NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Ook ziekenhuisafval kan gerecycled worden’

‘Ook ziekenhuisafval kan gerecycled worden’

Ook potentieel gevaarlijk ziekenhuisafval kan bijna volledig worden gerecycled. Toch gebeurt dat niet of nauwelijks. Het wordt in forse tonnages over flinke afstanden vervoerd om uiteindelijk in de verbrandingsoven te belanden. Tot frustratie van Gerard Vincent, die met zijn Red Bag Solutions een methode in handen heeft die het mogelijk maakt om zelfs gebruikte injectienaalden en medisch afval 100% te steriliseren en te granuleren tot confetti van maximaal 10 millimeter. “Wij zijn de enigen die dit kunnen.”

In de SSM circuleren de deeltjes continu in het drukvat, zodat er geen cold spots kunnen optreden.

Vincent is geen onbekende in de afval- en recyclingbranche. Hij levert al 40 jaar machines en apparatuur aan afvalverwerkers. Sinds een paar jaar heeft hij zijn koers verlegd. “Die markt ken ik wel en vind ik niet zo interessant meer. Ik zie het als mijn hobby om de problemen van mijn klanten op te lossen. Met Red Bag Solutions, een Amerikaanse vinding waarvan ik de verkooprechten voor Europa en aangrenzende landen bezit, denk ik een hele nieuwe en uitdagende markt gevonden te hebben. Want de manier waarop we nu nog met ziekenhuisafval omgaan is een heilloze weg. Het is weinig duurzaam en al helemaal niet circulair. En dat kan dus wel degelijk.” De machine die Red Bag Solutions daarvoor aan ziekenhuizen en laboratoria kan leveren meet ongeveer 2 bij 3 bij 2 meter en steriliseert en granuleert tussen de 50 en 85 kilo potentieel gevaarlijk medisch afval in een cyclus van een een half uur. Het eindproduct bestaat uit een droog en 100% gesteriliseerd granulaat dat geschikt is voor de scheidingsinstallatie van hun partnerbedrijf. Die scheidt daaruit weer het polypropyleen en rvs staal en andere kunststof fracties. Het kunststof kan worden hergebruikt in de verpakkingsindustrie en het rvs van naalden en mesjes kan tot nieuw staal worden gemaakt.

Naaldencontainers worden apart verwerkt.

Naaldencontainers

Vincent: “Met ziekenhuizen maken we afspraken dat we polypropyleen van de naaldencontainers apart verwerken. De grondstoffen daarvan zijn namelijk direct te recyclen tot nieuwe naaldencontainers en rvs. En ook operatie afval zoals jassen, kleedjes en schorten, spul dat aanvoelt als papier maar ook van kunststof, is recyclen we één op één tot circulaire grondstof voor schorten en jassen.”

De methode van Red Bag Solutions zorgt voor 20 procent minder gewicht en maar liefst 90 procent minder volume van ziekenhuisafval. En dat scheelt dus weer fors in besparing op CO² uitstoot door vervoer. Bovendien wordt het afval niet verbrand, maar hergebruikt. “Wij zijn één van de weinigen die dit kunnen”, stelt Vincent die op Amerikaans onderzoek wijst waaruit blijkt dat het granulaat dat uit de machine komt onschadelijk is voor drinkwater. “Bij de SSM worden alle gegranuleerde deeltjes omgeven door oververhit water en stoom. In dit opzicht verschilt dit met de behandeling in een autoclaaf waarin het afval vacuüm wordt getrokken en een kleine hoeveelheid water wordt gebruikt om stoom te produceren. Bij deze behandeling worden een aantal zogenaamde cold spots niet bereikt. In de SSM circuleren de deeltjes continu in het drukvat, zodat er geen cold spots kunnen optreden.”

Per cyclus van 30 minuten wordt 50 tot 85 kilo afval gesteriliseerd en gegranuleerd.

Belasting

De methode van Red Bag Solutions bespaart kosten bij vele bedrijven in de medische en aanverwante sector, dan de huidige vorm van verwerking (lees: verbranden) het loopt in Nederland nog niet storm, zegt Vincent eerlijk. “Maar daar gaat verandering in komen wanneer de Europese wetgeving effectief wordt. Iedereen, dus ook ziekenhuizen, gaat in de toekomst 80 cent per kilogram belasting betalen wanneer plastic afval wordt verbrand. Dat gaat flink in de papieren lopen. En gelukkig constateer ik bij veel ziekenhuizen de trend dat ze ook daar oog krijgen voor duurzaamheid.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details