NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
GBN-AGR is van start gegaan met recycling van kunstgras

GBN-AGR is van start gegaan met recycling van kunstgras

Deze ging dit jaar in productie. GBN ziet veel mogelijkheden, maar pleit voor bewustwording bij maakbedrijven. “Circulaire grondstoffen moeten zo snel mogelijk als volwaardig beschouwd worden.”

GBN-AGR onderzoekt ook toepassingen van chemische recycling.

Het Utrechtse GBN is een multidisciplinaire netwerkorganisatie met verschillende recycle divisies. De laatste telg van de GBN familie is Artificial Grass Recycling (AGR). GBN-AGR recycleert End-of-life kunstgrasmatten  en is een initiatief van GBN samen met een aantal leveranciers en producenten van kunstgras en aannemers in de sector die samen staan voor een transparante en  verantwoordelijke manier van kunstgrasrecycling. De samenwerking zorgde voor de benodigde investeringen  voor de bouw van een fabriek in het circulaire cluster van het Amsterdamse havengebied

In 2018 zag kunstgrasrecycling in Nederland er nog helemaal anders uit, vertelt Eric van Roekel, CEO van GBN. “Er was geen performante techniek aanwezig die deze recycling aankon, met het gevolg dat de afvalberg van kunstgras zich ophoopte in Nederland. Kunstgras heeft na tien jaar zijn end-of-life bereikt.”

Eric van Roekel, CEO van GBN.

Brede alliantie

De ‘kunstgrasberg’ leverde veel slechte mediaberichtgeving op en dit straalde op de sector af. “Vervolgens zijn producenten, die in de verkoop elkaars concurrenten zijn, bij elkaar gaan zitten en hun verantwoordelijkheid genomen voor producten die zij tien jaar geleden verkocht hebben.” Alleen door de brede alliantie was de kapitaalinzameling mogelijk, benadrukt de gepassioneerde Van Roekel. “Recycling van kunstgras is een duur proces.”

De fabriek ging dit voorjaar in productie en het doel is dit jaar 1,5 miljoen meter te verwerken. Uit de kunstgrasmatten, die bij levering zand en rubberkorrels bevatten, worden een aantal circulaire grondstoffen gewonnen. Het zand wordt gewassen en gezeefd en wordt vervolgens in nieuwe grasvelden gebruikt, terwijl ook de rubberen korrels weer in grasvelden terugkomen of naar de industrie gaan. De kunstgrasmatten zelf worden verwerkt tot Recycled Turf Agglomeraat (RTA). Deze korrels dienen als grondstof voor bijvoorbeeld de productie van picknicktafels en andere kunststofproducten.

De kunstgrasmatten zelf worden verwerkt tot Recycled Turf Agglomeraat (RTA).

Chemische recycling

Na de eerste grote stappen, wil GBN op termijn het recycleproces verder finetunen. “We willen onze productiewijze verbeteren om nog hoogwaardigere eindproducten te kunnen produceren”, aldus Van Roekel. Hij geeft aan dat het bedrijf ook toepassingen van chemische recycling onderzoekt. “Momenteel passen we alleen mechanische recycling toe, maar chemische recycling biedt andere mogelijkheden waarmee we meer meerwaarde kunnen creëren.”

Niettegenstaande de grote plannen van het bedrijf geeft de recycle-expert aan dat het bedrijf in grote mate afhankelijk is van de vraag. Op dit moment hecht de maakindustrie nog te weinig waarde aan gerecyclede grondstoffen. “Als de olieprijs laag is en plastic goedkoop dan kiest men voor deze grondstoffen en niet voor een circulair product.”

De fabriek ging dit voorjaar in productie en het doel is dit jaar 1,5 miljoen meter te verwerken.

Mentaliteitswijziging vereist

Volgens de CEO is er dan ook een mentaliteitsslag vereist in de maakindustrie. Hij refereert hiermee niet alleen aan het feit dat het gebruik van primaire grondstoffen de aarde verder uitput. “Dan kijk ik ook naar consumentenvraag die voor grote veranderingen staat. Mijn kinderen maken tekeningen van de plastic soep in de zee, medewerkers willen geen bedrijfsauto meer omdat ze duurzame mobiliteit prefereren. Er komt ook een moment dat consumenten geen tafel meer willen van nieuwe grondstoffen, maar er op staan dat deze van gerecycled materiaal gemaakt is.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details