Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Nieuws

Kracht en duurzaamheid hoeven elkaar niet in de weg te staan

wl_WOMHzweiundzwanzig100
Linde produceert krachtpatsers die tot 18 ton kunnen tillen.

Tekst | Hanne Verhaegen

Beeld | Linde

13 oktober 2022 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Innovaties op de vierde editie van de World of Material Handling

In een steeds complexer wordende wereld speelt Linde vlot in op de uitdagingen van de consument. Op de World of Material Handling in het Duitse Mannheim stelde de heftruckproducent zijn portfolio aan oplossingen voor die bedacht zijn op duurzaamheid, digitalisering en ergonomie. 

Elektrische heftrucks brengen magazijnwerking naar de toekomst.

Het was een blij weerzien toen van 20 juni tot 1 juli de intralogistieke sector verzamelde in het Duitse Mannheim voor de Linde World of Material Handling. Bezoekers uit heel Europa ontdekten de nieuwste innovaties op het vlak van magazijnwerking. “In de afgelopen twee jaar is de algemene economische omgeving merkbaar veranderd, en daarmee ook de eisen aan de interne materiaalstroom”, zei Stefan Prokosch, Senior Vice President Brand Management bij de start van het evenement. “Verhoogde energiekosten, een tekort aan geschoolde werknemers, hogere eisen aan de operationele veiligheid en de zoektocht naar duurzame oplossingen – het zijn slechts enkele van de uitdagingen waarmee onze klanten worden geconfronteerd.”

Linde biedt het neusje van de zalm op het vlak van magazijnwerking.

In de oplossingen staat digitalisatie centraal. Met software-over-the-air verbetert Linde aanzien­lijk hun dienst­verlening. Problemen kunnen vanop afstand vast­gesteld worden en nieuwe functio­naliteiten worden vlot geïnstalleerd. De grote hoeveel­heden data dienen boven­dien om processen te opti­maliseren. Door voer­tuigen uit te rusten met sensoren en betere veiligheids­assistentie­systemen gebeuren minder ongelukken en wordt schade beperkt. Ook op die manier investeert Linde in duurzaamheid. 

De heftruck zonder stuur: de toekomst?

Centraal stond de Linde Steer Control: een joystick of een draaiknop op de linker armsteun ter vervanging van het klassieke stuurwiel. Het is Lindes derde innovatie op het vlak van besturing, in navolging van de Linde Load Control, met een joystick op de rechter armleuning, en het bipedaal waardoor de bestuurder niet meer hoefde te schakelen om van rijrichting te veranderen. De miniwheel is optioneel, maar Linde verwacht dat het Steer Control-systeem op termijn de standaard zal zetten in de industrie, net zoals eerder gebeurde met de bipedaal en Linde Load Control.

Je kan nu ook heftrucks besturen met een uiterst precieze draaiknop.

Het gebruik van de joystick of van de miniwheel op de linker armsteun leidt tot minder draai­bewegingen in de schouder en elleboog, waar­door de bestuurder ontlast wordt bij zijn activiteiten. 

De gevoelig­heid van de besturing is omgekeerd even­redig met de rij­snelheid van de vork­lift: hoe trager de truck rijdt, hoe sterker elke beweging wordt over­gebracht, wat een zeer precieze besturing toelaat. Het resultaat: de heftruck­bestuurder moet minder inspanningen leveren en kan zich zo beter op zijn werkzaamheden concentreren.

Verder bouwen op de innovaties van afgelopen jaren

Door de pandemie kreeg Linde nog niet de kans om innovaties van ondertussen enkele jaren geleden officieel voor te stellen. Zo lanceerde Linde in 2019 het nieuwe 12XX-bouwplatform met de introductie van de thermische 1202-serie. Dit jaar introduceert Linde de vierde heftruckreeks opgebouwd vanuit het 12XX-bouwplatform: de thermische 1204 is ideaal voor langdurige inzet en zware toepassingen bij lasten tot 3,5 ton (1204 H35) en zelfs tot 5 ton (1204 H50).

Midden 2021 kwam Linde met de elektrische 1252 E (E20 – E35) en 1252 X (X20 – X35). Door het 12XX-bouwplatform worden de thermische (heftrucks op diesel en gas) en elektrische heftrucks op dezelfde manier gebouwd, met grote voordelen op vlak van service als resultaat. De productielijn maakt gebruik van dezelfde wisselstukken die bijgevolg vaker voorradig zijn. De trucks bieden bovendien gelijkaardige voordelen op vlak van zichtbaarheid, ergonomie en connectiviteit. De 1252 E is zeer compact en behendig wat hem ideaal maakt voor binnenactiviteiten in kleine ruimtes. 

De belangrijkste innovatie was evenwel de 1252 X, die even veel kracht produceert als zijn thermische tegen­hangers. Met deze heftruck krijgen zware toe­passingen zoals de bouwsector of papierindustrie een elektrisch en dus milieuvriendelijk alternatief. Volgens Linde zullen de thermische trucks uit het werkveld verdwijnen, de vraag is enkel wanneer. Met de e-trucks staat Linde klaar om hun klanten te helpen bij de transitie. De X-serie biedt het beste van twee werelden: ecologische aandrijving met de draagkracht van traditionele modellen. 

Aan de slag met het energievraagstuk

Linde heeft volledig elektrisch aangedreven heftrucks in het gamma die een belasting aankunnen van 1,4 ton tot wel 18 ton. Vandaag is zestig procent van de verkoop al elektrisch, waar dat twintig jaar geleden nog maar 35 procent was. Linde verwacht dat dit aandeel nog verder sterk zal stijgen, wat gepaard gaat met een verdere stabiele groei in het gebruik van lithiumionbatterijen als energiebron.  In het licht van de huidige klimatologische en geo­politieke crisis bekijkt de producent ook andere opties. Zo experimenteren ze met plant­aardige olie als brandstof en krijgt water­stof een prominente plaats in het energieplan van Linde. Meer nog: tachtig procent van Lindes wagenpark is klaar voor groene water­stof. “Naast het uitrusten van de trucks, investeert Linde ook in de eigen productie van brandstof­cellen, opslagcapaciteit en tankstations voor waterstof. We wachten enkel nog op de markt om te volgen”, stelt Aron Literski, Vice President Sales & Service Steering. “Net zoals bij de Linde Steer Control is het vooral belangrijk om de keuzevrijheid van de consument te respecteren. Het gediversifieerde aanbod maakt een weloverwogen transitie naar de toekomst mogelijk.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details