NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De Vereniging Herwinning Textiel doet onderzoek en aanbevelingen

De Vereniging Herwinning Textiel doet onderzoek en aanbevelingen

Het meeste textiel wordt hergebruikt. De recycling ervan kan echter beter.

Textiel wordt al sinds mensenheugenis hergebruikt. Dat deden we al voordat dit überhaupt recycling genoemd werd. In al die tijd is de branche echt een schoolvoorbeeld van hoe recycling ook echt hergebruik genoemd kan worden. Maar liefst 65% van het huishoudelijk ingezamelde textiel vindt zijn weg naar een nieuwe drager. Echter, 55% van al het huishoudelijk textiel komt in het restafval terecht. Vereniging Herwinning Textiel wil – samen met partners zoals gemeenten – het hele traject, van inzameling tot nieuw eindproduct, verder optimaliseren om een circulaire textielketen te vormen.

Textielbalen kom je in veel opslaghallen tegen.

We hebben afgesproken met Erica van Doorn, directeur van Sympany en bestuurslid van Vereniging Herwinning Textiel. Ze is een bevlogen bestuurder en vertelt met veel passie en energie over de ontwikkelingen in haar branche: “Wij zijn de brancheorganisatie voor de textielherwinningsindustrie, de branche die zich bezighoudt met het inzamelen, sorteren, verwerken en verhandelen van herbruikbaar textiel. Ondanks dat we een mooi voorbeeld zijn hoe bepaalde stromen, ik noem het liever geen afvalstromen, hergebruikt en gerecycled kunnen worden, is er nog een wereld te winnen. We zijn op velerlei gebieden actief maar wil voor nu twee zaken voor het voetlicht brengen. Allereerst willen we het percentage separaat ingezameld huishoudelijk textiel vergroten. Daarnaast hebben we tot doel om het deel van de ingezamelde kleding dat niet meer direct gedragen kan worden, beter te recyclen tot zelfs productie van nieuwe garens aan toe.”

Een typische kleding-sorteerlijn.

In de sector is veel kennis over de factoren die van invloed zijn op de mate waarin textiel separaat door burgers wordt aangeboden voor hergebruik. Een opvallende uitkomst bleek te zijn dat door een ondergrondse textielcontainer te combineren met bijvoorbeeld ondergrondse containers voor glas en kunststof, dat dan de kwaliteit van het textiel daalt in plaats van stijgt. Dit wordt verklaard doordat in zo’n gecombineerde containerlocatie het meer gezien wordt als een afvalstroom in plaats van een hergebruik-stroom. Tevens wordt er ook ander materiaal in de textielcontainer gedumpt en dat komt de kwaliteit ook niet ten goede. Vandaar dat VHT bij gemeenten pleit om voor separate bovengrondse textielcontainers te kiezen. De geografische spreiding van textielcontainers is natuurlijk ook erg van invloed en ook dat wordt besproken.

In laboratoria wordt gewerkt aan nieuwe technieken om van slecht textiel mooie nieuwe garens te maken.

Een tweede belangwekkende ontwikkeling is de komst van de zogenaamde Uitgebreide Producten Verantwoordelijkheid (UPV) voor producenten in de textielindustrie. Recent is door onze regering besloten dat deze begin 2023 geïmplementeerd zal worden. De consument zal een bedrag gaan betalen bij aankoop van nieuwe kleding (een soort “verwijderingsbijdrage”) en met die baten zal de branche nieuwe technieken en werkwijzen moeten gaan ontwikkelen om het materiaalhergebruik (van kleding die niet direct opnieuw te dragen is) verder te ontwikkelen. De doelstelling daarbij is dat bijvoorbeeld oude T-shirts en broeken ook daadwerkelijk gerecycled kunnen worden tot gerecyclede garens die dan weer in nieuw textiel verwerkt kunnen worden. Natuurlijk is het ook nodig dat producenten meer kleding maken met gerecyclede garens. Want bij een grotere vraag zal de markt meer gaan investeren in het ontwikkelen van recycling mogelijkheden. Daarom is dit ook als doelstelling voor de UPV opgenomen.

Thermische isolatie wordt geproduceerd uit gerecycled textiel.

Erica vervolgt haar betoog: “Als branchevereniging gaan we niet afwachten wat de ontwikkelingen zijn, maar adviseren en participeren we actief op allerlei gebieden. We moeten als maatschappij meer richting hergebruik en recycling van grondstoffen en de Vereniging Herwinning Textiel fungeert daarbij als kartrekker. Onze branche heeft al mooie innovaties voortgebracht. Zo zijn er al automatische kledingsorteermachines die kunnen sorteren op materiaaltype. Ook de techniek van shredders schrijdt voort en sorteert nu al bijvoorbeeld knopen en ritsen uit. En dat is nog maar het begin. Daarnaast beschikt Nederland over een erkend efficiënt en professioneel inzamel- en sorteersysteem waar we trots op kunnen zijn. We zijn dus optimistisch gestemd over onze toekomst.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details