Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
‘Ieder product en iedere stroom heeft zijn eigen beste verkleiningswijze’
Peter Voolstra, Van der Spek Vianen

‘Ieder product en iedere stroom heeft zijn eigen beste verkleiningswijze’

Ik begin met een quote uit mijn vorige column: “VOORUIT betekent, zoals ik eerder beschreef: VERDER. Echter, op dit moment is de belangrijkste vraagstelling: hoe verder?“ Helaas is deze vraagstelling na een redelijke rustige zomer opnieuw realiteit..

Gelukkig hoor ik bij veel van onze klanten, dat ze beginnen te wennen aan die nieuwe realiteit. De producties draaien bij vele recyclingklanten op volle toeren, echter het in ploegen gebruik maken van de kantine is zeker iets waaraan erg gewend moet worden. Natuurlijk moeten we elkaar blijven attenderen op de noodzaak om de beschermende maatregelen te blijven gebruiken. Hierbij merken we allemaal, dat we wel eens te dicht bij een ander staan of dat er toch nog een hand wordt uitgestoken bij een kennismaking. Dat is gewoon geheel menselijk, maar blijven aandachtspuntjes.

Ook de afzet van geproduceerde recyclingstromen heeft nog steeds alle aandacht nodig. Veel landsgrenzen zijn en blijven dicht voor stromen die niet optimaal zijn gescheiden. Dat scheiden kan, zoals beschreven in een eerdere column, gebeuren met vele technieken: zeven, windshiften, magneten, kortom met de modernste scheidingstechnieken.

Om deze machines hun werk optimaal te laten doen is de juiste voorbereiding en verkleining essentieel. Verkleinen klinkt vaak gemakkelijk: enkel zeggen het product moet kleiner is niet voldoende, want het is van het grootste belang om ieder product en iedere stroom tot de juiste maat te verkleinen. Fijn verkleinen van hout zorgt voor stofproblemen, terwijl bij het fijn verkleinen van kabels juist de verschillende materialen van elkaar komen, zodat ze definitief gescheiden kunnen worden. Daarbij is het van belang om te weten, dat dergelijke verkleiningen niet met dezelfde verkleiner kunnen worden uitgevoerd. Ieder product en iedere stroom heeft zijn eigen beste verkleiningswijze. Tegenwoordig wordt ook vaak gevraagd om te verkleinen tot een bepaalde bandbreedte. Bijvoorbeeld bouw- en sloopafval verkleinen, zodat het geen verstoringen geeft in de sorteerinstallatie, maar wel goed herkenbaar blijft voor sortering door mens en techniek.

Naast de juiste verkleiner is minstens zo belangrijk, dat de juiste stappen worden genomen. Van heel groot naar heel klein gaan bijna nooit in één stap. Voor- en na verkleinen horen vaak bij elkaar wanneer grote reducties gewenst zijn. We mogen hierbij zeker niet vergeten, dat een voorverkleiner vaak langzaam draait en daardoor beter tegen stoorstoffen zoals ijzer en metalen bestand is. Pas wanneer deze stoorstoffen zijn verwijderd kan een sneldraaier veilig zijn werk doen zonder kans op schades.

Duurzaamheid staat uiteraard bij velen van ons voorop als het gaat om nieuwe investeringen. Bekend is dat verkleinen veel kracht vraagt en dat daarbij veel energie wordt verbruikt. Natuurlijk zetten we zuinige-, moderne- en emissiearme dieselmotoren in waar dit mogelijk is. De nieuwe generatie verkleiners kunnen vaak ook elektrisch worden aangedreven, waarbij naast de enorme besparing aan uitstoot en Co2 ook de exploitatiekosten sterk zullen dalen.

Graag sluit ik af met “blijf gezond”. Laten we samen de nieuwe realiteit vasthouden om weer zo spoedig mogelijk terug te kunnen naar de “oude tijd”.

— Peter Voolstra, Van der Spek Vianen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details