NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De transitie van traditioneel naar circulair slopen zet onvermijdelijk door

De transitie van traditioneel naar circulair slopen zet onvermijdelijk door

Ondanks dat het in heel de branche een veelbesproken onderwerp is, zijn er toch nog bedrijven die twijfelen of ze de transitie van traditioneel slopen naar circulair slopen nu al moeten maken. Bij Foekens Sloopcombinatie hebben ze die keuze al lang gemaakt en gaan ze mee met de marktontwikkelingen. Als je daar hun servicegerichtheid en streven om volledig te ontzorgen bij optelt, dan kun je stellen dat Gaby Foekens, want daar zitten we mee aan tafel, een schitterend bedrijf heeft neergezet.

Overhandiging bouwhekdoek circulair sloopproject.

Het gaat er gemoedelijk maar wel zakelijk aan toe, bij Foekens in Zaandam. En als het over recente, circulaire projecten gaat, dan lichten de ogen van Gaby op: “Als maatschappij zijn we ervan doordrongen dat we zuinig moeten omspringen met onze planeet en alle grondstoffen die we tot onze beschikking hebben. Door in de voorbereidingsfase van een slooproject goed te kijken naar alle mogelijkheden voor hergebruik, streven we een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk na. Als ik dan naar de resultaten kijk, is dat echt heel bevredigend. Dat geldt zowel voor mij als mens en als algemeen directeur van Foekens Sloopcombinatie.”

Een goed voorbeeld is de circulaire sloop van het Fluor-pand in Haarlem. De opdrachtgever, Dura Vermeer, vond het uitermate belangrijk dat zo veel mogelijk materialen een herbestemming kregen. Daar weten ze wel raad mee bij Foekens en al snel was het samenwerkingsverband gesmeed. Gaby zegt daarover: “We konden erg creatief zijn en mochten buiten de gebaande paden denken en handelen. En mooi voorbeeld vind ik de plafondplaten van het systeemplafond. Een erg groot deel, meer dan 13.500m2 was zodanig vergeeld of anderzijds beschadigd, dat ze niet meer direct te hergebruiken waren. We hebben toen contact gezocht met de fabrikant en die heeft deze platen omgesmolten en weer volledig hergebruikt in nieuwe plafondplaten. Zo’n 500m2 was echter nog in nieuwstaat en die platen hebben we gedoneerd aan een buurtcentrum in Amsterdam. Daar krijg ik dus echt een goed gevoel van!”

Overhandiging circulair oogstrapportage aan Dura Vermeer.

Het moge overigens duidelijk zijn dat ook die materiaaldonaties, net als de andere stromen, netjes worden voorzien van een reispaspoort en vermelding in de oogstrapportage. Alles wat met de sloop en hergebruik te maken heeft, wordt vastgelegd en beschreven. De circulaire renovatiesloop van het Fluor-gebouw heeft ertoe geleid dat Foekens sloopcombinatie de ‘Verificatieverklaring circulaire sloopprojecten’ heeft behaald. Dit is niet alleen een knappe prestatie, het legt tevens het fundament voor de ontwikkelingen van de komende jaren van dit familiebedrijf.

Y.Yelti, G.Foekens, HC.Foekens jr.

Gaby vult nog enthousiast aan: “Op het gebied van circulair slopen, lopen we voorop in transparantie en het aangaan van samenwerkingsverbanden. Wij staan bekend bij onze opdrachtgevers om onze openheid en creativiteit in zowel de offertestatus, werkvoorbereiding-status en projectstatus. Deze eigenschappen vloeien feilloos over als het gaat om de circulaire activiteiten. Door deze transparantie is het niet alleen voor de opdrachtgever prettig samenwerken, maar ook volledig inzichtelijk wat er precies met de materialen gebeurt en is het bewijsmateriaal daarvoor tastbaar en controleerbaar. We gaan tot het uiterste bij herbestemming van materialen en grondstoffen. Daar krijgen we een kick van en dat helpt onze planeet en ons bedrijf vooruit. Mooi toch?!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details