NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Colum Vooruit – ‘De juiste maat klinkt altijd het beste’

Colum Vooruit – ‘De juiste maat klinkt altijd het beste’

Mijn vorige column sloot ik af met de opdracht om samen de nieuwe realiteit vast te houden, opdat we zo spoedig mogelijk weer terug zouden kunnen naar de ‘oude tijd’. Deze ‘oude tijd’ zonder COVID-19 zal zeker weer komen, echter hoe snel, dat kan niemand zeggen. Gelukkig komt het punt dat iedereen gevaccineerd kan gaan worden steeds dichterbij. De feestdagen van 2020 zullen we niet snel vergeten, maar samen met familie en vrienden in klein comité zal het ongetwijfeld ook erg gezellig worden.

Bij veel relaties hoor ik nog steeds positieve geluiden: dat ze het zeer druk hebben en er nog volop wordt gewerkt, uiteraard met in achtneming van de regels. Wel is een steeds vaker gehoorde vraag: “hoe kunnen we nog beter de te recyclen stromen scheiden om een betere afzet mogelijk te maken.” Dan komen we gelijk bij de eerste stap van iedere scheiding, namelijk dat de juiste maat altijd het beste is. Naast het uit elkaar halen van de fracties in verschillende afmetingen (korrelgrootte), worden vaak ook vormen gescheiden met behulp van een zeefmachine.

Om iedere scheidingsstap goed te kunnen uitvoeren, is het goed gefractioneerd aanvoeren of opgeven de belangrijkste stap. Wanneer de afmetingen dicht bij elkaar liggen is het afstellen van de scheidingsstap het gemakkelijkst uit te voeren. We hebben nu eenmaal met de zwaartekracht te maken en deze kracht – dat weten we uit ervaring – wint altijd.

Bij veel scheidingsstappen is het scheidingsschot te verstellen, waar het product voor- of over gaat. Hoe dichter de stroom is en hoe minder uitgespreid, des te beter is de scheiding te maken.

Zeven klinkt voor velen eenvoudig en zou toch geen raketkunde behoeven te zijn, echter, goed zeven is iets wat alleen gaat als met de juiste zeeftechniek en zeefmedia wordt gewerkt.

De meeste bekende zeven zijn vlakdek-,trommel- en sterrenzeven, waarbij de opening in het dek de maat zou bepalen. Dit klopt in beginsel, echter, het product juist en goed afzeven gaat alleen als alle parameters juist zijn. Deze parameters kunnen het type zeef zijn: vlak, trommel of sterren, waarbij de zeefdekken en opbouw van de zeefmedia alles bepalend zijn om het beste resultaat met de hoogste capaciteit te bereiken.

Als voorbeeld ga ik even dieper in op de normale zeefbox die, afhankelijk van type en uitvoering, onder een hoek kan worden versteld, een vaste hoek kan hebben of zelfs geheel horizontaal kan werken. Om deze verschillen mogelijk te maken worden de zeefboxen middels één of meerdere excenter-assen aangedreven. Deze assen zijn zelf onderling nog verstelbaar om de slaghoek en amplitude van de zeefbox aan te passen. En dan begint het toch een beetje als raketkunde te klinken.

Daarom is het belangrijk om voor ieder te zeven product of zeefmachine de juiste informatie in te winnen, zodat je weet wat er wel of juist niet mogelijk is. Uiteraard willen we het liefst één machine die alles kan zeven, maar dan zeg ik bij deze: er kan heel veel, maar alles ….. dat is een utopie.

Graag wil ik wederom afsluiten met “blijf gezond” en hopen dat de “oude tijd” spoedig weer de realiteit zal zijn en dat nog lang mag blijven.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details