Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Efficiënte en       veilige bedrijfsvoering              door       automatische smering
Door middel van doseurs wordt een exacte hoeveelheid smeermiddel afgegeven aan de smeerpunten.

Efficiënte en veilige bedrijfsvoering door automatische smering

Groenenveld-BEKA, marktleider op het gebied van automatische smeersystemen, ziet ook de vraag naar servicecontracten, waarbij smering een onderdeel is, toenemen.

Groeneveld is al decennia lang een gekende naam als producent en installateur van automatische smeersystemen. Toen het twee jaar geleden fuseerde met het Duitse BEKA, werd de nieuwe onderneming Groeneveld-BEKA de tweede grootste speler in Europa. Met een uitgebreid productportfolio bedient Groeneveld-BEKA klanten in onder meer de recyclingindustrie zoals gemeentelijke afvalverwerkers en landelijke recyclingbedrijven.

De laatste jaren is er een sterke trend van automatisering gaande in de industrie, ook als het gaat over smeersystemen. “De tijd dat een machinist zijn voertuig of machine zelf smeerde, is al lang voorbij. Een machinist legt zich nu toe op het besturen van de machine en onze automatische systemen nemen de smering van componenten voor hun rekening”, vertelt Theo Knijf, directeur Benelux van Groeneveld-BEKA.

Spraynozzles verspreiden een preciese laag smeermiddel over het te smeren oppervlakte.


Vergeten of overgeslagen

Automatische systemen zorgen voor een dynamische smering waardoor het vet beter verdeeld wordt over het oppervlakte gesmeerd wordt. Daarnaast wordt er zo voorkomen dat er smeerpunten of smeerbeurten overgeslagen worden. “Vooral moeilijk bereikbare punten worden wel eens vergeten”, weet Knijf.

Ook komt het regelmatig voor dat er wegens tijdsdruk wel eens een smeerbeurt overgeslagen wordt. Dit heeft volgens Knijf op de lange termijn een desastreus effect. “Uit meerdere studies is gebleken dat 70 tot 75 procent van het lager falen ontstaat doordat er niet, te veel of te weinig gesmeerd of omdat er een verkeerd smeermiddel gebruikt is.”

Vooral semi-geautomatiseerde bedrijfsprocessen lopen daarbij risico. De helft van de productielijn bestaat uit nieuwe installaties met geautomatiseerde smeersystemen. Vaak wordt hierdoor de smering in de andere helft van de productielijn over het hoofd gezien, het gedeelte waar nog handmatige smering toegepast moet worden.


Van productie tot onderhoud

Groeneveld-BEKA beschikt in Europa over vier fabrieken in Italië en Duitsland, waar de smeersystemen geproduceerd worden. Ook de installatie en het onderhoud van de smeersystemen worden door het bedrijf verzorgd. Dagelijks zijn er 40 technici in de Benelux onderweg voor installaties en onderhoud. Door alle stappen, van productie, installatie tot en met onderhoud in eigen beheer te houden, kan het de beste kwaliteit garanderen. Het bedrijf levert zeer uiteenlopende smeersystemen, van één punt smering tot volledig bewaakte complexe systemen. De laatste tijd sluit het ook steeds meer onderhoudscontracten van enkele jaren af met klanten. “Het is steeds moeilijker om technisch personeel te vinden dat ook verstand heeft van smeren”, verklaart Knijf. “Door het uit te besteden, heffen bedrijven dit probleem op en zijn zij gegarandeerd van een optimale smering en levensduur van de machine of transportband.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details