Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Linda Gelton, Account Manager bij Renewi.

‘ONE OF THE GUYS’

De recyclingbranche is een mannenwereld. Maar wie goed zoekt, komt wel degelijk ook vrouwen tegen. Op deze pagina bieden we hun een podium. Om te lezen wat ze beweegt en hoe ze hun werk doen tussen de ruwe bonken, de grote machines, het vuil en het stof. In deze editie geven we het woord aan Linda Gelton, Account Manager bij Renewi.

Al 14 jaar ‘zit’ ze in het afval. “Dat had ik aan het begin van mijn carrière nooit gedacht”, zegt Linda. “Ik was hiervoor werkzaam bij een bedrijf dat PBM’s verkocht voor de bouw, in de binnendienst. Op een gegeven moment wilde ik de buitendienst in, maar ‘men’ had geen behoefte aan een vrouw. Bij Klok Containers in Rotterdam hadden ze dat wel. Reden voor mij om van werkgever te switchen. Een betere keuze had ik destijds niet kunnen maken”, blikt ze nu terug. “Een jaar of zes later werd Van den Enden Afvalrecycling in Roosendaal overgenomen door Klok en ben ik op die vestiging aan de slag gegaan, uiteraard ook in de buitendienst. Hier heb ik veel geleerd van afvalrecycling. Zes jaar geleden zijn al die entiteiten omgedoopt tot Renewi. In die 14 jaar ben ik dus feitelijk nooit van werkgever geswitcht.”

Renewi is een vooruitstrevend waste-to-product bedrijf en volgens Linda continu in beweging. “In 2025 wil Renewi 75% van al het ingezameld afval recyclen. Dat percentage ligt nu al op 69%. We zijn dus absoluut op de goede weg, maar halen werkelijk alles uit de kast om bewustwording te creëren bij onze klanten. Dat ook zij meedenken in het scheiden van afval. En dat is ook precies wat mijn werk zo interessant maakt. Bedrijven overtuigen van het nut van afval scheiden. Ik kom overal, de laatste vier jaar vooral in de bouw- en sloopbranche. Samen met de uitvoerder ervoor zorgen dat het afval in de juiste bakken belandt. Vooral bij bouwprojecten onder BREEAM-certificering vergt dat een optimale coördinatie, omdat zeven afvalstromen aan de bron gescheiden moeten worden en het afval voor minstens 80% gerecycled moet worden. Het is de uitdaging van de eeuw om dat op de werkvloer voor elkaar te krijgen, gezien de vele inleenkrachten, verschillende nationaliteiten, enz. Maar dat ligt mij wel.”

En dat blijkt, want Linda heeft eerder dit jaar de Mission75 Sales Award in ontvangst mogen nemen. “Ik was genomineerd vanwege het begeleiden van BREEAM-bouwlocaties in het land waarbij een gemiddeld scheidingspercentage van 93% wordt behaald. Collega’s weten me nu ook te vinden als ze graag iets meer willen weten over BREEAM. Mooi om intern zo’n rol te kunnen vervullen.” En haar collega’s zijn over het algemeen mannen. “In mijn rayon Zeeland en Brabant ben ik de enige vrouw, voor heel regio Zuid zit ik samen met één vrouwelijke collega tussen 20 mannen. En dat bevalt me zeer goed. Het is gewoon heel prettig werken tussen de mannen, ook op de bouw. Ik ben absoluut ‘one of the guys’. Ze doen of praten niet anders als ik erbij ben.” En Linda zien ze al van ver aankomen, want op de bouw draagt ze steevast een roze helm. “Het is gewoon een gimmick.”

Doorgroei-ambities naar een andere functie heeft Linda niet zozeer. “Ik doe al 14 jaar wat ik leuk vind en haal de meeste energie uit het contact met klanten en het optimaal inrichten van de ‘afvalstraat’ op projecten. Ik wil dat het klasse uitstraalt, zodat afval scheiden een tweede natuur wordt. Als ze nu zeggen dat ik dit tot mijn pensioen mag blijven doen, dan zeg ik geen nee. Ik zit echt op mijn plek.”

Wie: Linda Gelton

Wat: Account Manager

Waar: Renewi

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details