NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
In Eindhoven recyclen en hergebruiken ze elektronica zo optimaal mogelijk

Het is één van de toepassingen waarvoor u beroep kunt doen op Vervaeke in Ruiselede, producent en montagebedrijf van poorten en constructies op maat met technisch textiel.

Vervaeke fabriceert en plaatst grote poorten en constructies op maat met brandvertragend technisch textiel. Afhankelijk van het project wordt er bij de keuze van het zeil geopteerd voor een bepaalde gradatie lucht- en lichtdoorlaatbaarheid. Voor elke situatie bestaat een gepaste oplossing.

Oplossing conform brandvoorschriften

By-Cast, wereldwijd marktleider in gietijzeren luchtvoorverwarmers, bouwde een opslagloods voor cokes, een grondstof voor gietijzeren warmtewisselaars. Om conform te zijn met de brandweervoorschriften werd het een open opslagloods. Open, overdekte constructies - waarbij rook en warmte in het geval van brand gemakkelijk worden afgevoerd – vallen namelijk niet onder het koninklijk besluit van 7 juli 1994 - bijlage 6, betreffende de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan gebouwen moeten voldoen.

Een open loods brengt echter regeninslag, vogeloverlast, wind en opwaaiend stof met zich mee. Om dit probleem aan te pakken, plaatste Vervaeke uit Ruiselede aan de voorzijde van de loods twee grote gaaspoorten van 19mx13m en 15mx13m. Ook de zijkanten van de loods werden volledig afsloten met 750 m² vaste zeilen.

Gert Janssen, sales director van Vervaeke Industrial: “Alle geplaatste poorten en zeilen bestaan uit fijn, brandvertragend gaas dat wind, regen en stof weert. Toch is er dankzij de gaasstructuur een constante, verse luchttoevoer, wat ervoor zorgt dat de loods nog steeds aanzien wordt als een open constructie”.

Gesloten constructies moeten wel voldoen aan de basisnormen, waardoor er bijkomende investeringen nodig zouden zijn zoals het plaatsen van rookluiken en sprinklers. “Dankzij de poorten en zeilen van Vervaeke kan de loods toch afgesloten worden, zonder in strijd te zijn met de voorschriften van de brandweer. Een grote investeringskost blijft hier dus uit”, verduidelijkt Gert Janssen.

Vermijden van stofoverlast op buurt

Door de loods af te sluiten, wordt het stof dat de grondstoffen met zich meebrengen, van binnen naar buiten toe geweerd. “Stofoverlast op de buurt en omgeving wordt tegengegaan, wat de relatie met naburige bewoners en bedrijven ten goede komt. Niet onbelangrijk voor een groot, industrieel bedrijf”, aldus Gert Janssen.

Lichtrijke loods

De poorten zorgen voor een sterke lichtinval in de loods, waardoor er overdag amper kunstverlichting nodig is. Dit zorgt tevens voor een aangename werksfeer voor het personeel.

Weren van regen, wind en vogels

Ook regeninslag, wind en vogels worden geweerd, wat zowel voordelig is voor de opgeslagen grondstoffen als voor de werknemers.

Op de website https://.industrial.vervaeke.be vindt u meer informatie omtrent alle mogelijke toepassingen met poorten en zeilen van Vervaeke.

In Eindhoven recyclen en hergebruiken ze elektronica zo optimaal mogelijk

Materiaal- en component-hergebruik van kleine huishoudelijke apparaten en ICT-apparatuur

We kennen allemaal Eindhoven als de stad waar het wereldmerk Philips ontstaan is. Daar werden allerlei elektrische apparaten ontwikkeld en gebouwd en daarom is het ook niet verbazingwekkend dat juist in die stad al heel lang geleden een traditie van hergebruik van elektronische componenten is ontstaan. Eerst handmatig, maar in de jaren negentig werd overgegaan op machinale verwerking en sortering. Daar liggen de wortels van Mirec B.V. dat sindsdien is uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in dit segment.

Aan het woord is Alfred Jager, commercieel directeur bij Mirec en hij vertelt wat er zo bijzonder is aan zijn bedrijf en de markt waarbinnen ze opereren: “Wij recyclen kleine huishoudelijke apparaten en ICT-apparatuur, maar ook printplaten en andere onderdelen. Bij ons komt dus alles binnen, van broodrooster tot grote server en platte beeldschermen. Allereerst proberen we bepaalde elektronische componenten volledig te hergebruiken. In de huidige tijd van schaarste is het rendabel om computerchips en geheugen-componenten te scheiden van de rest van de printplaten en te hergebruiken. Dat doen we overigens met veel meer onderdelen. Daarna is materiaalhergebruik het maximaal haalbare. De restanten van printplaten worden door een shredder gevoerd en de printplaatfracties die het resultaat zijn van dat proces gaan naar zogenaamde ‘precious metal smelters’. Die specialistische afnemers halen onder andere koper, zilver, goud en palladium uit het door ons aangeleverde materiaal. We kennen deze markt als geen ander en mede dankzij onze goede contacten met deze smelters hebben we langdurige contracten.”

Bij Mirec voelen ze de maatschappelijke behoefte om intensiever bij te dragen aan de circulaire economie en daarmee zuinig om te springen met de op aarde beschikbare grondstoffen. Op het gebied van recycling van elektronica is nog heel veel te winnen en daarom heeft men besloten om actief op zoek te gaan naar extra ‘afval’-stromen om te verwerken. Mede daarom is men aanwezig op de Vakbeurs Recycling, de nationale vakbeurs voor recyclingtechniek & afvalmanagement die op 16, 17 & 18 november 2021 gehouden wordt in Gorinchem. Alfred zegt daarover: “Er komt nog te veel van de beschikbare apparaten bij generalistische verwerkers terecht. Wij beschikken over een type 2 Cenelec / WEEELABEX certificatie en dat betekent dat we volledig gecertificeerd zijn voor de verwerking van elektrische en elektronische apparatuur. Wij halen met onze machines en onze mensen het maximale rendement uit elektronica en dat willen we aan heel Nederland laten weten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details