Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Sectornieuws

Nederlandse producent van slimme afvalbakken en persmodules verovert de wereld. Oplossing voor zwerfvuil en bijplaatsingen

Omdat mensen door de coronamaatregelen veel meer thuis zijn is de hoeveelheid huisafval fors gestegen.

Mr.-Fill—Hamburg

Tekst | Tekst Armand Landman | Beeld Mr. Fill

24 maart 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Vooral in de grote steden leidt dat tot een enorme toename van het aantal bijplaatsingen: ondergrondse afvalcontainers raken eerder vol, waardoor mensen hun vuilnis maar naast de bakken zetten. En dat leidt weer tot extra inzet van vuilnisophalers en extra ritten van vuilniswagen. En dus tot hogere kosten voor gemeenten. Er is een oplossing.

“Wij maken ondergrondse persmodules die op alle bestaande ondergrondse afvalcontainers passen”, vertelt Theo Kik, managing director bij Mr. Fill, de Nederlandse producent van zelfpersende afvalbakken, slimme afvalbakken, slimme sensoren en zelfs een Smart City Manager-platform. “Daardoor past er tot wel vijf keer meer afval in die 180 duizend containers die Nederland telt, waardoor niet alleen het zwerfafval kan worden teruggedrongen, maar afvalinzamelaars hun werk vele malen efficiënter kunnen doen.”

De ondergrondse persmodule ‘Heavy Hary’, leverbaar in drie verschillende perskracht uitvoeringen, variërend van 2200kg t/m 3500 kg.

Want door en modulair ontwerp kan de ondergrondse persmodule van Mr. Fill – Heavy Harry genaamd – in elke nieuwe en bestaande ondergrondse afvalcontainer worden ingebouwd. “Gemeenten kunnen zo zonder enorme investeringen hun huidige afvalcapaciteit vergroten”, legt Kik uit. De ondergrondse persmodule werkt op 230V kan draadloos worden opgeladen. En in het aangezicht van de publieke ruimte verandert er niets.”

Mr. Fill heeft afspraken gemaakt met verschillende containerbouwers zodat die hun containers voorbereiden op de inbouw van een persmodule, maar kan de module ook inbouwen in bestaande ondergrondse containers. “Het voordeel daarvan is dat je geen gat hoeft te graven en geen nieuwe betonput hoeft aan te leggen”, legt Kik uit. “En na inbouw van onze persmodule is je container ook meteen slim: hij weet hoeveel afval erin zit, wat het afval weegt, wanneer hij geleegd moet worden en hij communiceert via de Smart City Manager-app met je smartphone. En je hebt meer persvermogen. En dat alles maakt dat de afvalinzamelingskosten lager zijn en je CO2-uitstoot vermindert. Je hoeft immers vier keer minder vaak te rijden.”

Veiligheid

De persmodules voldoen volgens Kik aan de hoogste veiligheidseisen. “Als hij perst sluit de klep van de container automatisch. En er zit een beveiliging op die beweging op de persplaat detecteert. Zodra er dus onverhoopt een levend wezen in de container is beland, zal de pers nooit aangaan en krijgt een medewerker van de afvalinzamelaar een alert op zijn smartphone dat er iets in die ene container zit dat beweegt. Dan kun je dus supersnel actie ondernemen. Dat is een gepatenteerd systeem, dat wij als enigen in de wereld aanbieden.”

Het Smart City Manager-platform dat Mr. Fill ontwikkelde om via de sensoren die in de containers zitten allerhande data te verzamelen waarmee de inzameling efficiënter en goedkoper en duurzamer kan. “Maar ook andere sensoren die gemeenten inzetten kunnen via Smart City Manager worden uitgelezen”, legt Kik uit. “En onze eigen sensoren passen op iedere afvalbak, niet alleen op de onze. Zo kunnen gemeenten bestaande afvalbakken slim maken in hetzelfde platform. Onze sensoren meten ook de temperatuur. Met die informatie kun je namelijk voorspellend werken. Mocht uit de data bijvoorbeeld blijken dat bij een temperatuur van 20 graden 5 procent meer vuilnis wordt weggegooid, dan kun je daar voortaan rekening mee houden. Dan moet je misschien meer personeel inzetten als je weet dat het volgeden week 20 graden wordt.”  

Mr. Fill in Dubai 

Naast ondergrondse persmodules, slimme sensoren en de Smart City Manager-app bouwt Mr. Fill in een eigen fabriek in Culemborg ook bovengrondse zelfpersende afvalbakken. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Want na Europese steden als onder andere Amsterdam, Londen, Wenen, Hamburg, Brussel, Berlijn en Bergen mag Mr Fill de komende tijd bijna 1000 slimme en zelfpersende afvalbakken leveren aan Dubai. Daar zullen ze ingezet worden op het Expo-terrein van de wereldtentoonstelling Expo Dubai 2021. Theo Kik: “Wij zijn daar de enige Nederlandse partij die na een test van bijna een jaar ons product in het straatbeeld mogen plaatsen. In de afvalbak zit een geluidsmodule – een soort Holle Bolle Gijs – om het publiek in alle talen te motiveren hun afval in de bak te deponeren. Uiteindelijk hebben we die tender niet op prijs gewonnen, maar puur op duurzaamheid en kwaliteit. Dat moet ook, want die bakken worden 365 dagen per jaar intensief gebruikt.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%