NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Gerecyclede content in ­gipsplaten stijgt naar 30%

Gerecyclede content in ­gipsplaten stijgt naar 30%

‘Al 6 miljoen ton gipspoeder teruggegeven aan fabrikanten’

Een mijlpaal voor New West Gypsum in 2022. Het van oorsprong Canadese gipsrecyclingbedrijf leverde al 6 miljoen ton gipspoeder terug aan fabrikanten van gipsplaten. Die weten op hun beurt het aandeel gerecycled gips in hun producten op te schroeven naar 30%. De markt voor gerecyled gips blijft bovendien groeien, ziet Maarten Hendriks, managing director voor Europa. 

Met twee vestigingen vlak over de Nederlandse grens, één in Keulen en één in de Antwerpse haven, kan het van oorsprong Canadese New West Gypsum Recycling ook de Nederlandse markt prima bedienen. “In alle landen waar we actief zijn, naast Canada zijn dat België, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, werken we nauw samen met de grootste producent van gipsplaten”, legt Hendriks uit. “In België, Frankrijk en Duitsland is dat Saint Gobain, in het VK Siniat en in Noorwegen Knauf. Meestal zitten we met onze fabriek vlak bij of zelfs op hetzelfde terrein als de fabrikant. Op die manier weten we zeker dat ons recyclaat ook direct gebruikt wordt om nieuwe gipsplaten te maken. En dat kan al binnen een paar uur nadat de vrachtwagens met afgedankte gipsplaten bij ons hebben gelost”, vertelt Hendriks. 

Maarten Hendriks, Europees directeur bij New West Gypsum.

Gips is een dankbaar materiaal om te recyclen, aldus de Europese directeur. “Eigenlijk zijn alleen ijzer en gips voor 100% recyclebaar. Alle andere materialen, zoals glas, papier en plastic worden nooit meer 100% hetzelfde materiaal. De kwaliteit neemt na iedere ronde wat af. Dat geldt niet voor gips. Dat is oneindig te hergebruiken om nieuw gips met exact dezelfde samenstelling van te maken.”

Het is dan ook niet voor niets dat Hendriks zich verbaast, of zeg maar gerust kwaad maakt, over het feit dat afgedankt gips in Nederland ook nog steeds over landbouwgrond wordt uitgestrooid om de kwaliteit van de grond te verbeteren. “Wij zetten ons al jaren in om aan die praktijk een einde te maken. Net zoals je gipsplaten niet op een vuilstort wilt laten eindigen, slaat het ook nergens op om zulk kostbaar materiaal over akkers uit te rijden. Dat is toch niet duurzaam? Wat heeft dat met een circulaire economie te maken?” 

Want nogmaals, behalve de gipsplaten waar bijvoorbeeld isolatiemateriaal aan verlijmd is of met aluminium of laminaat is bekleed, kan New West Gypsum Recycling alle gipsplaten verwerken tot nieuwe grondstof. 

De nauwe samenwerking met gipsplaatfabrikanten heeft ook als voordeel dat New West Gypsum ze kan wijzen op de ideale manier van produceren, zodat de producten ook daadwerkelijk Cradle-to-Cradle zijn en New West Gypsum ze in de toekomst kan blijven recyclen. “Idealiter schrijven overheden voor dat gipsplaten altijd volledig herbruikbaar of recyclebaar zijn”, stelt Hendriks. “Want wil je echt circulair gaan bouwen, dan moet je alles weer gemakkelijk uit elkaar kunnen halen.”   

Standnummer H132

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details