Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Circulair slopen

Circulair slopen heeft de toekomst; aanhaken of afhaken

Het eindresultaat van noeste arbeid en vakmanschap; volledig hergebruik van metselstenen.

Tekst | Mark Koopmans

Beeld | Scheffer Groep

16 november 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Bij Scheffer Groep uit Wezep zouden ze het liefste de traditionele sloopkogel aan de spreekwoordelijke wilgen hangen. Voor een groot deel hebben ze dit aloude stuk sloopgereedschap overigens ook niet meer nodig. Gebruik en hergebruik van materialen en grondstoffen wordt steeds belangrijker. Onze maatschappij vraagt dat simpelweg en onze overheden eisen het ook steeds vaker bij aanbestedingstrajecten.

Bij het omvormen van traditionele machinale sloop naar circulaire sloop, loopt Scheffer mee voorop. Ze omarmen deze manier van werken simpelweg omdat ze de noodzaak ervan inzien. Zowel vanuit Scheffer zelf, als vanuit onze maatschappij. We spreken met Marinus Nijhof, Commercieel & Circulair Manager bij Scheffer: ‘We kunnen gewoon niet meer om deze ontwikkeling heen. Ons bedrijf investeert daarom graag in duurzamer, circulair slopen en we roepen branchegenoten op om dat ook te doen. Nu is de tijd rijp om als architecten, bouwbedrijven, sloopbedrijven en fabrikanten van producten elkaar nog meer te vinden en samen te werken. Als je daarin niet meegaat mis je de boot. Het is aanhaken of afhaken.’

Circulair slopen behoeft een hele andere benadering waarbij de focus ligt op 100% hergebruik. Een mooi voorbeeld van een project waarbij Scheffer Groep nauw betrokken is, is de sloop van een voormalig ziekenhuis. Daarbij worden alle gevelstenen afgebikt en op pallets gelegd. Ze worden weer gebruikt als metselstenen in een nieuwbouwproject. Hiermee wordt bijna 100% CO2 bespaard! Vergeleken met een puinbrekers-benadering in combinatie met hergebruik (als bijvoorbeeld basismateriaal in de wegenbouw) wordt 65% CO2 bespaard. Op deze manier draagt Scheffer nu al echt bij aan de circulaire maatschappij van de toekomst.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details