Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Geliefde relatiegeschenken gemaakt van prachtig restmateriaal
Serveerplanken van rustiek eikenhout afkomstig van restanten uit de meubelindustrie.

Geliefde relatiegeschenken gemaakt van prachtig restmateriaal

Duurzaam ondernemen

De carrière van Rob Damink van De Smikkelplank is al net zo veelzijdig als het assortiment producten dat hij op de markt brengt. Startend als docent Economie, vervolgde hij zijn carrière als internationaal inkoper bij grote concerns zoals Ahold Europe, Beter Bed en Nedac Sorbo. In die rol zag hij de grote mate van verspilling bij veel productieprocessen. En dat bracht hem op het idee om van restafval weer nieuwe, volwaardige producten te maken. Zo maakt hij van prachtig rustiek eikenhout – overgebleven uit de meubelindustrie – gepersonaliseerde relatiegeschenken. En met succes! Onlangs mocht hij nog een serie serveerplanken voor Natuurmomenten maken, die zij aan hun kerstpakketten willen toevoegen. 

“Ik merk dat de gunstige prijs in combinatie met het duurzame karakter de producten aantrekkelijk maakt. De vraag naar verantwoorde artikelen stijgt. Als mensen dan ook nog horen dat alles op een sociale werkplaats gemaakt wordt, maakt ze dat extra enthousiast”, vertelt Rob.

De Bitterbalplank.

Relatiegeschenk

“Als inkoper zag ik hoeveel restmateriaal er bij productieprocessen verdwijnt. Ik besloot dat daarmee iets moest gebeuren”, vertelt Rob. “Het begon jaren geleden toen ik ontdekte dat de planken waarop men in de kaasindustrie de kazen laat drogen, bij het afval verdwenen. Ik besloot er diverse type serveerplanken van te maken onder de naam De Smikkelplank. Daarbij gaf ik de mogelijkheid om er elke gewenste afbeelding op te laten graveren. Bedrijfslogo’s, teksten, zelfs portretfoto’s waren mogelijk. Men bleek dit zo leuk te vinden dat de planken gekocht werden als relatiegeschenken, geboorteplanken en jubileumcadeau’s. Maar ook als borrelplank, tapasplank en kaasplank in de horeca gebruikt werden.”

De Popdotplank.

Rustiek eikenhout

De pandemie leidde ertoe dat de export van kaas belemmerd werd en dus ook de kaasplanken niet meer vrijkwamen. Rob moest op zoek naar ander hout: “Ik ontdekte dat er bij de meubelindustrie veel resthout vrijkomt. Ik kon daardoor FSC-gecertificeerd eikenhout bemachtigen. Dit rustieke eikenhout geeft de plank een extra mooie uitstraling, maar ook een langere levensduur. Voor de leertjes heb ik inmiddels ook een duurzame oplossing gevonden, namelijk restafval afkomstig uit de leerindustrie.”

Niets gaat verloren

Het duurzame hart en de creativiteit van Rob zorgen ervoor dat hij telkens nieuwe producten bedenkt. Bijvoorbeeld een worstendoos of insectenhotel. En er gaat niets verloren. “Ook wij houden restjes hout over, maar die gebruiken we dan voor kleinere objecten zoals pennenbakjes. De definitieve restantjes worden gebruikt als brandhout en het zaagsel gaat naar een boomkweker.”

Alle producten worden gemaakt op een sociale werkplaats. (Barn Images -unsplash).

Samenwerking voedselindustrie

Momenteel gebruikt Rob het restproduct van de voedselindustrie voor zijn nieuwste product. Hij had net De Bitterbalplank gelanceerd, waarbij kleine inkepingen ervoor zorgen dat je bitterballen op een leuke wijze kunt serveren, toen hij benaderd werd door een fabriek dat onder meer donuts maakt. “Ze contacteerden mij omdat ze interesse hadden in mijn serveerplanken als relatiegeschenk. Toen kwam ter sprake dat bij de productie van donuts ontzettend veel weggegooid wordt, namelijk het middelste deel van elke donut, ook wel ‘popdot’ genoemd. Dat bracht me op het idee dat je deze popdots heel leuk op mijn Bitterbalplank kan serveren en zo dubbelop duurzaam bezig bent! Bakkerijen en horecagelegenheden reageren erg enthousiast, maar ook als kraamcadeau wordt hij aangeschaft.” 

Duurzaam hart

Rob heeft de smaak van het duurzaam ondernemen inmiddels flink te pakken. Zo heeft hij ook het biologische bestrijdingsmiddel EprEcofix® op de markt gebracht, die zonder chemische middelen effectief de eikenprocessierups bestrijdt. “De rups kan je tevens met natuurlijke vijanden zoals de koolmees bestrijden. Daarom maak ik nu insectenhotels en vogelhuisjes waarvan de binnenzijde van het eerdergenoemde eikenhout is gemaakt en de buitenzijde van gerecycled plastic. Daardoor gaat hij jarenlang mee wat voor gemeentes erg belangrijk is, maar dan heb je wel een volledig gerecycled product.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details