Voor wie regelmatig een festival bezoekt, is een terrein vol platgetrapte plastic wegwerpbekers een bekend beeld. Daar komt verandering in, want vanaf 2024 geldt er een verbod op het gebruik van wegwerpplastic in Nederland. Vrijwel alle grote festivals in Nederland stoppen echter de komende tijd al met wegwerpbekers. Festivalgangers moeten hun beker inleveren alvorens ze een nieuw drankje kunnen kopen.
Plastic wegwerpbekertjes, -bestek of plastic maaltijdverpakkingen op kantoor, in de horeca of op festivals zijn vanaf 2024 niet meer toegestaan. Dat schreef staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) onlangs in een brief aan de Tweede Kamer. Op die plekken, waar men ter plaatse eet of drinkt, moeten organisaties herbruikbare borden, bekers en andere verpakkingen gaan gebruiken. Overigens gebeurt dat op sommige plekken al deels. De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics-richtlijn om impact op het milieu te verminderen van de tien meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden. Zo is het sinds 2017 verboden om plastic tasjes gratis te verstrekken. Volgens de staatssecretaris is dat laatste een groot succes. “Sindsdien is het aantal plastic tasjes dat in het zwerfafval belandt met 70 procent afgenomen.” Ook het statiegeldsysteem op de kleine plastic flesjes dat sinds 1 juli 2021 is ingevoerd, lijkt een succes.
Heijnen benadrukt dat we alleen al in Nederland elke dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggooien, na eenmalig gebruik. “Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen”, zegt ze. Er is volgens haar een omslag nodig van wegwerp naar hergebruik. “Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.” Veel ondernemers en organisaties sorteren alvast voor op de nieuwe maatregelen. Bij festivals is het bijvoorbeeld al steeds gebruikelijker dat er wordt gewerkt met herbruikbare drinkbekers en een statiegeldsysteem. De bekers worden aan het eind van het festival naar een recyclingfabriek gebracht of afgewassen en opnieuw gebruikt. Mojo, de grootste festivalorganisator van Nederland, heeft het inruilsysteem dit jaar op vier festivals getest. De laatste proef was bij het hiphop-festival Woo Hah! in Hilvarenbeek. “Het brengt voor ons extra werk mee”, zegt Ruud Lemmen, directeur van het festival tegen de NOS. “De bekers worden ingezameld, komen in een perscontainer terecht en worden dan opgehaald. Dat is extra werk, maar dat spaar je uit in schoonmaak. Het scheelt enorm als er niet 100.000 bekers op de grond liggen.”
Als een festivalganger even niks wil drinken, kan een beker weer voor een recyclemunt worden ingeruild. Ook poppodia zoals AFAS Live, Ziggo Dome en 013 in Tilburg werken inmiddels met het inruilsysteem. De verwachting is dat het niet lang meer duurt voordat alle festivals zijn overgestapt. Een festivalterrein vol platgetrapte plastic wegwerpbekers is mogelijk dus binnenkort al verleden tijd. Een verademing.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.