Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Groei gaat hand in hand met ­uitbreiding ­balenpers-machinepark
Eric Kempenaars van Kempenaars Recycling met Angelique van der Weijden van Multinet voor de nieuwe balenpers.

Groei gaat hand in hand met ­uitbreiding ­balenpers-machinepark

Meer verwerking plastic stromen

Kempenaars Recycling uit Roosendaal heeft de voorbije tien jaar een enorme groei doorgemaakt. De groei en ook diversificatie van het recyclingbedrijf ging gepaard met een uitbreiding van het UnoTech balenpers-machinepark.

“Er is minder vraag naar recyclaat, terwijl de kosten gestegen zijn”, omschrijft Eric Kempenaars, directeur van het gelijknamige recyclingbedrijf, de economische toestand in de recyclingsector. De conjunctuur is echter geen reden tot wanhoop voor de ondernemer die als derde generatie aan het hoofd staat van het familiebedrijf uit Roosendaal. “De markt verloopt altijd in een golfbeweging: slechte tijden en goede tijden die elkaar opvolgen.” 

En de 49-jarige ondernemer kan het weten. De geschiedenis van het Brabantse bedrijf gaat terug tot kort na de Tweede Wereldoorlog toen opa Harry in Oud-Gastel startte met de recycling van vlas en later lompen. “Later zijn we ons gaan specialiseren in oud-papier en zo’n tien jaar geleden zijn we er kunststof en folie bij gaan doen”, zegt Eric die na de millenniumwisseling het bedrijf overnam van zijn vader Bert en in 2011 de verhuizing naar Roosendaal in goede banen leidde.  

Groei en diversificatie

Sindsdien maakte het bedrijf een indrukwekkende groei door en verwerkt het inmiddels 240.000 ton papier, harde plastiek en verpakkingsfolies. Het bedrijf ziet extra groeimogelijkheden voor de laatste stromen. Veel zal afhangen van het overheidsbeleid. “Ons plastic wordt momenteel nog als afvalstroom gezien, we proberen de regranulaat status te verkrijgen, waardoor we het ook als grondstof mogen verkopen en zo onze afzetmarkt kunnen vergroten”, vertelt de ondernemer. 

Eric Kempenaars, Jacco van den Berge en Ton Stange van Kempenaars, zijn uiterst tevreden met de nieuwe UnoTech balenpers.

Om deze groei te faciliteren, was een investering in een balenpers noodzakelijk. Dat de keuze op de UnoTech Upamat 120 balenpers viel, mag niet verbazen. De band met MultiNET gaat terug tot 2017 toen Eric met het oog op een vernieuwingsinvestering een bezoek aan UnoTech bracht en in een balenpers investeerde. Nadien klopte het Brabantse recyclingbedrijf drie keer aan bij Multinet, de dealer van UnoTech in de Benelux. “De voorbije jaren hebben we in chronologische volgorde de Upamat 150, Upamat 200 en twee stuks van de Upamat 120 geleverd”, vertelt Angelique van der Weijden van Multinet.

Korte lijnen  

Eric Kempenaars roemt het serviceniveau van Multinet dat werkt vanuit het Brabantse Rijen. “Je merkt duidelijk dat Multinet een familiebedrijf is. De lijntjes zijn kort en bij problemen worden we snel geholpen. De UnoTech balenpers kan op afstand ingezien worden waardoor problemen snel opgelost worden en zo de stilstand beperkt.” 

Multinet heeft roots in de machinebouw. “Ooit betrokken bij de ontwikkeling van de eerste balenpersen in Nederland en vervolgens al meer dan 45 jaar service en onderhoud aan allerlei balenpersen, perscontainers en complete instalaties verleend. Sinds 2008 zijn we dealer van de UnoTech balenpersen in de Benelux”, vertelt Angelique. Door het grote netwerk, de nadruk op dienstverlening en goede mond-tot-mondreclame is Multinet erin geslaagd UnoTech op de Nederland-Belgische kaart te zetten. “De laatste jaren is de verkoop heel snel gegaan.” 

Robuust en gebruiksvriendelijk

De Upamat 120, die in november vorig jaar geleverd werd, draait inmiddels op volle toeren op de folie-afdeling. Ton Stange, Hoofd Technische Dienst bij het recyclingbedrijf, is enthousiast over de prestaties van de nieuwkomer. “Het is een zeer robuuste machine die zware en ook zeer nette balen van constante kwaliteit afzet. Dit vergemakkelijkt het logistieke proces. We kunnen de balen hoger stapelen waardoor we meer voorraad kwijt kunnen. Daarnaast is makkelijker een vrachtauto af te laden.”

Hij looft ook de gebruiksvriendelijkheid van de machine. “Het is bijvoorbeeld erg makkelijk om van programma te veranderen. Waar je bij veel andere merken via een touchscreen een ingewikkeld proces moet volgen, wissel je bij de UnoTech met een druk op de knop van programma. Er is bij het maken van de machine duidelijk rekening gehouden met de gebruikers”, besluit hij met een knipoog. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details