NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Make PVC sexy again’

‘Make PVC sexy again’

PVC is enorm vergruisd, onder meer door Greenpeace: ‘we moeten weg van PVC’. Dat gevoel leeft nog steeds bij heel veel mensen. Het zou niet circulair zijn. Absoluut onterecht! Elk type PVC kan ‘gered’ worden van de verbrandingsoven en kan prima gerecycled worden. Het woord circulair voer ik al 50 jaar. Het is tijd om de markt daarvan te overtuigen: ‘make PVC sexy again’.

PVC staat in de top 5 van bulkpolymeren. Het is zo ontzettend duurzaam en kwalitatief hoogwaardig dat het gebruikt wordt voor buizen, profielen en ga zo maar door. Raamfabrikanten geven met gemak 30 jaar garantie. Toch wordt het materiaal enorm vergruisd. Het zou niet duurzaam zijn. Onzin! Zeker als je bedenkt dat alternatieven, zoals laminaten, linea recta in de verbrandingsoven belanden. Ik haat verbranding, omdat ik voor elk type PVC een hele goede circulaire oplossing kan aandragen, zodat verbranden niet nodig is. De toekomst van PVC ziet er juist heel rooskleurig uit.

Een sector waar nog heel veel winst valt te behalen, is de zorg. In ziekenhuizen gaan dagelijks vele duizenden tonnen PVC om. Dat wordt momenteel allemaal verbrand, omdat we vanuit de Europese Unie een drempel hebben opgeworpen in de vorm van Reach Compliance. Zonde! Het materiaal laat zich namelijk perfect recyclen door het eerst te schredderen, dan te wassen en te malen. Vervolgens gaat het over de kleursorteerder heen gevolgd door de MIR. Na dit proces komt er een PVC uit die als een schone en nieuwe grondstof de wereld in kan en perfect te gebruiken is voor vele toepassingen, bijvoorbeeld in schoenen, laarzen, profielen, tuinslangen, enz. 

Kom ook maar op met al het PVC-afval uit de farmaceutische industrie, zoals strips voor pillen: een PVC met aluminium rug. Ook dat kan prima gescheiden worden. Het PVC met kleine sporen aluminium kan perfect een tweede leven krijgen in de vorm van spacers voor de bouwindustrie. Hetzelfde geldt voor een bedrijf als ASML. Er werken hier duizenden mensen in cleanrooms die telkens nieuwe handschoenen gebruiken. Wat gebeurt daarmee? Inderdaad, het belandt bij het afval. Zonde! Het grootste voorbeeld van verspilling is de overheid zelf die vele duizenden pasjes op de markt brengt, sommige van PVC, andere weer van polycarbonaat, enz. Dat geldt ook voor credit cards. Ze worden ‘vergiftigd’ omdat ze gebruikmaken van een kunststof mix die zich heel moeilijk laat recyclen. In het voortraject zou daar veel meer aandacht naar uit moeten gaan. 

Als vinyl spin doctor schreeuw ik wereldwijd van de daken dat er niets mis is met PVC, want dat kun je recyclen. De grote medische industrie die bang is voor PVC en alternatieven gaat zoeken in de vorm van laminaten, spant het paard achter de wagen. Ze denken duurzaam bezig te zijn, maar creëren in werkelijkheid een gevaarlijke mix. Terwijl, als ze aan PVC zouden vasthouden, ze juist de aarde zouden redden. Neemt niet weg dat wetgeving vaak nog een groter obstakel vormt dan het recyclingproces an sich. Want, er is een vergunning nodig, het mag niet, het moet verband worden, enz. Ga op de barricade staan en neem het initiatief!

Ik bezoek bedrijven graag persoonlijk, bij voorkeur door de achterdeur, en spit met veel plezier door de vuilcontainers om te bekijken wat er allemaal nog te recyclen valt. ‘Challenge us with your PVC scrap’. Wij vinden een methode om het te verwerken, zodat het opnieuw ingezet kan worden en niet als afval verbrand moet worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details