NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Geen nare geuren en ongedierte meer

Geen nare geuren en ongedierte meer

Oplossing voor inzameling GFE-afval in stedelijk gebied met stapelbouw

Sidcon is vooral bekend vanwege de ondergrondse perscontainers voor restafval, PMD en OPK. Maar het Nijmeegse bedrijf brengt nu een nieuw en innovatief product op de markt dat inspeelt op het probleem van vervuilde afvalstromen: de Freshtation Organic. Dat is een speciaal ontwikkelde afvalcontainer om afval van groenten, fruit en etensresten (GFE) efficiënt, geurloos en netjes te kunnen verwerken.

De Freshstation Organic kan beneden in de centrale hal van een flatgebouw, in de fietsenstalling of net buiten worden geplaatst en heeft niets meer nodig dan een stopcontact.

“Met de Freshstation Organic wordt het voor bewoners van gestapelde woningen in vooral stedelijk gebied veel gemakkelijker om hun GFE-afval apart te houden van het restafval”, legt Boris Gubbels van Sidcon Milieutechniek uit. “We weten natuurlijk dat we voorzichtig met grondstoffen moeten omgaan. Niet voor niets worden afvalstromen zoveel mogelijk gescheiden om ze daarna te kunnen recyclen. Wat minder mensen weten is dat 40 procent van ons restafval uit organisch materiaal bestaat. Een deel daarvan kan er met allerlei technieken nog worden uitgesorteerd, maar verdwijnt vervolgens alsnog in de verbrandingsoven. Het is dan namelijk niet meer geschikt voor compost. Om die reden wordt aangemoedigd om ook GFE-afval apart in te zamelen, maar vooral in stedelijk gebied met veel gestapelde bouw blijkt dat lastig. Mensen hebben liever geen GFE-bak op hun balkon vanwege de stank en ook grote containers buiten zorgen voor stank en ongedierte.”

Door de toevoeging van een warmtepomp in de cocon die de warmte van bijvoorbeeld lauwe etensresten eruit haalt, stopt het rottingsproces.

Fris en hygiënisch

Om die reden ontwikkelde Sidcon de Freshstation Organic. Dat is een aangepaste minicontainer van 240 liter met daaromheen een metalen geïsoleerde cocon met koeling en ozongenerator. “Daardoor blijft het fris en hygiënisch”, stelt Gubbels. “De Freshstation Organic kan beneden in de centrale hal van een flatgebouw, in de fietsenstalling of net buiten worden geplaatst en heeft niets meer nodig dan een stopcontact. Bij testen hebben we gemerkt dat je het mensen zo makkelijk mogelijk moet maken. Wanneer ze dagelijks de mogelijkheid krijgen om hun etensresten op een gemakkelijke en schone manier kwijt te kunnen wordt het een routine. We zagen dat tot wel 80 procent van de bewoners hun etensresten gingen scheiden.”

Een ander voordeel is dat het restafval van deze bewoners schoner is en zodoende beter gerecycled kan worden omdat er geen organisch afval meer tussen zit.

Een normale groene bak neemt geur op. In die van Sidcon is in de binnenkant een hoog moleculaire laag aangebracht die geen geur opneemt.

Niet voor niets koos Sidcon voor een minicontainer met standaard afmetingen. Gubbels: “Die passen immers op de bestaande inzamelvoertuigen. Want gemeenten zullen ze wel regelmatig moeten legen natuurlijk.”

Koelbox

Sidcon gelooft erin dat gescheiden inzameling zo gemakkelijk, schoon en hygiënisch mogelijk moet zijn, wil het kans van slagen hebben. “Alleen maar zeggen dat iets nu eenmaal moet, werkt niet”, zegt Gubbels. Om die reden zijn de 240-liter rolcontainers aangepast. Gubbels: “Een normale groene bak neemt geur op. Die kun je zo vaak schoonmaken als je wilt, maar hij blijft stinken. Om die reden hebben we in de binnenkant een hoog moleculaire laag aangebracht die geen geur opneemt. En de bak is ook geïsoleerd. In feite is het daarmee een koelbox geworden. Door de toevoeging van een warmtepomp in de cocon die de warmte van bijvoorbeeld lauwe etensresten eruit haalt, stopt het rottingsproces. Het allerlaatste beetje condens wordt bestreden met ozon (O3).”

Gubbels verwacht dat de Freshstation Organic zal aanslaan. “We benaderen momenteel gemeenten, woningcorporaties, maar ook projectontwikkelaars. Deze oplossing draagt immers bij aan het groene en duurzame imago van een gebouw. En ik kan uit ervaring zeggen dat het echt werkt: hier op kantoor staat er één pal naast mijn bureau en ik kan gewoon mijn werk doen. Ik ruik niets en zie geen enkele vlieg.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details