Burghgraef van Tiel & Partners ontwikkelde een risicotool waarmee bedrijven de brandrisico’s kunnen inventariseren. De tool leidt tot meer bewustwording en minder schadegevallen. Mogelijk dat hiermee op termijn ook de verzekeringspremie gedrukt kan worden.
Burghgraef van Tiel & Partners ontwikkelde een tool waarmee bedrijven risicofactoren digitaal in beeld brengen. Periodieke rapportage en digitale verificatie, die aan de tool verbonden zijn, hebben een enorme preventieve werking en kunnen de schadelast drukken.
De tool werd ontwikkeld in samenwerking met Oodit, leverancier van Risicomanagement Software. In de tool worden zware risico’s gescheiden van lichtere risico’s, waarbij de grootste pijnpunten het vaakst gemonitord moeten worden. ‘Zie het als een digitale checklijst die recyclebedrijven periodiek moeten invullen’, verklaart Jurjen Burghgraef, mede oprichter van Burghgraef van Tiel & Partners dat gespecialiseerd is in risicoanalyse en schadetaxatie.
Afwijking gelijk in beeld De tool werd al in de praktijk gebracht bij vierbedrijven. De online tool kan ingevuld worden met een mobiele telefoon of tablet waarbij ook ter plaatse een foto van de situatie geüpload kan worden. Terwijl het recyclebedrijf zo aan de voorkant van de tool zijn werk doet, zitten de experts van de risicoanalist aan de achterkant klaar. “Als er sprake is van een afwijking van de normale situatie nemen we contact op met het bedrijf en gaan we in gesprek”, legt Burghgraef uit. Hij geeft een voorbeeld van een recyclebedrijf waar brand optrad tijdens corona. “Door corona konden er minder mensen ingezet worden op de sorteerlijn met als gevolg dat de afvalvoorraad zich opstapelde en het bedrijf van het gesprinkelde gedeelte van de loods naar een ander gedeelte moest uitbreiden. Hier is toen de brand ontstaan. Met onze tool zou dat niet gebeurd zijn, want dan hadden onze experts de verhuizing naar een nieuwe opslagruimte gezien en aan de bel getrokken.” Volgens Burghgraaf moet de tool als een interne verzekering beschouwd worden. “Door er meer mee bezig te zijn, zijn bedrijven zich bewuster van de risico’s en wordt er beter omgesprongen met preventie. Hierdoor kunnen een hoop problemen voorkomen worden.”
Drukken van de verzekeringspremie Op de langere termijn kan de tool ook de verzekeringspremie drukken. Deze premie is enkele jaren geleden flink gestegen nadat branden bij recyclebedrijven schering en inslag waren. “In 2018 waren er bijvoorbeeld 121 branden in de recyclewereld”, vertelt Burghgraef. Door de vele schadegevallen hebben veel Nederlandse verzekeraars de sector de rug toegekeerd. “Dat is ook de reden dat wij onze risicoanalyse in het Engels opstellen, omdat de meeste verzekeraars van over de grenzen komen.”
Ondertussen heeft de sector volgens hem enorme stappen gemaakt en is het aantal brandgevallen gehalveerd. “Er wordt meer aan broeidetectie en preventie gedaan en daarnaast is er ook een betere communicatie tussen recyclebedrijven en verbrandingsovens zodat er minder opslag is. In het verleden lagen de verbrandingsovens tijdens de vakantie stil, waardoor de verwerkers zelf moesten bufferen en er broei optrad.” Toch zijn er volgens hem nog veel stappen te zetten en preventie kan daarbij een belangrijke rol spelen. Door de succesvolle resultaten bij de eerste vier bedrijven wil de schade- en risico-inspecteur de digitale tool op korte termijn voor een grotere doelgroep beschikbaar stellen.
Jurjen Burghgraef, mede oprichter van Burghgraef van Tiel & Partners.