Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Onafhankelijk specialist in automatische snelwisselsystemen. ‘De klant moet zelf kunnen kiezen’
De specialisten van Demarec hebben een ruime ervaring met de opbouw van OQ-snelwisselsystemen en kopplaten.

Onafhankelijk specialist in automatische snelwisselsystemen. ‘De klant moet zelf kunnen kiezen’

Demarec is sinds 2014 dealer van OilQuick en vanaf eind vorig jaar heeft het bedrijf uit Cuijk ook het dealerschap van de automatische snelwissels en kopplaten van Steelwrist. De Nederlandse fabrikant van uitrustingsstukken voor de sloop-, recycling en gww-sector, legt zich dus niet vast op één merk. “Onze klanten moeten zelf kunnen kiezen”, zegt commercieel manager Jason Sanders van Demarec. “Wij willen onafhankelijk specialist zijn op het gebied van automatische snelwisselsystemen en daarbij niet gebonden zijn aan één specifiek merk.”

OilQuick snelwissel op een Hitachi wiellader.

De markt voor volautomatische snelwissel­systemen groeit snel. Daar waar OilQuick – ook een Zweedse uitvinding overigens – in 2014 nog de enige speler was en nog steeds marktleider in Nederland en de rest van de wereld is, zijn er inmiddels een aantal concurrenten bijgekomen. Concurrenten die vaak wel volgens hetzelfde principe van pionier OilQuick werken, maar toch net even anders in elkaar steken. Steelwrist is er daar een van. 

“We hebben ons in de afgelopen jaren gespecia­liseerd in zowel de advisering over automatische snelwisselsystemen, bijvoorbeeld in relatie tot het machinepark en de specifieke wensen en eisen van de klanten, maar zeker ook in de technisch meest optimale opbouw van de systemen op machines en uitrustingsstukken. Op die manier heeft Demarec al honderden systemen in de markt gezet, allen functionerend naar volle tevredenheid van hun dagelijkse gebruikers. Maar de ontwikkelingen gaan snel en er zijn ondertussen meerdere systemen beschikbaar. Omdat die niet allemaal op hetzelfde principe gebaseerd zijn, vonden wij het belangrijk om Steelwrist aan het assortiment toe te voegen.”

Belangrijker nog dan de keuze voor een bepaald merk snelwissel is voor Demarec.

Onafhankelijk specialist

Demarec wil daarbij expliciet niet gebonden zijn aan één merk. Sanders: “We zijn een onafhankelijk specialist op het gebied van volautomatische snelwisselsystemen. De keuze voor een bepaald systeem moet altijd bij de klant liggen. Als die al drie snelwissels van Steelwrist heeft, waarom zouden wij hem dan moeten overtuigen dat hij nu voor OilQuick moet kiezen? In z’n algemeenheid gaat het om flinke investeringen, waarbij ook de aanbouw­delen moeten worden omgebouwd. Maar gelukkig kijken de meeste bedrijven veel verder dan het initiële prijskaartje en zien daarom de aan­schaf van een automatisch snelwissel­systeem duidelijk als investering in de toekomst. Want men kan met dergelijke snelwissel­systemen geld ver­dienen. Je kunt door het gebruik van een vol­automatische snelwissel zo veel meer efficiënter werken dat je gemiddeld genomen op hetzelfde werk minimaal één machine kunt besparen. Een rendements­verbetering van 30 procent is haalbaar.” 

Steelwrist in combinatie met een grijper van Demarec.

Beide merken die wij vertegenwoordigen hebben hun eigen kwaliteiten, aldus Sanders. Zo heeft Steelwrist voorlopig alleen snelwissels voor graafmachines. OilQuick bedient al een grotere markt, met naast systemen voor graafmachines ook producten voor wielladers, overslagmachines, de railsector en zelfs heftrucks. Daarbij levert OilQuick ook volautomatische snelwissels voor de grootste klasse machines (type OQ120 voor graafmachines van 70-120 ton gewicht) en Steelwrist (nog) niet. 

Veilige opbouw 

Belangrijker nog dan de keuze voor een bepaald merk snelwissel is voor Demarec de advisering over en de opbouw van de systemen op de machines, stelt Sanders. “Dat wordt nog wel eens onderschat door klanten. Die zien de opbouw niet meteen als iets kritisch, maar onze ervaring leert dat een verkeerde opbouw grote gevolgen kan hebben.” 

En dat zit vaak in kleine dingen: “Wij hebben al vanaf 2014 ervaring met de opbouw van deze systemen en bijbehorende kopplaten alsook de ombouw van bakken en andere uitrustingsstukken en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Anderen hebben dat minder vaak gedaan en hebben dus minder ervaring. De kwaliteit zit echt in de details.” De specialisten van Demarec hebben een ruime ervaring met de opbouw van OQ-snelwisselsystemen en kopplaten. De meest optimale en veilige montage van de kopplaten is een vak apart, dit gebeurt bij de eigen Demarec producten altijd met de hydrauliekslangen ‘binnendoor’ en bij andere merken equipment indien mogelijk, hierdoor is er geen risico op slangbreuk. Ook bijvoorbeeld de aansluiting van elektra moet veilig gebeuren. Maar er is ook (meer dan ooit tevoren) gedegen kennis van de diverse machinemerken en bijbehorende hydraulische configuratie vereist. Daar komt ook bij dat andere aanbieders van automatische snelwisselsystemen vaak derden inhuren voor de opbouw. Sanders: “Wij hebben dat allemaal in één hand. Dus wij adviseren, de klant kiest en wij monteren vervolgens alles goed en veilig.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details