Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland

Door juiste maatvoering en samenstelling hergebruik steeds hoger op de ladder


We gaan met elkaar gelukkig de juiste kant op. Sinds de tweede week van mei zijn de getallen rondom de COVID-19 ons steeds beter gezind en lijken de volgende stappen om te versoepelen elkaar te gaan opvolgen. We hopen dan ook, dat we weer naar een ‘normale’ zomer opgaan in de komende maanden, waarbij dat normaal waar we naar toe leven weer de realiteit wordt.

Ook realiteit aan het worden is het hergebruik en de inzet van te recyclen stromen, die steeds meer en verder worden toegepast. Daarbij wordt het steeds belangrijker dat te recyclen stromen vaker inzetbaar blijven en niet na een volgende inzet alsnog uit de keten verdwijnen.

Om gerecyclede productstromen optimaal en zo efficiënt mogelijk in te zetten is het allereerst belangrijk om deze stromen zo zuiver mogelijk te krijgen. In de tweede plaats is het bijna net zo belangrijk om ze in de juiste- en gewenste maatvoering te krijgen, waardoor ze ingezet kunnen worden als de primaire grondstoffen die normaal ingezet worden voor de productie.

Goed voorbeeld hiervan zijn de betongranulaten die bij de productie van beton prima tot zelfs zeer hoge percentages kunnen worden ingezet. Dit wordt, zoals bekend, al in steeds groter groeiende hoeveelheden toegepast. Belangrijk voor de kwaliteit van het eindproduct is, dat naast de benodigde zuiverheid – dus zonder drijvende- en vervuilende delen – ook de juiste korrelgrootte beschikbaar is voor een optimale combinatie met de primaire grondstoffen grind en zand. We spreken hierbij over samenstellen en niet over mengen. En om het nog beter te bewoorden wil ik het zelfs hebben over weloverwogen samenstellen; door gebruik te maken van de juiste samenstelling kunnen producten worden geproduceerd die niet meer afwijken van de producten die alleen uit primaire grondstoffen zijn geproduceerd. En deze kunnen na hun levensduur weer worden gerecycled voor de volgende inzet in beton. Wat we in de praktijk zien is, dat we steeds meer zeefmachines leveren die niet alleen afzeven op fijnere maten maar ook meer maten afzeven, waarbij het belangrijk is dat er zo min mogelijk aanhechting aan de opvolgende fractie zit. Dankzij de agressieve- en af te stellen zeefboxen van de Powerscreen zeefmachines kan dit probleemloos worden gerealiseerd. Met deze uitgezeefde producten zijn betonmengsels optimaal samen te stellen met zo min mogelijk primaire grondstoffen en niet meer cement dan benodigd.

Bij asfalt zien we de soortgelijke wensen, echter, hierbij zien we een niet verwachte ontwikkeling. Er dreigt een tekort aan te recyclen ZOAB-asfalt. Door vraag uit de markt en druk van de overheid (Rijkswaterstaat) zijn er vele nieuwe asfaltproducten ontwikkeld waarin uitgezeefde- en bewerkte ZOAB-asfalt recyclestromen worden ingezet. Nu worden deze mengsels zo vaak ingezet dat er een tekort ontstaat en er zelfs af en toe weer primaire grondstoffen ingezet moeten worden bij gebrek aan recyclingproducten. Uiteraard zijn dit tijdelijke problemen en zullen door innovatie zeker ook weer andere stromen worden ‘ontdekt’ om te worden ingezet voor de productie van nieuw asfalt.

Graag wil ik wederom afsluiten met: blijf gezond en dat de oude tijden weer snel realiteit mogen worden. Hiermee bedoel ik uiteraard niet de ontwikkelingen van de inzet van recyclingproducten, daar zal de toekomstverwachting de realiteit moeten gaan worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details