NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Meer hergebruik vraagt om beter gebruik van data’

‘Meer hergebruik vraagt om beter gebruik van data’

Hoewel de aantallen op dit moment nog meevallen – om meer dan hooguit enkele honderden per jaar zal het niet gaan – zal het aantal elektrisch aangedreven auto’s dat bij een demontagebedrijf beland in de komende jaren fors gaan toenemen. Stiba, de brancheorganisatie en belangenbehartiger van gecertificeerde auto-, motorfiets-, truck-, en aanverwante voertuigdemontagebedrijven, is om die reden druk doende zijn leden voor te bereiden op die nieuwe tijd.

Alle lidbedrijven van Stiba krijgen de mogelijkheid om hun medewerkers via cursussen en opleidingen te trainen in het werken met en aan elektrische voertuigen. “En er zijn al heel veel bedrijven die daar gebruik van gemaakt hebben”, vertelt Stefan Cabri, algemeen secretaris van Stiba. “Niet dat het demonteren van een elektrisch aangedreven voertuig nu enorm verschilt van de demontage van een auto met een brandstofmotor, het draait vooral om het veilig kunnen werken aan zo’n voertuig. Zo’n batterij staat onder spanning en is in theorie dus een gevaarlijk ding. Onze mensen moeten dus leren hoe je daar op een veilige manier de spanning vanaf haalt. Dat ze de juiste stappen doorlopen, het juiste gereedschap in huis hebben, over een geschikte werkplek beschikken en daar de juiste signing gebruiken. En dat ze de batterijen op de juiste manier opslaan.” 

Leden van Stiba werken volgens de NEN 9140-norm en hanteren een eigen KwaliteitsZorg Demontage-certificaat. Cabri: “Dat is een gecertificeerd kwaliteitssysteem voor de voertuigdemontagebranche. In de KZD-norm zijn eisen met betrekking tot demontage, arbowetgeving, materiaalrecycling en kwaliteit vastgelegd. De norm is niet wettelijk verplicht, maar alle bedrijven die aangesloten zijn bij Stiba en ARN zijn verplicht aan deze norm te voldoen. Deze norm biedt relaties zekerheid dat het demontagebedrijf milieuvriendelijk en volgens een landelijke norm demonteert en voor recycling aanbiedt. KZD is toepasbaar voor alle vormen van voertuigdemontage.”

Battery-pack van een Tesla.

Hergebruik

Ook hergebruik van batterijen staat nog in de kinderschoenen. “Die ontwikkelingen zijn nog volop gaande”, stelt Cabri. “Wij als demontagebedrijven staan aan het einde van de pijplijn, komen dus ook pas als laatste aan de beurt. Er worden al wel wat gebruikte batterijen verkocht door demontagebedrijven, maar dat zijn er echt niet veel.” 

Dat komt ook omdat er volgens Cabri nog niet voldoende spelregels zijn. “Nog niet alles – rondom opslag bijvoorbeeld – is geregeld. Ik verwacht wel dat er vanuit Brussel snel wet- en regelgeving komt, want het gaat sinds een paar jaar best hard met compleet elektrische voertuigen. Wet- en regelgeving loopt altijd iets achter. Wij proberen daar als brancheorganisatie natuurlijk ook een rol in te spelen, maar ook wij moeten ervaring opdoen.”

Het veilig demonteren van batterijen uit elektrisch aangedreven voertuigen vergt enige training.

De afgelopen twee jaar heeft Stiba vooral ingezet op hergebruik van originele onderdelen wanneer een auto daarmee gerepareerd kan worden. Momenteel wordt 98 procent van een auto die aan het einde van zijn levensduur is gerecycled. Daarvan bestaat ongeveer 25 procent uit hergebruik van onderdelen. “Dat moet de komende jaren veel meer worden”, stelt Cabri. “Dat zit hem vooral in bewustwording. Zowel bij demontagebedrijven als bij consumenten. Al doen we het op het gebied van hergebruik al heel goed in Nederland. We exporteren bijvoorbeeld al veel onderdelen naar het buitenland.” 

Dat laten groeien van het percentage hergebruik van onderdelen kan volgens Cabri alleen als er beter gebruik gemaakt gaat worden van data. “Demontagebedrijven beschikken niet over voldoende fabrieksdata. Zodra fabrikanten hun onderdeelnummers veel beter vrij gaan geven, kunnen wij hergebruik veel breder in de markt gaan zetten. Autodemontagebedrijven staan immers aan het begin van de circulaire keten en zullen hierin steeds meer verantwoordelijkheden krijgen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details