In Leeuwarden bouwen ze momenteel druk aan een nieuw stadion voor SC Cambuur. Een niet alledaagse gebeurtenis en het wordt ook allerminst een alledaags stadion. Want voor de constructie kiezen ze daar voor CO2-neutraal XCarb® staal, geproduceerd met 100% hernieuwbare energie en uit 100% gerecycled staal. Een uniek staaltje duurzame techniek waar projectontwikkelaar Van Wijnen Gorredijk en producent van staalconstructies Voortman Steel Construction samen de schouders onder gezet hebben.
SC Cambuur wil volgend voorjaar zijn nieuwe stadion in gebruik nemen. En dat moet meer worden dan alleen maar een plek waar 15.000 supporters hun favoriete club kunnen toejuichen. In samenwerking met ROC Friese Poort zal het onder andere ook een unieke leeromgeving van 7.500 m² worden voor verschillende opleidingen en ruimte bieden aan tal van ondernemers. De bouw is in handen van Van Wijnen Gorredijk dat tevens de hele gebiedsontwikkeling rondom het stadion, het Elfstedenpark, voor zijn rekening neemt.
De ambitie van de voetbalclub was al van bij aanvang duidelijk: ze willen het meest duurzame stadion van Nederland worden. Met praktische oplossingen zoals het opvangen van regenwater, zonnepanelen op het dak, geen gasaansluitingen… Ook projectontwikkelaar Van Wijnen Gorredijk doet daar samen met toeleverancier Voortman Steel Construction graag nog een schepje bovenop. In nauw overleg kozen ze voor het CO2-neutraal XCarb® staal van ArcelorMittal. Michel Kolk, Sales Director van Voortman Steel Construction legt uit waarom: “Omdat wij net als onze opdrachtgever Van Wijnen onze verantwoordelijkheid willen nemen op het gebied van duurzaamheid. Een missie die al hoog in het vaandel stond, maar die sinds we deel uitmaken van de Severfield Group nog uitdrukkelijker op het voorplan staat.”
Een keuze die ook mogelijk werd door het vertrouwen dat beide partijen geput hebben uit eerdere samenwerkingen. “Door al in het voortraject betrokken te worden, konden we al in een vroeg stadium meedenken over hoe we een zo goed en zo duurzaam mogelijk ontwerp van de staalconstructie konden realiseren”, vertelt Michel. In totaal gaat het om 1.746 ton staal, waaronder de 30 meter lange dakspanten, de vloerliggers en de vier lichtmasten. De staalconstructie wordt per verdieping opgebouwd, waarbij het staal tussen het beton gemonteerd wordt. 80% van al het balkstaal dat in het stadion nodig is zal het XCarb staal van ArcelorMittal zijn, geproduceerd met gebruik van 100% duurzame energie en 100% schroot. Ten opzichte van het gebruik van klassiek balkstaal levert dit een besparing op van ruim
285.000 kg CO2-equivalent.
Een mooie primeur voor de club uit Leeuwarden. Ze zullen wereldwijd het eerste stadion zijn dat grotendeels uit CO2-neutraal staal is opgetrokken. “Elk staalbouwproject, groot of klein, vraagt om de juiste kennis en kunde. Maar je snapt wel dat er bij de constructie van een stadion net iets meer komt kijken. En laat dat net zijn waar onze ingenieurs van warm lopen. We weten hoe we dit, van engineering tot montage, tot een goed einde kunnen brengen. Ook met dit staal. Jij en ik kunnen het verschil niet zien tussen XCarb en klassiek balkstaal”, zegt Michel daarover. “En ook op het vlak van kwaliteit en veiligheid doen we uiteraard geen compromissen. Dat XCarb balkstaal voor het eerst wordt toegepast in een prestigieus project als dit zorgt voor een extra dimensie op het gebied van duurzaamheid en levert een mooie referentie op. We hopen dat er nog veel projecten gaan volgen, zodat we samen met onze partners een bijdrage leveren aan een schonere bouwketen. Wij zijn alvast overtuigd van de toegevoegde waarde en willen hierin een voortrekkersrol nemen.”