Vooral vanuit de overheid en overheid gerelateerde instellingen en bedrijven (denk onder andere aan woningbouwcoöperaties) worden er steeds meer eisen gesteld aan sloopprojecten. In de aanbestedingsfase wordt al vaker de eis voor 100% hergebruik van bepaalde componenten en materialen beschreven. De Mining Groep heeft in de loop der jaren enorm veel expertise op dit gebied opgebouwd.
We hebben afgesproken met Richard van Kippersluis, algemeen directeur bij Mining Groep, om dieper op deze materie in te gaan: “Circulair slopen is misschien al zo oud als de mensheid zelf. Vroeger bewaarden sloopaannemers al waardevolle spullen en hergebruikte men bepaalde materialen. Wat er echter heden ten dage en in de (nabije) toekomst van ons als samenleving in het algemeen en de sloopbranche in het bijzonder verwacht wordt, is een focus op en streven naar een 100% circulaire economie. De Mining Groep voert circulaire sloopprojecten uit waar de materialen en grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk worden ingezet. Door enerzijds met recyclers in gesprek te gaan en anderzijds in dialoog te gaan met de maakindustrie, groothandels en bouwaannemers stimuleren wij innovatie en ontwikkelen nieuwe methoden, producten en bestemmingen voor onze 100% circulair doelstelling.”
Een mooi voorbeeld van producthergebruik is een project waarbij kabelgoten en de bijbehorende ophangbeugels 100% hergebruikt worden. Door de strategische samenwerking met één van de grootste elektrotechnische groothandels in Nederland te zoeken, heeft Mining Groep de afgesproken doelstellingen bereikt. Andere toonbeelden van hergebruik zijn het verwerken van oude collegebanken in een kunstwerk of het hergebruik van lockers of oude magazijnstellingen. Hiermee wordt de circulaire economie perfect vormgegeven, zonder enig materiaal of energieverlies.
Een deel van het BSA (Bouw- & sloopafval) kan nu nog niet of slechts deels hergebruikt worden. Denk daarbij aan C-hout dat helaas nog in de verbrandingsoven belandt. Maar de fractie Bouw- en sloopafval waar de branche nu nog geen raad mee weet, moet en gaat steeds kleiner worden. Innovatie is daarbij het toverwoord. Een mooi voorbeeld is het volledig recyclen van (niet-teerhoudende) dakbedekkingen. Door een nieuw en baanbrekend proces te ontwikkelen met partners, heeft Mining Groep bereikt dat deze materialen als grondstof voor asfalt dienst kunnen doen. In de praktijk wordt dit al toegepast en dit is te danken aan de verregaande samenwerking tussen opdrachtgevers, partners en uiteraard de Mining Groep zelf als drijvende kracht. Voorwaarde voor succesvol upcyclen is dat dit type dakbedekkingen als monostroom (bij de bron oftewel het sloopproject) gewonnen worden.
Van Kippersluis vervolgt gedreven zijn betoog: “Onze pay-off is ‘samen circulair’. Wij zien in dat als je echt impact wilt maken, je dan samen moet werken met partners. Onze onafhankelijkheid geeft ruimte om met en voor iedereen die een circulaire ambitie heeft, samen te werken. Nu is het nog zo dat circulair slopen vaak wordt gedreven door eisen en bestekken vanuit opdrachtgevers. Wij zijn van mening dat de stroom ‘traditioneel’ sloopafval een keer opdroogt. Deze eindigheid zou sloop- en recyclingbedrijven eigenlijk er nu al toe moeten bewegen om zelf met de circulaire manier van slopen aan de slag te gaan. Veel gemeenten gaan vanaf 2023 ‘circulair’ aanbesteden. Vanaf 2030 wordt zelfs door de overheid verplicht om 50% circulair aan te besteden (zowel bouw als sloop). De Mining Groep fungeert binnen zijn projecten als sparringpartner voor recyclers die circulair (willen) werken. Wij zijn jullie dynamische en innovatieve totaalpartner voor circulair slopen. Kom maar op! We gaan samen met jullie de uitdagingen aan.”