NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Familiebedrijf overgenomen door Britse staalgigant

Familiebedrijf overgenomen door Britse staalgigant

Begin dit jaar is het Twentse familiebedrijf Riwald overgenomen door de Britse staalreus ArcelorMittal. De Britten zien een steeds grotere rol weggelegd voor het recyclen van schroot in de productie van nieuw staal. De overname van Riwald past in die strategie. De merknaam Riwald blijft overigens bestaan en zal waarschijnlijk in meerdere Europese landen worden ingezet.

Riwald Recycling is opgericht in 1989. Het exploi­teert twee volledig gecertificeerde schroot­werven in Almelo en Beverwijk, die beide een directe haven­toegang hebben. Riwald ver­werkte in 2021 ruim 330.000 ton ijzer­schroot. Het betrekt materiaal van een breed scala aan leveran­ciers, waar­onder industriële bedrijven, OEM’s, sloopbedrijven, handelaren, auto­demontage­bedrijven en regionale en natio­nale overheden. Riwald maakt gebruik van hoog­waardige technische apparatuur bij het scheiden van materialen. Dit zorgt voor een hoge zuiver­heid van materialen aan het einde van het proces en maxi­maliseert de terugwinning van alle soorten schroot en afval dat wordt ingezameld. Riwald wordt al jaren geschaard onder de meest inno­vatieve en duurzame recycling­bedrijven van Nederland. Financieel directeur Ewald Huzink (59) legt zijn werkzaam­heden over een half jaar neer. Zijn broer Gert (51), algemeen directeur, blijft nog zeker drie jaar in functie, zo is met ArcelorMittal afgesproken.

Bijna 100% hergebruik van schroot.

Derde overname

Geert Van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal Europe ligt de overname toe: “Dit is de derde overname van een metaalrecyclingbedrijf die we dit jaar hebben ondernomen, waarmee we de belangrijke rol versterken die schroot kan spelen in onze inspanningen om volledig CO2-neutraal te werken. We willen de koolstofintensiteit van het staal dat we in Europa produceren tegen 2030 met 35% verminderen. Hoewel het uiteindelijk de verschillende koolstofarme staal­productietechnologieën zijn die we ontwikkelen en toepassen die ons naar netto nul zullen brengen, werken we, gezien de dringende noodzaak, hard om op alle fronten vooruitgang te boeken. Het veiligstellen van de toegang tot de grondstoffen – schrootstaal en direct gereduceerd ijzer – die nodig zijn voor koolstofarme staalproductie, speelt daarom een zeer belangrijke rol. Ik heet het managementteam en de medewerkers van Riwald van harte welkom in onze groep en kijk ernaar uit om samen met de CEO, Gert Huzink, het bedrijf verder te ontwikkelen.”

De overname is door het personeel van het Twentse familiebedrijf positief ontvangen, zegt Huzink. “Voor ons was van belang dat iedereen binnenboord kan blijven en dat de naam Riwald voortbestaat. Die garantie is er. Onder ArcelorMittal zal het bedrijf juist alle kans hebben om verder te groeien. Qua werkgelegenheid. Maar het ligt ook in de lijn der verwachting dat de naam Riwald door de Engelsen gehanteerd gaat worden in andere Europese landen.”

Duurzaamheid

Riwald-CEO Gert Huzink voegt toe: “De aandeel­houders zijn verheugd een gelijkgestemde nieuwe eige­naar te hebben gevonden in ArcelorMittal en ik kijk ernaar uit om als CEO verder te gaan met het volle­dige management­team om de metaal­recyclage­strategie van ArcelorMittal te onder­steunen. Riwald richt zich al geruime tijd op duurzaam­heid, meer terug­winning uit gerecycleerde materialen en CO2-reductie in onze activiteiten, die allemaal zeer geschikt zijn om de decarbonisatiestrategie van ArcelorMittal te ondersteunen.”

Eerder dit jaar kondigde ArcelorMittal de overname aan van verschillende metaalrecyclingfaciliteiten van het Duitse ALBA International Recycling en de overname van John Lawrie Metals in Schotland. Samen met Riwald verwerkten deze drie bedrijven in 2021 ruim 1 miljoen ton schroot. 

Riwald behoorde tot de eerste recyclingbedrijven met volledig vloeistofdichte vloeren.

ArcelorMittal is een wereldwijd opererende staal- en mijnbouwonderneming, die zich voor­namelijk bezighoudt met de productie en ver­koop van een reeks halfafgewerkte en af­gewerkte koolstofstaal producten. ArcelorMittal is, in beperkte mate, ook actief in de (upstream) recycling van schroot­metaal via een aantal dochter­ondernemingen. ArcelorMittal had echter nog geen staalproductie of schrootwerf in Nederland.

Riwald loopt voorop in duurzaam werken: alle kranen zijn geelektrificeerd.

Riwald is actief in de recycling van schroot­metaal en opereert vanuit twee locaties in Nederland (in Almelo en Beverwijk). Riwald zamelt metaalafval in, verwerkt dit (waar nodig) en verkoopt het schroot ver­volgens door als input voor de productie van nieuwe staal­producten. Riwald houdt zich voor­namelijk bezig met de inzame­ling van en handel in koolstof­staalschroot, dat wordt gebruikt bij de productie van koolstofstaalproducten. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details