Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Hollands glorie              gaat de hele wereld over
Afgelopen voorjaar werd wederom een 3D-SorteerTrommel voor bouw- en sloopafval opgeleverd.

Hollands glorie gaat de hele wereld over

​Sinds 1994 maakt Busschers Staalwerken uit Haaksbergen machines voor de recyclingindustrie. Vanuit de expertise in de machinebouw worden sorteeroplossingen voor bouw-, sloop-, industrieel- en groenafval ontwikkeld. Busschers ontwikkelt in eigen beheer revolutionaire producten als de 3D SorteerTrommel en de Busschers Windshifter. En die worden over de hele wereld gebruikt.

SorteerTrommel wordt in gehesen.

​Busschers ontwikkelt en produceert onder andere turn-key sorteerinstallaties. De verschillende onderdelen van een sorteerinstallatie kunnen ook als losse componenten worden geleverd. Het aanbod bestaat naast de gepatenteerde 3D-SorteerTrommel en de in eigen beheer ontwikkelde en geproduceerde Windshifters, tevens uit transportbanden, trechters en de bijbehorende constructie.Directeur Jarno Busschers: “Binnen de recyclingindustrie is het rendement van de sorteerinstallatie van groot belang. Belangrijke factoren hierin zijn beschikbaarheid, functionaliteit en duurzaamheid. Een combinatie van ervaring, kennis en creativiteit zorgt ervoor dat wij producten leveren die aan deze eisen voldoen.” In de beginjaren richtte Busschers zich met name op het bouwen van sorteerintallaties voor bouw- en sloopafval. “De laatste jaren is de samenstelling van dit afval gewijzigd en blijkt de techniek grote overeenkomsten te hebben met het scheiden van industrieel of bedrijfsafval”, vertelt Busscher. “Wij bekijken altijd eerst wat de specifieke wensen en ideeën van een klant zijn met betrekking tot terreinindeling, grootte, logistieke lijnen, de hoeveelheid en het soort te verwerken materiaal. Dit is de basis voor een behoefteanalyse, waarbij de specifieke wensen en ideeën worden omgezet naar oplossingen. Het eindresultaat is een flowschema, waarbij het totale verwerkingsproces schematisch in kaart wordt gebracht.”

Hele proces

Busschers ondersteunt niet alleen bij de ontwikkeling en productie van sorteeroplossingen, maar in het hele proces. “Wij installeren de producten en daar waar gewenst onderhouden we ze in optimale conditie. Daarnaast geven we instructies en advies om de machine of sorteerinstallatie zo optimaal mogelijk in te kunnen zetten.” Busscher is trots op de gepatenteerde 3D SorteerTrommel die geheel in eigen huis is ontwikkeld. “Die treommelzeef biedt naast het zeven op lengte ook de mogelijkheid om meerdere fractiegroottes in één trommel te scheiden. De zeefdekken zijn verwisselbaar, wat zorgt voor een grote flexibiliteit en lange levensduur van de installatie. De doorvalbeperking in de 3D-SorteerTrommel zorgt ervoor dat harde, lange delen niet in een kleine fractie terecht kunnen komen.” Dat Busschers daarmee een uniek product in handen heeft blijkt wel uit de internationale aandacht voor het systeem. “In 2018 hebben we een complete sorteerinstallatie, inclusief 3D SorteerTrommel, flexdeck trommelzeef, windshifters, robotsorteerders, transportbanden, trechters en bijhorende constructie in China gebouwd. Het was destijds de allereerste sorteerinstallatie voor bouw- en sloopafval van het land.”

Afgelopen voorjaar werd wederom een 3D-SorteerTrommel voor bouw- en sloopafval opgeleverd. Deze levering betrof een sorteertrommel met transportbanden voor aan- en afvoer van de materialen. Ook de constructie met trappen en bordessen werden door Busschers in eigen huis ontwikkeld, geproduceerd, voorzien van een beschermlaag en op locatie gemonteerd. Deze 3D-SorteerTrommel heeft een zeeflengte van 13,75 meter en een zeefdiameter van 4 meter. De zeeftrommel is in totaal 4,85 meter hoog en 16,85 meter lang en weegt ruim 50.000 kilogram.

Windshifters

Daarnaast bouwt en installeert het bedrijf uit Haaksbergen ook in eigen huis ontwikkelde windshifters. Busschers: “We bieden twee typen windshifters aan, afhankelijk van capaciteit, inputmateriaal en gewenste resultaat. Dit zijn de celradshifter en de horizontaalshifter. De eerste is met name geschikt voor kleine materialen, met een lengte tot 150 mm. De celradshifter kan ongeveer 10 ton afval per uur verwerken. De horizontaalshifter wordt toegepast boven overstortpunten van transportbanden. Door een slimme constructie wordt er lucht door de constructie van de transportbanden en langs het materiaal gezogen. De lichte materialen worden afgevangen en de zware materialen vallen op de volgende transportband. De horizontaalshifter wordt gebruikt om fracties met een lengte van meer dan 500 mm te scheiden. Deze shifter heeft een capaciteit van 15 ton afval per uur.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details