, bouw en renovatieprocessen, variërend van een tuinhuis tot een compleet fabrieksgebouw. Ook hiervoor geldt dat we de verschillende materialen aan de bron scheiden”, benadrukt Marc. “Want we slopen niet alleen, maar voeren alle soorten puin ook af naar erkende verwerkers of recyclen en verwerken het puin zelf. Dat laatste kan ook op locatie met onze mobiele puinbreker, waarbij we het puin opwerken tot wegenbouw- of betongranulaat.”

Ambities heeft Marc nog te over. “We kijken voortdurend naar recyclingmogelijkheden van nieuwe productstromen, dan wel gerelateerd aan onze keramische branche. Er zit nu een enorme druk op de circulaire markt, waar wij al meer dan vijftig jaar actief in zijn. Het ‘minen’ van materialen uit sloop wordt steeds belangrijker. Natuurlijk is dat soms een uitdaging, maar die gaan wij als ‘afvalmakelaar’ graag aan. Er liggen nog kansen genoeg.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details