Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Ton Van der Giessen, CEO Van Werven.

De wankele wereld van plastic recycling

Van een tekort aan recyclaat naar een overschot in 2 maanden tijd! Afzet stagneert door hoge kosteninflatie bij de consument en weer dalende tarieven voor primaire grondstoffen. We vinden allemaal dat circulariteit belangrijk is, maar de keten sluit wederom niet meer. Hoe maken we het circulaire model stabiel? Hoe zorgen we ervoor dat recyclers durven te investeren in de zo noodzakelijke uitbreiding van de recyclingcapaciteit? Dat gaat niet in een markt die eruit ziet als de bekende jojo. De belangrijkste voorwaarden zijn hierin stabiliteit in input en afzet. 

Juist in een periode dat de kosten voor recycling sterk toenemen als gevolg van de energiecrisis, zien we de afzet stagneren. Compoundeurs en converters zien het aantal orders afnemen. Productielijnen voor het compounderen van recyclaat worden stilgezet. Consumenten veranderen hun bestedingspatroon door de hogere kosten voor levensonderhoud. De tarieven voor primair plastic zijn in een paar weken tijd sterk gedaald. De keuze voor het inzetten van recyclaat in een sterk concurrerende markt heeft daardoor minder prioriteit. 

In het Verenigd Koninkrijk zien we door het invoeren van een ‘recycled content-verplichting’ op meerdere plastic producten een heel ander marktbeeld. Daar wordt recyclaat nog wel verkocht en toegepast. Dit is een voorbeeld voor de rest van Europa om ook daar stabiliteit in de afzet van secundair plastic te realiseren. Het staat op de agenda van enkele nationale overheden en het Europees Parlement, maar het kan niet snel genoeg een definitieve vorm krijgen. De doelstellingen van de Circulair Plastic Alliance zijn gebaseerd op 10 miljoen ton recyclaat in 2025 en dan hebben we nog maar drie jaar te gaan!

Met een ‘recycled content-verplichting’ krijgen we een markt voor recyclaat die meer stabiliteit vertoont in vraag en aanbod en losgekoppeld wordt van de effecten in de primaire markt. Met een verplichting van 25% recyclaat in nieuwe plastic producten is de afzet van het huidige beschikbare recyclaat gegarandeerd. Voor een hoger percentage recyclaat is aanvullende regelgeving in het sturen van plastic afval naar recycling noodzakelijk. 

Iedere dag dat het langer duurt raken we verder weg van de gestelde doelen! Zullen we snel de ‘wankele wereld’ van plastic recycling achter ons laten en stappen zetten naar een ‘waarde creërende wereld’.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details