NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Het goud dat geen goud bleek

Het goud dat geen goud bleek

Het openbaar ministerie pakte in juli groots uit met de aankondiging dat het bij Metaalrecyclingbedrijf Geerlings in Venlo voor meer dan 10 miljoen euro in beslag had genomen. Wat er zo veel waard was bij een oud-ijzerboer? Goud. Volgens het OM dan. Een maand later moest het op zijn schreden terugkeren. Het bleek om “andere metalen” te gaan. Omdat er op het terrein ook drugs gevonden werd, is het bedrijf nog  steeds gesloten.

Midden in de zomer stuurde het Openbaar Ministerie het volgende nieuwsbericht uit: “De politie, FIOD en OM hebben met hulp van Defensie beslag gelegd op honderden kilo’s goud ter waarde van miljoenen. Daarnaast is voor ruim een miljoen euro beslag gelegd op contant geld, onroerend goed, auto’s en horloges. Dit gebeurde in een onderzoek naar een Limburgs recyclingbedrijf. De afgelopen dagen is het terrein onderzocht met geavanceerde apparatuur van Defensie. De verdenking is dat het bedrijf zich bezig houdt met het witwassen van criminele geldstromen, valsheid in geschrift, heling en diverse milieudelicten. Bij de doorzoekingen zijn ook circa tien vuurwapens en munitie aangetroffen. Daarvoor zijn twee functionarissen van het bedrijf aangehouden.” 

In de sector wist al gauw iedereen dat het om het metaalrecyclingbedrijf van Cobus Geerlings ging. En die liet via zijn advocaat weten dat het niet om goud ging, maar om messing. En het contante geld was volgens hem vrij normaal in een branche waar nu eenmaal veel contant geld in omgaat. 

De gevonden wapens.

Op de korrel

Het OM kreeg het bedrijf van Geerlings op de korrel omdat de stapels te recyclen metaal veel hoger dan de toegestane tien meter opgestapeld lagen. “Recyclen gebeurde onvoldoende”, aldus het OM. “Met als resultaat dat het afval zich letterlijk opstapelt. Het gaat om ongesorteerd schrootafval, lood, zink, koper, elektromotoren, transformatoren, enzovoorts. Uit het onderzoek door de politie ter plaatse blijkt dat het afval zich zo hoog opstapelt, dat het ook op naastgelegen percelen terecht komt. Dat is ongewenst, want daar zijn geen maatregelen genomen om de bodem te beschermen, met alle risico’s van dien.”

In augustus moest het openbaar ministerie op haar schreden terugkeren toen het NFI concludeerde dat het inderdaad niet om honderden kilo’s goud ging, maar om legeringen van verschillende andere metalen, waaronder messing. Het OM liet weten dat de overige goederen die in beslag zijn genomen, onder andere auto’s horloges en geld, met een waarde van ruim een miljoen euro, voorlopig gehandhaafd blijven. De eigenaren worden bovendien nog steeds verdacht van witwassen. Het onderzoek naar de witwaspraktijken en overtredingen van de milieuwetgeving lopen nog en worden voortgezet. De hoofdverdachte in de zaak zit nog altijd vast op verdenking van wapenbezit, heling en het voorhanden hebben van drugs. Vanwege die laatste verdenking heeft de burgemeester van Venlo het bedrijf gesloten. De rechtbank gaf de burgemeester daarin gelijk.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details