Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Innovaties binnen de Nederlandse afvalsector

Innovaties binnen de Nederlandse afvalsector

Een breed scala aan technologische vernieuwingen heeft het afvalbeheer in Nederland op een hoger plan getild. In een serie artikelen zet de Vereniging Afvalbedrijven innovaties bij haar leden ‘in the picture’. Een deskundige binnen het bedrijf vertelt over de innovatie, en over de eigen drijfveren en passie voor het vak. De afvalbranche is een interessante werkgever waar mensen werken aan oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering, schaarse grondstoffen en de circulaire economie.

Gerrit Klein Nagelvoort, Manager Business Development van Veolia, ver­telt in aflevering 6 over het sorteren van een bonte mix aan afvalplastic op kleur. Veolia maakt kunststof korrels van het verpakkingsafval uit de ‘oranje container’ en kunststofafval van de milieustraat. Het standaardproces levert grijze en zwarte korrels op, maar producenten en ontwerpers willen geen grijs of zwart. Veolia heeft een installatie ontwikkeld, een flake sorter, waarmee de bonte mix plastic snippers op kleur kan worden gesorteerd. Het apparaat herkent met sensortechnologie de kleur van de snippers kunststof en blaast de gekozen kleur uit de stroom. Veolia voegt kleurstoffen toe die vrij zijn van zware metalen of schadelijke stoffen. Het bedrijf kan nu vijftien kleuren kunststof korrels leveren. 

Klein Nagelvoort houdt van zijn werk. “We groeien, innoveren en weten steeds meer kilo’s grondstof te redden. Werken in de recycling is voor mij geen baan. Het is een way of living. Niet alleen op het werk, ook thuis scheid ik het afval zo goed mogelijk.” 

Week van de AfvalHelden 2024

Na drie succesvolle edities maken we ons op voor alweer de vierde Week van de AfvalHelden. Van 4 t/m 10 maart 2024 zetten wij samen onze AfvalHelden weer in het zonnetje. Noteer de week alvast in jullie agenda. Kijk voor inspiratie op www.weekvandeafvalhelden.nl. 

Over de Vereniging Afvalbedrijven

De Vereniging Afvalbedrijven behartigt de belangen van bedrijven die actief zijn in de totale afvalketen. Als verbinder van belangen en partijen in de keten, is de Vereniging Afvalbedrijven een belangrijke partner in de transitie naar de circulaire economie.
De Vereniging Afvalbedrijven stimuleert de transitie naar de circulaire economie, waarbij het sluiten van kringlopen en het terugwinnen van materialen, grondstoffen en energie centraal staan. De Vereniging Afvalbedrijven is gesprekspartner voor overheden en andere instanties. De brancheorganisatie vertegenwoordigt in omzet en afvalvolume ongeveer twee derde van de Nederlandse afvalmarkt. 

Meer over de Vereniging Afvalbedrijven en haar activiteiten is te lezen op
www.verenigingafvalbedrijven.nl.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details