Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Sectornieuws

Groot in hergebruik van afvalhout

Nu al 70% van reststroom te recyclen

IMG_0768
Op verschillende locaties staan eigen productielijnen.

Tekst | Tekst Armand Landman | Beeld HDF Recycling

23 december 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met 9 locaties voor overslag en eigen productielijnen voor de recycling van A, B en C hout is HDF Recycling een grote speler in het hergebruik van afvalhout. HDF Recycling kan naar eigen zeggen ongeveer 70 à 80 procent van al het aangeleverde hout hergebruiken. De houtsnippers worden grotendeels geleverd aan de houtverwerkende industrie. Uiteindelijk wil het bedrijf meer eigen producten op de markt gaan brengen.

“We zijn zelf geen inzamelaar van het hout”, vertelt Arvid Hekman, directeur van HDF Recycling en het Duitse zusterbedrijf RD Recycling Deutschland., “We betrekken het hout via secundaire ontdoeners zoals diverse inzamelaars, gemeenten en bouw en sloopbedrijven die het afvalhout bij ons aanleveren. Wij investeren in de locaties voor onder andere de overslag en in de verwerkingstechniek. Dus in shredders, zeven en sorteerinstallaties. We hebben op verschillende locaties productielijnen staan waar we verschillende producten maken dat we aan de houtverwerkende industrie en energiecentrales  leveren.”  

Houtsnippers voor levering aan de houtverwerkende industrie.

Volgens Hekman kan HDF – ooit begonnen als Houtdrogerij Friesland – tussen de 70 en 80 procent van al het aangeleverde afvalhout hergebruiken tot grondstof voor de houtverwerkende industrie. “De niet herbruikbare stroom gaat naar energiecentrales. Die 70 tot 80 procent is het dubbele van wat de meeste collega’s recyclen. Wij streven ernaar ook die laatste 20 tot 30 procent her te gebruiken, maar vooralsnog is dat niet mogelijk. Wil je echt 100 procent circulair worden met hout, dan zal er eerst aan de bron iets moeten veranderen.”

Sorteren

Het hout dat bij HDF Recycling binnenkomt wordt direct gescheiden op A hout (schoon en onbehandeld hout ), A/B hout (herbruikbare B-kwaliteit en van mindere kwaliteit A-hout maar goed te recyclen) B-hout ( MDF, plaatmateriaal, geverfd hout, kozijnen) of C-hout (behandeld en geïmpregneerd). De A en A/B fractie wordt na acceptatie eerst met een sorteerkraan gesorteerd en later tijdens het verwerkingsproces verder opgeschoond via sorteercabines en verschillende zeven die de ondermaat en overmaat uitzeven. De snippers die overblijven zijn de grondstof voor hergebruik. 

De reden dat HDF Recycling op meerdere locaties in Nederland zit is tweeledig. Hekman: “Ten eerste is het de uitdaging afvalhout – omdat het een volumeproduct is en je met  weinig gewicht rijdt –  in een acceptabele straal te kunnen lossen. Dus proberen we zoveel mogelijk dicht bij de bron te zitten. De tweede reden is omdat we graag een buffer opbouwen in de zomer, als de aanvoer van het hout op zijn top is en minder wordt afgenomen. Zodat we in de winter als de situatie andersom is, we toch aan onze leververplichtingen kunnen voldoen en nog extra service kunnen leveren. 

HDF zamelt zelf geen hout in.

GreenBlocks

Om niet alleen maar grondstoffen aan anderen te leveren maar ook zelf producten te maken van het aangeleverde hout is HDF Recycling een joint venture aangegaan met Suez. Onder de naam GreenBlocks gaan ze samen palletklossen van afvalhout produceren. Hekman: “De fabriek wordt nu gebouwd, ik verwacht dat we in het eerste kwartaal van 2021 operationeel zijn. De eerste lijn die we nu bouwen kan 40.000 ton verwerken, met een eventuele uitbreiding naar 80.000 ton. Daarmee worden we eindverwerker van ons eigen materiaal.” Maar Hekman durft ook al groter te dromen: “Eerst moet deze fabriek natuurlijk rendabel zijn, maar als dat goed gaat willen we zeker onderzoeken of we nog meer eigen producten kunnen ontwikkelen. Op die manier kunnen we ook het percentage hergebruik nog wat opvoeren.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%