Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Gevraagd: oude dekbeddenen hoofdkussens voor recycling
De gesorteerde materialen worden naar verschillende partijen gestuurd voor reiniging, kwaliteitscontrole en verdere recycling.

Gevraagd: oude dekbeddenen hoofdkussens voor recycling

IKEA Nederland start een pilot voor de recycling van hoofdkussens en dekbedden. Consumenten kunnen hun oude dekbedden en hoofdkussens – ongeacht het merk – nog tot en met 9 maart inleveren bij alle vestigingen in Nederland. Met deze pilot onderzoekt het Zweedse woonwarenhuis de mogelijkheden voor een gesloten kringloop van materialen waarbij dons, veren en synthetische vullingen worden gereinigd en gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe producten. IKEA voerde de pilot al uit in Duitsland en België en hoopt het recyclingproces wereldwijd te kunnen opschalen. Het is een belangrijke stap binnen de ambitie van het bedrijf om in 2030 volledig circulair te produceren.

Met de pilot onderzoekt het Zweedse woonwarenhuis de mogelijkheden voor een gesloten kringloop van materialen waarbij dons, veren en synthetische vullingen worden gereinigd en gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe producten.

Gesloten kringloop

Consumenten mogen alle hoofdkussens en dekbedden inleveren, ongeacht het merk en de materialen (dons, veren of synthetisch materiaal). In ruil voor de ingeleverde spullen ontvangen consumenten een kortingsvoucher van 15 procent, te gebruiken bij de aankoop van IKEA hoofdkussens en dekbedden. Het warenhuis hoopt zo consumenten te stimuleren zo veel mogelijk gebruik te maken van de recyclingservice, omdat voor het testen en op­schalen van het recyclingproces een grote hoeveelheid grondstoffen nodig is. De ingezamelde producten gaan naar het Leger Des Heils in Oosterhout. Daar worden de producten gescheiden in dons en veren, synthetische vulling en overig textiel. De materialen worden vervolgens naar verschillende partijen gestuurd voor reiniging, kwaliteitscontrole en verdere recycling. Het dons en de veren zullen opnieuw worden gebruikt in de productie van nieuwe hoofdkussens en dekbedden. Van de synthetische vulling en het overige textiel worden nieuwe textielproducten en isolatiemateriaal gemaakt voor producten in het assortiment van het woonwarenhuis.

IKEA Nederland start een pilot voor de recycling van hoofdkussens en dekbedden.

Recycling of tweede kans

De pilot richt zich op gerecyclede dons en veren afkomstig van post consumer afval, net zoals een aantal andere services die IKEA aanbiedt om consumenten te helpen hun oude spullen te recyclen of een tweede kans te geven. Zo biedt het warenhuis in samenwerking met RetourMatras klanten de mogelijkheid om hun oude matras te laten recyclen bij de aankoop van een nieuw matras. IKEA gebruikt de gerecyclede materialen vervolgens in de productieketen, net zoals het woonwarenhuis dit met de ingeleverde hoofdkussens en dekbedden wil doen.

Circulaire designprincipes

De pilot is een belangrijke stap binnen de ambitie van IKEA om in 2030 volledig circulair te produceren. Dan worden alle producten volgens circulaire designprincipes ontworpen en uitsluitend gemaakt van hernieuwbare of gerecyclede materialen, zo laat het woonwarenhuis weten. De producten zijn dan zo ontworpen dat ze na gebruik een nieuwe functie kunnen krijgen, kunnen worden gerepareerd, hergebruikt, doorverkocht of gerecycled.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details