Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Apart inleveren batterijen, accu’s en elektrische apparaten voorkomt branden
De campagne ‘Doe maar apart’ roept consumenten en bedrijven op batterijen, accu’s en elektrische apparaten apart in te leveren.

Apart inleveren batterijen, accu’s en elektrische apparaten voorkomt branden

Meerdere partijen in de afvalbranche, georganiseerd in de Taskforce Batterijbranden, vragen aandacht voor de risico’s op het ontstaan van branden door de aanwezigheid van batterijen, accu’s en elektrische apparaten in afval. Met een landelijke radio- en socialmediacampagne ‘Doe maar apart’ zijn consumenten en bedrijven opgeroepen deze in te leveren bij inleverpunten in winkels en milieustraten. Dan kunnen de waardevolle grondstoffen opnieuw worden gebruikt.

Batterijen staan bij inzamelaars en verwerkers van afval sinds drie jaar in de top 3 van oorzaken van brand. Dit wordt veroorzaakt door een sterke groei in het gebruik van oplaadbare lithiumbatterijen. Klein elektrisch afval bestaat uit producten zoals smartphones, scheerapparaten, elektrisch gereedschap, e-smokers (vapes), elektrisch speelgoed, losse lithiumbatterijen en (fiets)accu’s. Batterijbranden kunnen ontstaan bij het inzamelen, transport en verwerking van diverse soorten apparaten en batterijen. De e-smokers vertegenwoordigen maar liefst 84% van alle risicovolle apparaten in het restafval, maar ook veel accu’s afkomstig uit boormachines en fietsen worden aangetroffen. Batterijen en accu’s in afval kunnen beschadigd raken en daardoor instabiel worden, wat het risico op het ontstaan van brand met zich meebrengt.

De campagne is niet de enige actie van de Taskforce Batterijbranden. Er is meer nodig om de batterijbranden terug te dringen en ervoor te zorgen dat consumenten en bedrijven batterijen, accu’s en elektrische apparaten apart inleveren. Zo wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar een beloning voor het inleveren of een statiegeldregeling. Daarnaast wordt gedacht aan een lespakket voor scholen en wordt gekeken naar innovaties om het ontstaan van branden te verkleinen. De Taskforce Batterijbranden bestaat uit Stichting OPEN, BRBS Recycling, NVRD, NRF, Stichting Stibat Services, TLN en Vereniging Afvalbedrijven.

Afvalconferentie 2023

Op woensdag 4 oktober vindt de jaarlijkse Afvalconferentie plaats. Het thema is ‘Tot hier en niet verder’. Want hoe goed wij aan de achterkant van de keten ook dweilen, de kraan staat nog altijd wagenwijd open. Tijdens de Afvalconferentie 2023 maken we een pitstop op onze route naar de circulaire economie van de toekomst. We gaan op zoek naar wat we zelf nog beter kunnen doen, maar kijken ook kritisch naar wat we nodig hebben van overheden, producenten en inwoners. De Afvalconferentie 2023 vindt plaats in Utrecht en wordt georganiseerd door de Vereniging Afvalbedrijven en NVRD. Meer informatie op www.afvalconferentie.nl. 

Jaarcongres Arbocatalogus Afvalbranche

De Stichting Arbocatalogus Afvalbranche (StAA) organiseert op 2 november haar jaarcongres in Zaltbommel. Het gaat dit jaar over blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Deelnemers maken kennis met de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers in de branche en wat bedrijven en organisaties kunnen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. De Nederlandse Arbeidsinspectie geeft inzicht in de handhaving op dit thema. De deelnemers gaan naar huis met een eerste aanzet van een stappenplan, waarmee ze binnen de eigen organisatie aan de slag kunnen gaan. 

Over de Vereniging Afvalbedrijven

De Vereniging Afvalbedrijven behartigt de belangen van bedrijven die actief zijn in de totale afvalketen. Als verbinder van belangen en partijen in de keten, is de Vereniging Afvalbedrijven een belangrijke partner in de transitie naar de circulaire economie. De Vereniging Afvalbedrijven stimuleert de transitie naar de circulaire economie, waarbij het sluiten van kringlopen en het terugwinnen van materialen, grondstoffen en energie ­centraal staan. De Vereniging Afvalbedrijven is gesprekspartner voor overheden en ­andere instanties. De brancheorganisatie vertegenwoordigt in omzet en afvalvolume ongeveer twee derde van de Nederlandse afvalmarkt. 

Meer over de Vereniging Afvalbedrijven en haar activiteiten is te lezen op www.verenigingafvalbedrijven.nl en in het Jaarbericht 2022. Dat is te vinden op de homepage.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details