Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Nieuws

Klimaatkansen die we niet moeten laten liggen!

aarde-2-bewerkt

Tekst | Van Werven

Beeld | Van Werven

25 november 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Inmiddels zijn we het er allemaal over eens dat ons klimaat verandert. ‘Het is niet vijf voor twaalf, maar al vijf over twaalf’, is een veelgehoorde boodschap. Minder CO2-emissie dus! 

Overheden geven miljarden uit om dat te realiseren. Initiatieven die een bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2-uitstoot ontvangen hoge subsidies. Elektrische auto’s worden sterk gepromoot als alternatief op fossiel aangedreven exemplaren en huizen moeten anders worden verwarmd. De noodzakelijke energietransitie van fossiel naar duurzaam kan de groeiende vraag naar elektriciteit maar met moeite bijhouden. Een stijgend percentage groene energie hoeft nog niet te betekenen dat grijs afneemt: geen eenvoudige opgave dus. 

Wat vaak wordt vergeten, is de bijdrage die recycling kan leveren aan het verminderen van de CO2-emissie. Zeker plastic recycling draagt aanzienlijk bij aan het verminderen van CO2-uitstoot. Zowel het verbranden van plastic afval als het produceren van primair plastic produceert CO2. Twee keer fout dus, terwijl het makkelijk anders kan zónder dat daar subsidie voor nodig is. 

Ton van der Giessen

Een voorbeeld ter onderbouwing: iedere ton aangeleverd bij een plastic recyclingbedrijf, bespaart meer CO2 dan één elektrische auto per jaar. Waarom verbranden we dan nog altijd een groot deel van deze mechanisch goed te recyclen grondstof? ‘Onbekend maakt onbemind’, zegt een oud spreekwoord. Iedere kans om dit te vertellen, moeten we gebruiken. Dus ook hier!

Natuurlijk gaat aan de bron scheiden en recyclen niet vanzelf. Het vraagt om organisatie, voorlichting en logistieke afstemming. Maar de milieubijdrage is ten opzichte van de inspanning groot. Zeker als je de meerkosten van de aanschaf van een elektrische auto vergelijkt met de meerkosten van het recyclen van een ton harde plastics. Bovendien levert plastic recycling een bijdrage aan het behoud van onze grondstoffen. 

Elke inwoner gooit jaarlijks gemiddeld drie tot vier kilo harde plastics uit grof huishoudelijk afval weg. Het is eenvoudig uit te rekenen hoeveel CO2 we daarmee nog kunnen besparen. Kansen die we niet moeten laten liggen, maar met beide handen moeten aangrijpen!   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details