Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Niet heel ingewikkeld: een betonnen bak met een stalen dek en daaronder een aantal krachtopnemers.

Doorbouwen op 60 jaar kwaliteit en service

Tweeënhalf jaar is Hans Went nu eigenaar van weegbruggenbouwer Smits & Co. Sindsdien stuurt hij het 60 jaar oude bedrijf langzaam maar zeker richting de toekomst. Met kwaliteit en service bindt hij oude en nieuwe klanten. Groei is niet zijn grootste ambitie, wel een kleine en wendbare organisatie en een goede band met zijn klanten. 

“Ik ben hier niet ingestapt om er een enorm bedrijf van te maken”, vertelt Went. “We hebben nu twee monteurs en als de zaken zo blijven gaan als ze in de afgelopen twee jaar gingen dan is er misschien wel een keer plek voor de derde of vierde. Maar groter hoeft van mij niet. Ik wil zelf ook lekker in de operatie blijven werken en niet een soort manager worden. Dat is niets voor mij.”

Went nam Smits & Co. tweeënhalf jaar geleden over van Chris Dix, de tweede eigenaar na de oprichter. “Ik kende Dix al mijn hele leven en wilde – na een baan als productieleider bij een machinefabrikant – altijd al een eigen bedrijf. Ik kom zelf uit Brummen en Smits & Co. kende ik dus al. Ik heb toen driekwart jaar meegelopen en daarna besloten dat ik het – samen met mijn vrouw – graag wilde overnemen.”

De eerste twee jaar stonden vooral in het teken van op de oude voet doorgaan en zorgen dat de klanten dezelfde service en kwaliteit kregen als ze gewend waren. “En dat gaat goed volgens mij”, zet Went. De opbouw van een weegbrug is door de jaren heen in de basis niet heel veel veranderd, aldus Went. “Een betonnen bak, een betonnen of stalen dek en daaronder een aantal krachtopnemers. Vroeger was alles mechanisch en tegenwoordig elektronisch. We bouwen dan ook betrekkelijk veel systemen om. Want zo’n betonnen bak gaat in principe een leven lang mee.”

Smits & Co heeft zich toegelegd op de kalibratie en het ijken van weegbruggen.

Kalibreren

Smits & Co heeft zich naast het verkopen en onderhouden ook toegelegd op de kalibratie van weegbruggen en weegplateau’s. Het kalibreren van weegbruggen of weegplateaus is niet verplicht, maar veel bedrijven laten dat toch regelmatig doen vanuit hun eigen kwaliteitshandboek of om aan te kunnen tonen dat ze eerlijke handel bedrijven.

“Daarnaast controleert het Agentschap Telecom weegbruggen steekproefsgewijs en als tijdens die controles afwijkingen worden geconstateerd komen wij in beeld”.

De meeste tijd zin Went en zijn medewerkers bezig met storingen verhelpen en onderhoud. “We werken niet met onderhoudscontracten, maar je kunt je voorstellen dat wanneer er een weegbrug stuk is we met stoom en kokend water langs moeten komen om het euvel te verhelpen. En over het algemeen kunnen we dat ook binnen een dag. We zijn een klein team dat snel kan reageren. Het kan natuurlijk voorkomen dat we een keer een klus in Maastricht hebben en een telefoontje uit Groningen krijgen, maar zelfs dan doen we ons best er zo snel mogelijk te zijn. Door open en transparant te zijn snapt een klant heus wel dat het in zo’n geval iets langer duurt.”

Went verwacht dat de digitalisering ook bij weegbruggen en -plateaus de komende jaren zal voortschrijden. “Krachtopnemers waren analoog en worden digitaal. En in plaats van een weegindicator en een printertje zal steeds meer digitaal via apps gaan. Zodat je alles op afstand kunt uitlezen. En weegsystemen worden ook steeds vaker aan vulsystemen gekoppeld. Alles om het werk sneller, efficiënter en betrouwbaarder uit te kunnen voeren. Daar zullen we in de komende jaren nog genoeg werk aan hebben.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details