Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Sectornieuws

Is er voldoende recyclaat beschikbaar?

Na het invoeren van een verplichting op recycled content zal er snel een tekort aan beschikbaar recyclaat ontstaan. Waar de output nu tot problemen en stagnatie leidt, verschuift de onbalans dan naar het inputvolume van de recycler.

Nieuwe foto’s voor LinkedIn en social media
Ton van der Giessen, CEO Van Werven.

Tekst | Tekst Ton van der Giessen

23 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Dit geeft nogmaals het wankele evenwicht weer in de transitie naar een meer circulair model. Hoe ondervangen we dit tekort aan te recyclen plastic afval en groeien we juist mee met de afzet van gerecycled materiaal? Het is noodzakelijk om de circulaire doelen die we stelden ook te realiseren. 

Er is veel meer plastic afval dan de hoeveelheid die recyclers momenteel recyclen. De overige stroom plastic is echter vermengd met ander afval en wordt naar een stortplaats of verbrandingsoven afgevoerd. Meer scheiden, aan de bron of achteraf, blijkt economisch vaak op problemen te stuiten. Logistieke kosten zijn te hoog, sorteren is te duur, de opbrengst van recyclaat is te laag… Het zijn argumenten die we dagelijks horen. Wat is de oplossing voor deze situatie?

In de praktijk zien we in diverse landen verschillende ontwikkelingen. De afvalstrategie is gebaseerd op Europese regels, maar wordt grotendeels beïnvloed door nationale wet- en regelgeving. Denk hierbij aan een stortverbod, een stort- en verbrandingsbelasting, CO2-heffingen en subsidie op energie uit afval. In meerdere West-Europese landen is het storten van brandbaar afval al verboden. Logisch, want op de Ladder van Lansink staat ‘storten’ op de onderste trede. ‘Verbranden’ staat daar net boven. Toch wordt dit nog te veel gedaan. De reden is simpel: verbranden is goedkoper dan recyclen via scheiding aan de bron of achteraf. Hogere belastingheffingen op het verbranden van afval geven een duwtje in de juiste richting, maar deze heffingen maken het ook duurder om residu te verbranden. Daardoor stijgen de kosten van recyclen. Beter is een verbod op het verbranden van recyclebaar afval. Anders gezegd: een sorteerplicht voor recyclebaar afval. Hiermee stimuleren we niet alleen het recyclen van plastic afval, maar tegelijkertijd het recyclen van andere recyclebare afvalstromen.

Niet aan de bron gescheiden recyclebaar afval gaat eerst naar een sortering. Vervolgens kan het residu worden afgevoerd naar een afvalverbrandingsinstallatie; bij voorkeur een afvalenergiecentrale met energieterugwinning. Het sorteren vindt plaats volgens het Best Beschikbare Proces. Dit betekent dat de sorteerder alleen via deze sorteermethode zijn residu naar een afvalenergiecentrale kan afvoeren. Het Best Beschikbare Proces zegt niet alleen iets over de sorteertechniek, maar ook over de afzetmogelijkheid van de te recyclen afvalstroom. Hiermee kunnen vraag en aanbod langdurig met elkaar in balans worden gebracht. 

Met deze aanpak kan de belastingheffing op het verbranden van afval komen te vervallen. Deze heffing remt het businessmodel juist, omdat recyclen hierdoor duurder wordt. Het vervallen van de heffing geeft ook afvalenergiecentrales de mogelijkheid om hun capaciteit op Europese schaal in te zetten, zonder dat importheffingen dit blokkeren. 

Ook EU-lidstaten zijn gebaat bij een hoger recyclingpercentage van plastic verpakkingen. De per 1 januari in te voeren ‘contributie’ van 800 euro per ton op niet gerecyclede plastic verpakkingen kan dan aanzienlijk worden verlaagd. 

Wie kan hierop tegen zijn? Een win-win voor alle betrokken partijen en vooral voor het milieu en klimaat. Laten we samen deze kansen pakken en snel starten!    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%