NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Met granulaat kan zowat alles ­gemaakt worden, ook speelgoed
In de verwerkingsinstallaties worden teruggewonnen kunststoffen gescheiden.

Met granulaat kan zowat alles ­gemaakt worden, ook speelgoed

Opmerkelijke samenwerking met Playmobil

Uit diverse studies komt naar boven dat ongeveer 50% van de geproduceerde elektrische toestellen en elektronica terugkeert voor recyclage op de correcte manier. Slechts de helft, dus. Nochtans worden er zeer veel inspanningen geleverd door allerlei eco-organismen, overheden, sectororganisaties én bedrijven om dit cijfer te doen stijgen, zowel particulier als professioneel. De recyclagedoelstelling ligt namelijk op 65%. Er is dus nog een lange weg te gaan …

Een van de bedrijven die harde inspanningen levert om dat cijfer te verhogen is Coolrec, een dochteronderneming van Renewi Specialities. Het WEEELABEX/Cenelec gecertificeerde bedrijf is een belangrijke Europese speler in de circulaire economie als het gaat om de verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Ze zijn marktleider in de verwerking van koelkasten in Nederland en België. Via een internationaal netwerk van vestigingen, verspreid over Nederland, België en Frankrijk, wint Coolrec kunststoffen en ferro en non-ferro metalen terug uit WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) en zet deze om in secundaire grondstoffen. De afgelopen jaren werd fors geïnvesteerd om zoveel mogelijk waarde uit de secundaire grondstoffen te halen. Hierdoor kan Coolrec met diverse industriële eindverwerkers in Europa rond de tafel.

Recydel (Wandre) verwerkt afvalstromen uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Mechanische recyclage van afgedankte materialen

Wim Pype, manager sales: “We zijn actief in de mechanische recyclage van afgedankte elek­trische en elektronische apparaten. Zo dragen we sinds 1991 bij in het verhogen van de recyclage­doelstelling en zijn we actief in drie landen: Wandre (BE) – Waalwijk & Dordrecht (NL) – Lesquin (FR). We doen dat verspreid over vier productie­sites (drie in recyclage van e-waste en één in productie van gerecycleerde plastics), met niet minder dan 220 zeer gedreven medewerkers. Ze zijn het hart van ons bedrijf.”

De meerdere verwerkingsactiviteiten bestaan uit huishoudelijke, professionele koelkastrecyclage en verwerking van LHA en E-services.

Samenwerking met PLAYMOBIL

Coolrec heeft een aparte fabriek om de plastics uit koelkasten, diepvriezers, airco’s, kleine en grote elektro-apparaten, ICT … verder uit te sorteren en weer als compound in de industrie in te zetten, met focus op de PS (Polystyreen) en ABS (Acrylonitril-Butadieen-Styreen). Als marktleider en ook enige verwerker ter wereld kunnen ze die plastics (uit koelkasten) ook terug inzetten als speelgoed (toy safety Standard EN71-3). Daarom ging het bedrijf recent een samenwerking aan met PLAYMOBIL. Met de nieuwe Wiltopia product­lijn van de speelgoed­fabrikant kunnen kinderen de planeet aarde, haar bijzondere eigen­schappen en haar bewoners ontdekken. Zonder droge feiten, maar met veel plezier en duur­zame materialen in bewezen kwaliteit. Wiltopia is de eerste productlijn waarvoor gemiddeld meer dan 80% duur­zame materialen bij de vervaardiging worden gebruikt. Naast biobased kunst­stoffen wordt PCR gebruikt. Dit zijn kunststoffen die al door consumenten zijn gebruikt en daarna weer in de recyclage­kringloop worden opgenomen. De Wiltopia artikelen worden gemaakt van de gerecycleerde kunst­stoffen die Coolrec uit afgedankte koelkasten haalt. Die worden vervolgens versnipperd en tot vlokken verwerkt. Met geavanceerde mechanische recyclage­technieken worden de vlokken omgezet in Coolrec granulaat (compounds), waarmee vrijwel alles gemaakt kan worden. Zoals de dieren en speelsets in de nieuwe Wiltopia lijn en uiteraard nog veel meer.

De zeer gedreven medewerkers zijn het hart van het bedrijf.

Gerecycleerde materialen terug inzetten in Europa

Pype: “Coolrec stelt alles in het werk om maximaal materialen te recycleren uit e-waste en zo hoog mogelijk in de keten in Europa weer in te zetten. Want als bedrijven hun e-waste niet uitsorteren of met andere stromen in de mix leveren aan niet gecertificeerde bedrijven, dan is dit niet goed voor het milieu. Bovendien is er een tekort aan grondstoffen die in e-waste aanwezig zijn (kunststoffen, metalen en edelmetalen, glas …) en die kunnen we terugwinnen door samen te werken. Vandaar is het noodzakelijk om alle e-waste apart te sorteren en binnen te brengen bij recyclagebedrijven die er maximaal grondstoffen uit halen. Leveren kan eveneens via de eco-organismen, dan komt het alvast bij de goeie partijen terecht.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details