NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
BRBS Recycling – het fundament van de Circulaire Economie

BRBS Recycling – het fundament van de Circulaire Economie

Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is de recyclingsector in een rap tempo geprofessionaliseerd. Mede ingegeven door wet- en regelgeving worden de ontdoeners (zowel consumenten als bedrijfsleven) door de overheid en de recyclingsector geïnstrueerd en geadviseerd over de wijze waarop zij zich het beste van hun afval kunnen ontdoen en Nederland lange tijd als Recyclingkoploper bekend staat. 

Het is die zelfde recyclingsector die zich heden ten dage door haar brancheorganisaties, zoals BRBS Recycling, laat vertegenwoordigen in het overleg met de Overheid. Overleg over bijvoorbeeld de revisies van belangrijke beleidsbepalende instrumenten zoals het LAP (Landelijke Afvalbeheersplan), de Circulaire Economie in de verschillende transitieagenda’s en over het verminderen van het verbranden van recyclebaar afval in Afvalverbrandingsinstallaties. En toch lijken we de laatste jaren stil te staan op het gebied van het recyclingpercentage.

In Nederland zijn dagelijks circa 40.000 duizend mannen en vrouwen bezig met het opruimen van de vergane welvaart van de Nederlandse consument. Voor dag en dauw vangen deze vakmensen hun werkzaamheden aan. Op de vrachtauto, aan de sorteerlijn, als operator of als planner; een hele ketting van mensen en processen die er uiteindelijk toe leidt dat zo’n 80% van al het afval wordt gerecycled. Van de in Nederland in totaal vrijkomende hoeveelheid van zo’n 60 miljoen ton afval verbranden en storten we op dit moment nog zo’n 9 miljoen ton Nederlands afval. Gelukkig zijn we hard op weg om steeds meer en beter te recyclen en in 2050 zou het concept afval niet meer moeten bestaan en zijn we volledig circulair.

In 1980 is BRBS Recycling opgericht. Vanaf dat moment heeft de vereniging zich hard gemaakt voor meer en betere recycling van, met name, bouw- en sloopafval en in toenemende mate ook bedrijfsafval en grof huishoudelijk afval. Dat deze inzet succesvol is geweest blijkt wel uit het feit dat het eerder genoemde totale recyclingpercentage van 80% voor een groot deel uit steenachtig materiaal en bouw- en sloopafval bestaat. Zowel in volume als in gewicht is deze afvalfractie goed voor ruim 98% recycling, het fundament van de Circulaire Economie dus.

En dit alles zonder enige vorm van subsidie, producentenverantwoordelijkheid of ketendeficit. Gewoon op basis van goede regelgeving, kwaliteitsnormen, marktontwikkeling en vraag- en aanbod. Alleen overheidsinterventie in de vorm van een stortverbod voor bouw- en sloopafval, geflankeerd door de Wet milieubeheer en het Besluit bodemkwaliteit was genoeg om de markt zijn werk te laten doen.

Het is dan ook kort door de bocht om recycling van steenachtige stromen en andere vormen van traditionele recycling te betitelen als “downcycling”, enkel en alleen omdat de toepassingen vaak ondergronds plaatsvinden. Natuurlijk wil de recyclingbranche haar recyclinggranulaten graag inbrengen in bouwwerken; kwalitatief is granulaat onder BRL2506 hier uitermate geschikt voor. En hiermee wordt tevens de weg vrijgemaakt voor andere vrij toepasbare recyclingstromen die als wegfundering kunnen dienen. Een nog hoger totaal recyclingpercentage zonder exorbitante meerkosten.

En dat is precies waar BRBS Recycling voor staat. Een nuchtere en heldere blik op de Circulaire Economie door meer en betere recycling te stimuleren en haar leden met elkaar en de overheid in verbinding te brengen om het fundament van de circulaire economie een stevig huis te bouwen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details