NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
NL | Extra subsidiegeld  voor investeringen in de circulaire economie

NL | Extra subsidiegeld voor investeringen in de circulaire economie

Het wordt ondernemers aantrekkelijker gemaakt om te investeren in circulaire producten. Het kabinet trekt dit jaar tien miljoen euro extra uit om investeringen in milieu- en klimaatvriendelijke technieken te stimuleren. Dat blijkt uit de Milieulijst 2020 die recentelijk gepubliceerd werd.

De overheid stimuleert ondernemers om duurzaam te investeren. Via de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) is daarvoor in 2020 een bedrag van € 149 miljoen beschikbaar, tien miljoen meer dan vorig jaar.

De MIAVamil biedt fiscaal voordeel voor investeringen in duurzame technieken. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor dit belastingvoordeel staan vermeld op de Milieulijst. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat past deze lijst jaarlijks aan na consultatie met de markt.

De nieuwe Milieulijst biedt ten opzichte van 2019 onder andere meer mogelijkheden voor ondernemers die investeren in demontage, producten van gerecycled materiaal en kringlooplandbouw.
Ten opzichte van de lijst van vorig jaar zijn 23 bedrijfsmiddelen geschrapt, maar zijn er 52 aan toegevoegd. Nieuw op de Milieulijst is bijvoorbeeld productieapparatuur voor het maken van producten die na gebruik makkelijker uit elkaar te halen zijn voor hergebruik of recycling. Ook demontage-apparatuur komt in 2020 in aanmerking. Daarnaast is de lijst uitgebreid met verschillende circulaire producten, zoals meubels van gerecycled materiaal, volledig recyclebare zonnepanelen en circulaire matrassen. Ook de eisen voor het verwerken van (chemisch) gerecyclede kunststoffen zijn versoepeld.
De Vereniging Afvalbedrijven, de brancheorganisatie die de Nederlandse afvalketen vertegenwoordigt, reageert enthousiast op de uitbreiding van de subsidiepot. ‘Om de circulaire economie verder op gang te brengen zijn subsidies voor nieuwe ontwikkelingen erg belangrijk’, vertelt Fons Potters van de organisatie. ‘Daarom juichen wij dit zeker toe.’ Hij benadrukt dat de subsidiepot breed is en van startup tot landbouwbedrijf aangewend kan worden om investeringen in circulaire bedrijfsvorming te ondersteunen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details