Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Als je als bedrijf goed blijft luisteren naar de markt en bovendien blijft aanpassen en innoveren, word je steeds succesvoller.

Gekeurde vlam- en rookdetectie in kritische omgevingen

In de recyclingsector zijn er verschillende uitdagingen op het gebied van veiligheid. Een van de grootste risico’s is brand, vooral bij het recyclen van materialen zoals papier, plastic, hout, maar ook – onder andere – lithium batterijen, zonnepanelen, huishoudelijke apparaten en chemicaliën. Om het risico op broeihaarden te verminderen, worden er steeds meer branddetectiecamera’s gebruikt.

Het systeem kan naadloos geïntegreerd worden met bestaande videobewakingssystemen en branddetectiecentrales.

Brand- en rookhaarden kunnen leiden tot grote schade aan apparatuur en gebouwen, zeker in een kapitaalintensieve sector zoals de recyclingsector. De meeste bedrijven zijn namelijk ondertussen geëvolueerd van simpele afval-uitsplitsende bedrijven naar hightech-installaties, met zeer dure apparatuur. En dat moet allemaal adequaat beschermd worden. Los van het feit dat het ook gevaarlijk kan zijn voor de werknemers. Denk hierbij niet alleen aan de vlammen zelf, maar ook aan (giftige) rookontwikkeling en sterk verhoogde temperaturen.

Vroegtijdige inschattingen en korte reactietijd

Een wereldleider op het gebied van rook- en vlamdetectie én de bijhorende analytics is het Kortrijkse Araani, met hun FireCatcher®Camera. Pieter Claerhout, CEO van Araani: “Onze gepatenteerde camerasystemen zijn uiterst betrouwbaar in het vroegtijdig opsporen van rook en vlammen in kritische omgevingen. Ze verwerken de beelden in real-time, op de camera zelf, door middel van het FireCatcher® analysealgoritme. Het systeem kan ook naadloos geïntegreerd worden met bestaande videobewakingssystemen en branddetectiecentrales. Verificatie van de camerabeelden maken vroegtijdige inschattingen van het gevaar én een korte reactietijd mogelijk. De FireCatcher®Camera biedt dubbele detectie, omdat de camera gecertificeerd is als rookdetector én als vlammendetector.”

Impact van keuringen

“Die certificatie liep nochtans niet van een leien dakje”, aldus Claerhout. “Onze technieken staan namelijk een heel stuk verder dan wat strikt noodzakelijk is om gecertificeerd te geraken. We gingen uit van het feit dat als ons product goed genoeg is, dan zal het wel aanvaard worden. Het was eerder omgekeerd. We moesten ervoor zorgen dat alles netjes binnen de heel strenge – bestaande – regels paste. Ook mag je impact van al dan niet gekeurd zijn niet onderschatten. Daar komen wel wat investeringen en vooral veel tijd bij kijken. Maar als je als bedrijf goed blijft luisteren naar de markt en bovendien blijft aanpassen en innoveren, word je steeds succesvoller. Want je systeem mag natuurlijk nooit falen én het moet redundant zijn.”

Niet alleen gebouwen en materiaal worden beschermd, maar ook de werknemers zelf.

Activity Monitoring

De FireCatcher®Camera is BOSEC gekeurd. De camera is ook gekeurd voor de Franse markt, de CNPPkeuring. “Onze camera’s zijn bovendien gekeurd vanaf 1 Lux, waarmee we veruit de beste in de markt zijn. Je kan dat zien als het licht van één kaars op 1 m² (1 lumen/m²). Belangrijk voor de afvalsector hebben we (in optie) ook ‘activity monitoring’. Onze algoritmes kunnen namelijk niet alleen brand detecteren, maar ook bulldozers, vrachtwagens, vorkheftrucks … Dat is interessant omdat bijvoorbeeld bulldozers nog niet elektrisch rijden en dus uitlaatgassen veroorzaken. En gewone rookdetectors geven daar niet zelden een vals alarm door. Bovendien rijdt diezelfde bulldozer al eens in een afvalberg en veroorzaakt dus stof. Maar onze systemen herkennen die voertuigen en filteren – zolang ze bewegen, want ze kunnen zelf ook in brand vliegen – zowel de uitlaatgassen als het eventuele stof eruit”, besluit Claerhout.   

Om het risico op broeihaarden te verminderen, worden er steeds meer branddetectiecamera’s gebruikt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details