Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Duurzaamheid

Duurzame oplossing voor risicohoudend medisch afval

ecosteryl_hangar_250_final
Alle infectieuze stoffen worden in de installatie van Ecosteryl vernietigd, maar de grondstoffen blijven behouden en kunnen vervolgens gescheiden en gerecycled worden.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | Du-Con Trade en InnoMax

21 juni 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Ziekenhuizen zitten op een berg afval. Omwille van de medische risico’s wordt het gros vandaag gewoon naar een gespecialiseerde ver­brandingsoven gevoerd. Zonde als je weet wat het kost voor onze maatschappij aan waardevolle grondstoffen en aan het milieu aan CO2-emissies. Du-Con Trade en InnoMax zijn volop in de weer met de ontwikkeling van een alternatief dat veel meer toegevoegde waarde biedt. Door risicohoudend medisch afval eerst te decontamineren komt het weer in aanmerking voor hergebruik en recycling.

​Er komt nogal wat bij kijken om de vergunning rond te krijgen voor risicohoudend medisch afval. Gelukkig herbergt de sterke tandem Du-Con Trade – InnoMax zeer veel expertise.

InnoMax is al meer dan 35 jaar actief in de recyclingtechnologie. Samen met Du-Con Trade helpt het bedrijf klanten bij het specificeren en selecteren van de juiste technieken om optimaal grondstoffen uit afval te winnen. Zaakvoerder Cees Duijn: “Recycling moet vandaag de dag vooral een verhaal van hergebruik zijn. Vanuit de zusterbedrijven Du-Con Trade en InnoMax proberen we ons specialisme in de strijd te werpen om tot projecten te komen die bijdragen aan het upgraden, terugwinnen en recyclen van afval en reststoffen. Du-Con Trade focust zich daarbij op het vinden van de juiste techniek, de inkoop, de levering, het transport en de installatie op locatie bij klanten. InnoMax doet dienst als adviesbureau en werpt zijn expertise in de schaal om recyclingbedrijven bij te staan. Daarnaast hebben we nog het online inkoop- en verkoopplatform Uquip om gebruikte machines en installaties voor recycling weer te koppelen aan een nieuwe eigenaar. Want ook dat draagt bij aan onze missie om zo duurzaam mogelijk om te springen met het milieu.”

Uit de proefopstelling van Du-Con Trade en InnoMax bleek al de zeer hoge kwaliteit kunststof en metalen. Materiaal waar de recyclingsector om schreeuwt.

Decontamineren, scheiden en recyclen

Een domein waar Du-Con Trade en InnoMax nog veel ruimte voor verbetering zien, is het afval van ziekenhuizen. “Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 40.000 ton ziekenhuisafval gegenereerd. Dat volume wordt ingezameld in kunststof vaatjes en belandt dan bij ZAVIN (Ziekenhuis Afval Verbrandingsinstallatie Nederland) in Dordrecht, waar het afval in de vaatjes verbrand wordt. Voor België is dit Indaver in Antwerpen. Verbranding zorgt voor een flinke belasting van het milieu, maar ook van het budget van ziekenhuizen. Deze installatie heeft immers een monopoliepositie en rekent tussen de 1.200 en 1.500 euro per tonkosten. Dat moet anno 2022 toch beter kunnen? We moeten toch duurzamer met onze grondstoffen omspringen, zeker nu er schaarste is en energieprijzen de pan uit swingen.” Duijn vond de oplossing in België, bij Ecosteryl uit Bergen. “Tijdens een vrijwilligersproject in de Filippijnen kwam ik in aanraking met deze technologie. Ik zag meteen het potentieel om risicohoudend medisch afval op een andere wijze te verwerken, oftewel te decontamineren. Alle infectieuze stoffen worden vernietigd, maar de grondstoffen blijven behouden en kunnen vervolgens gescheiden en gerecycled worden. Een piste die we nu volop aan het uitrollen zijn voor de Nederlandse markt.”

Internationaal gevalideerd

De Nederlandse ziekenhuizen hadden in elk geval wel oor naar de plannen van Du-Con Trade en InnoMax die een licentie hebben om de technologie van Ecosteryl te gaan vermarkten. Het stelt ze immers in staat om de volgende stappen te zetten in hun duurzaamheidsambities. Toch bleek het in eerste instantie allerminst evident. “Er komt nogal wat bij kijken om de vergunning rond te krijgen, omdat we te maken hebben met risicohoudend medisch afval. Gelukkig herbergt de sterke tandem Du-Con Trade – InnoMax zeer veel expertise. We zijn alle wetteksten gaan uitpluizen om tot een positiedocument te komen over hoe we de zorgsector kunnen helpen verduurzamen. Deze plannen zijn intussen getoetst aan het LAP3 sectorplan-18 en verder gevalideerd door Royal HaskoningDHV. We willen klanten zwart-op-wit kunnen aantonen dat alle milieunormen gerespecteerd zijn en wat het hen oplevert in duurzaamheidstermen.” De volgende stap is een pilotproject dat in Beverwijk zal staan om de techniek op industriële schaal te demonstreren. “Uit onze proefopstelling bleek al de zeer hoge kwaliteit kunststof en metalen. Materiaal waar de recyclingsector om schreeuwt. Dat maakt dat onze oplossing echt voor enorm veel toegevoegde waarde kan zorgen op weg naar koolstofneutraliteit. Een oplossing die we daarna ook naar Vlaanderen willen brengen conform het VLAREMA.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details