NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Nieuw waterbad: let it flow, let it go

Nieuw waterbad: let it flow, let it go

Experts @ your service. Voor de Van Laecke Group is dat geen loze slogan. Na een lange periode van research en ontwikkeling brachten ze vier jaar geleden de Stonewasher SW1000 op de markt. Een waterbad geoptimaliseerd door eigen breek- en zeefspecialist Kris Busschaert in samenwerking met constructiefirma Ateliers Delbeque. Een unieke machine die een grote verscheidenheid aan producten kan behandelen zoals steen- en betonpuin, containerafval, groenafval …

Het idee kwam van expert Kris Busschaert die een antwoord zocht op de wetgeving volgens de huidige klassen gedefinieerd in de PTV 406 (eisen gerecycleerde granulaten). Ook de vraag vanuit de markt om ter plaatse op de werf te kunnen recycleren, speelde een grote rol. Afbraakwerken verlopen zo sneller, terwijl men voldoet aan de wet. Ervaring leert dat een mobiele windzifter een beperking kent op de granulometrie. In de bouwsector is de vuistregel dat de fractieverhouding 1 op 2 is (bijvoorbeeld 30/60) om te kunnen windziften daar waar we een 1 op 3 of zelfs 1 op 4 nastreven. Hierbij kwam de Stonewasher SW1000 als beste oplossing uit de bus. Dit eigen Van Laecke Group product is een waterbad dat gebruikt wordt voor het scheiden van drijvende delen uit steenpuin. Het vervuilde, inkomende materiaal wordt in het water gegooid waarbij de drijvende delen worden verwijderd door middel van een borstelband. De zinkende delen worden uit het water getrokken en ontwaterd via een schroef. Aangezien er met een schroef in plaats van een uitvoerband gewerkt wordt, voorkom je slipophoping of stenen die in de uitvoerband terechtkomen. In tegenstelling tot ontwerpen waarbij de zware fractie dus met een band wordt afgevoerd, is deze installatie vrijwel ongevoelig voor blokkades.

Uniek in de markt

De machine is met haar compacte afmetingen van 7,7 m x 2,8 m x 2,9 m en door de montage op een containerchassis met haaklift zeer comfortabel mobiel. Ondanks het lage verbruik aan elektriciteit en water, kunnen fracties tussen 6 mm en 150 mm verwerkt worden met een capaciteit tot 120 ton/uur. De combinatie compactheid, laag verbruik en een hoge capaciteit met een kwalitatief eindproduct is uniek in de markt. Daarnaast blinkt de Stonewasher SW1000 uit met zijn beluchtingssysteem van 1,1 kW waarmee een luchtwerveling in het water gecreëerd kan worden, voor een unieke scheiding van licht en zwaar materiaal. Hierbij is het luchtdebiet in het water regelbaar. Sinds kort is in optie ook een windblower of windzifter op de invoer van het materiaal mogelijk voor een eerste voorscheiding. Hierdoor stijgt de kwaliteit van het eindproduct in bepaalde toepassingen naar quasi 100%. Mocht de aanvoer van water onvoldoende zijn om de schommelingen in het waterniveau, die voorkomen bij ongelijkmatige voeding, op te vangen, dan kan er optioneel een extra watertank met zware pomp worden gemonteerd op de installatie.

Stonewasher SW1000 gevoed door de elektrische trommelzeef Terra Select TE60.

 

Kwaliteit 

De machine is technisch doordacht met oog voor kwaliteit. De kuip is vervaardigd in gegalvaniseerd staal en kan in vier delen vervangen worden als slijtageonderdeel. De schroef uit slijtvast staal, heeft aan de onderzijde een onderhoudsvrij lagersysteem en aan de bovenzijde een versterkt lager voor het opvangen van de neerwaartse trekkrachten van de schroef (systeem Frantsen). De brede dwarsband met borstels of harken voor het verwijderen van de lichte fractie kan in 800 mm of 1000 mm breed geleverd worden. De motoren zijn compromisloos zwaar: een trommelmotor van 2,2 kW voor de borstelband en een zware reductor van 22 kW voor het aandrijven van de schroef.

stonewasher-5-kopieren

De Stonewasher SW1000 wordt standaard in gegalvaniseerd staal vervaardigd maar kan op vraag van de klant ook in bedrijfskleuren uitgevoerd worden.

 

Gebruiksvriendelijk

Er is tevens gedacht aan het bedieningscomfort. De onderste twee delen van de kuip zijn voorzien van een luik, beiden aan één zijde gemonteerd, zodat bij een eventuele blokkade de schroef makkelijk gereinigd kan worden. De schroef kan dan voor- en achterwaarts draaien. De Stonewasher wordt gebouwd op een containerchassis volgens het gewenste formaat. Het kan getransporteerd worden met een containervrachtwagen met haakliftsysteem, maar kan dankzij kokers op het chassis eenvoudig op de werf verplaatst worden met behulp van een palletbordframe (250 mm x 100 mm). De gebruiksvriendelijke sturing is voorzien van frequentiedrives om de schroef en de borstelband op de juiste snelheid te regelen. Zo kan het waterbad ingesteld worden om verschillende producten te verwerken. Om zo efficiënt mogelijk met het water om te gaan is een overloopsysteem bedacht met een vlotter.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details