Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Led is geen afval

Led is geen afval

Lever spaarlampen en conventionele Tl-lampen apart in, zodat de kleine hoeveelheid kwik in de lamp milieuvriendelijk verwerkt wordt. Ook Ledlampen horen in de WeCycle-inleverbak. In ledlampen zit geen kwik, maar ze worden via dezelfde recyclingbedrijven verwerkt. Gloei- en halogeenlampen mogen bij het restafval. Bij het recyclen worden het glas, de metalen, het kwik en het fluorescerende poeder uit de lampen teruggewonnen en hergebruikt. Ongeveer 92 procent van de grondstoffen van de lampen komt in aanmerking voor hergebruik.

Milieu

Ledlampen zijn milieuvriendelijk. Het is vele mate efficiënter dan gloeilampen of gasontladingslampen. Door de lange levensduur hoeven ledlampen minder vervangen te worden. Ledlampen kunnen gerecycled worden. Dat is de reden dat ze niet bij het restafval behoren. Leds bevatten geen giftige stoffen zoals bijvoorbeeld kwik. Ze bestaan hoofdzakelijk uit elektronische componenten zoals printplaten, diodes en halfgeleiders. Daarom dienen ze op dezelfde manier verwijderd te worden als traditionele elektronica. Ze worden afzonderlijk van het normale huishoudelijke afval ingezameld en worden gerecycled.

Proces

Door het terugwinnen van glas, kunststoffen en metalen die zich in de led producten bevinden kan tot wel meer dan 90% gerecycled worden. De Ledverpakkingen worden eerst behandeld, zodat onzuiverheden kunnen worden verwijderd. Deze onderdelen kunnen gemakkelijk worden gedetecteerd door hun intense fluorescentie onder Uv-licht.
Daarna wordt de ledlamp geplet en worden de verschillende componenten gescheiden. Omdat glas tijdens de recycling niet wordt afgebroken, kan het vele malen worden gerecycled. De ingezamelde elektronische componenten worden overgedragen aan e-waste recyclers die het koper uit de elektromagnetische spoelen halen.

Tl-buis

De oude Tl buis behoort bij het chemisch afval. Hetzelfde geldt voor de spaarlamp wat in wezen een opgevouwen Tl-buis is met een schroeffitting. Een Tl-buis is weinig meer dan een vacuüm gezogen glazen buis waarin naast de edelgassen argon en krypton een kleine hoeveelheid kwikdamp is ondergebracht. Vanwege de kwik wat schadelijk is bij inademing, behoort het tot de categorie chemisch artikel. Meer recente tl-verlichting is overigens minder giftig en zijn recyclebaar.

Op de verpakking van ledlampen staat een icoon; een zwarte kliko met een kruis erdoor. LED verlichting is dus geen restafval en dient apart aangeleverd te worden. Bij de milieustraat of de WeCycle-inleverbak. U mag de lamp ook inleveren bij de zaak waar u een nieuwe ledlamp koopt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details